KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tárcánk öt törvényjavaslat sürgősségi tárgyalását kéri. Először venném és előre sorolnám az 566-os számú törvényjavaslatot: a Társadalombiztosítási Alap 1990. évi költségvetéséről szóló 1989. évi XLVIII. törvény módosítása, mielőbbi megtárgyalása ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a nyugdíjak javasolt egyszeri kiegészítését az érintettek mielőbb megkaphassák.
Az intézkedés végrehajtásának technikai átfutási idejével kell számolnunk ugyanis, hiszen a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság dolgozóinak munkáját igényli ennek az elvégzése. Ezért azt szeretném kérni, hogy ezt a törvényjavaslatot sorolják legelőre a sürgősségben.
A másodiknak említeném az 567-es számú törvényjavaslatot. Ez a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosítása. Azért igényel rendkívül sürgős tárgyalást, mert az Alkotmánybíróság döntése a táppénzre vonatkozó egyes rendelkezéseket 1990. október 30-i hatállyal megsemmisítette. Ahhoz, hogy a táppénz területén ne legyen joghézag, még október 30-a előtt meg kellene tárgyalni a törvénymódosítási javaslatot.
Harmadjára az 528-as számú törvényjavaslatot említeném, a családi pótlékról szóló 1990. évi XXV. törvény módosításáról. Ennek sürgős tárgyalása azért lenne fontos, hogy a kedvező módosítások, jogkiterjesztések, amelyek a középfokú tanulmányokat folytató korosztályokat érintik, mielőbb érvényesülhessenek. A szeptemberről történt halasztás már így is feszültségeket okoz.
Az 565-ös számú törvényjavaslat a társadalombiztosítási alap 1989. évi költségvetésének végrehajtásáról szól. Ez a törvényjavaslat tartalmilag és közgazdaságilag összefügg az elsőként említett 566-os számú törvényjavaslattal, a társadalombiztosítási alap ez évi költségvetésének a nyugdíjintézkedés miatt szükséges módosításával.
A két törvényjavaslat között jogtechnikai kapcsolat nincsen, ezért a kettő egymástól függetlenül is tárgyalható.
Végül ötödikként említeném az 555-ös számú törvényjavaslat és az 597-es számú országgyűlési határozati javaslat tárgyát: egyes nyugdíjak felülvizsgálata, illetve egyes nyugdíjkiegészítések megszüntetése. Ennek sürgősségi tárgyalását elsősorban a társadalmi és politikai elvárások indokolják. Célszerű lenne a már hónapok óta nyitott kérdést megnyugtatóan lezárni, figyelembe véve azt is, hogy a végrehajtás is időigényes, és a teljes körű rendezés – különösen egyes párt-nyugdíjak esetében – további teendőket is igényel. Köszönöm a figyelmüket.
Döntés törvényjavaslatok, országgyűlési határozati javaslatok és képviselői önálló indítvány sürgős tárgyalásáról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi