KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)
KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy néz ki, hogy ma megint bebizonyosodott, hogy a legnagyobb rendező az élet, hiszen a Videoton gyár, illetve vállalatcsoport jövőjére vonatkozó kérdésekkel egy időben jelent meg a sajtóban egy, a Videoton vezetését érintő hír a Népszabadságban: a jelenlegi vezérigazgató lemondása, illetőleg – ami az interpellációm szempontjából fontos – azok a dolgok, amelyekről ő nyilatkozik a vállalat jövőjét illetően. Mint Fejér megyei képviselő, de gondolom a Ház összes tagja számára sem lehet közömbös egy ilyen nagy létszámú és az ország életében jelentős szerepet játszó vállalatcsoportnak a jövője. Valószínű, hogy a legtöbb képviselőtáram tisztában van legalább azokkal a jelenségekkel, amelyeket a sajtóból meg lehetett tudni a vállalat állapotáról, jelenlegi helyzetéről.
Az egykori vadásztölténygyár, amelynek utódja a Videoton, illetve a Videoton-csoport, az elmúlt 20 év során közel 30 milliárd forintos évenkénti forgalmat bonyolító nagyvállalattá, az utóbbi időben vállalatcsoporttá vált. Olyan szakterületeken fejti ki a tevékenységét, amelyeket ma a technikai haladás élén járóknak tekinthetünk: számítástechnika, közszükségleti híradástechnika, automatizálás, különböző polgári – és ami a jelen helyzetét igen-igen befolyásolja – hadiipari területeken is magasan kvalifikált munkát végzett. Még az elmúlt évben is ez a vállalatcsoport nyereségesen működött, és eközben több milliárd forinttal járult hozzá a költségvetés bevételeihez. Ez a nagyvállalat azonban számos ok következtében – olyan okok következtében, amelyek nemcsak a Videotont sújtják – igen nehéz helyzetbe került. Ezek pedig: a hadiipari termelés radikális leépítése, a magyar-szovjet gazdasági kapcsolatok gyors ütemű átalakulása, az egykori NDK piacainak a teljes elfordulása, elvesztése, és a hazai piacokon az import liberalizálása. Mindezek olyan feszültségeket hoztak létre a vállalatokon belül, amelyek kezelésére a sajtóból nyert értesülések szerint a miniszter úr felügyelő- vagy vizsgálóbizottságot küldött ki, majd a lemondott vezérigazgató helyére pedig biztost nevezett ki.
Feltéve, hogy ez a váltás megfelel a Magyar Demokrata Fórum és a Kormány által hirdetett azon elveknek, hogy a gazdaságirányító posztok betöltésénél a szakmai követelmények játsszanak szerepet, úgy vélem, hogy a személyi változásokon túl a Videoton új vezetésének új koncepcióra is szüksége van ahhoz, hogy megtalálja a kiutat az alapvetően objektív okok miatt kialakult helyzetből. Remélem, hogy ez a koncepció megélhetési perspektívát is biztosít a 16000 dolgozó és családja számára. Mindezekért kérem miniszter urat, hogy interpellációmra az alábbi kérdésekre válaszoljon:
– Milyen a vállalatcsoport jövőbeli foglalkoztatási célja?
– Milyen a helyzete a vállalat privatizációjának?
– Milyen stratégiát folytat?
A piacváltási törekvésekkel összefüggő koncepciókról is tegyen említést és említse meg, hogy milyen tőke-, valamint technológiabevonási törekvései vannak a vállalatnak. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi