VINCZE KÁLMÁN (FKgP)

Full text search

VINCZE KÁLMÁN (FKgP)
VINCZE KÁLMÁN (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt parlamenti képviselőcsoportja is foglalkozott az elmúlt napok eseményeivel és az alábbi álláspontot hozta.
Mindenekelőtt kinyilvánítjuk, hogy az áremelések nyomán kirobbant elégedetlenség valódi okát a teljes rendszerváltás elmaradásában látjuk, ugyanis a békés forradalom mindeddig nem rendezte újra a tulajdoni viszonyokat. Elmaradt a reprivatizáció és a földkérdés megoldása is. (Mozgás.) Mind a mai napig a gazdasági törvényeknek csak töredéke került Parlamentünk elé, amely ezt a folyamatot szolgálná.
A nehezebb életkörülmények miatt jogos elégedetlenség sajnos hamar túllőtt eredeti célkitűzésein. A kezdetben gazdasági indíttatású tiltakozást jól szervezett politikai erők nyomban saját céljaik érdekében próbálták kihasználni. Ezt bizonyítja a normális életvitelt súlyosan veszélyeztető, stratégiailag jól megszervezett blokád kialakítása is.
Az elmúlt napok eseményeiből mindenkinek le kell vonnia a kellő tanulságot. A Kormánynak az eddigieknél sokkal körültekintőbben kell a döntéseket előkészítenie és a lakosság elé tárnia. Éppen ezért szükségesnek tartjuk, hogy a vállalkozók, a munkavállalók és a munkáltatók szociális érdekeinek képviseletére valóságosan jogosultak, valamint a Kormány részvételével intézményesüljön a szociális partneri viszony, amely sok más országban megfelelő eszköz a szociális eredetű társadalmi feszültségek kezelésére.
Felkérjük a Kormányt, hogy kezdeményezze a szociális partnerség intézményét bevezető jogalkotást.
Összességében el kell ismernünk, hogy a Kormány kompromisszumkészsége hozzájárult a helyzet konszolidálásához, ezzel is bizonyítva, hogy döntő pillanatokban képes felismerni a stabilitáshoz fűződő érdekeket, és ennek jegyében engedményekre is képes.
A gazdasági jellegű elégedetlenség azonban nem adhatott erkölcsi és jogi alapot arra, hogy a szabad választások eredményeképpen hatalomra jutott Kormányt erőszakos eszközökkel próbálják lemondásra kényszeríteni.
Mindazonáltal koalíciós felelősségünk tudatában is felhívjuk a Kormányt arra, hogy haladéktalanul lásson hozzá a politikai és gazdasági rendszerváltás megvalósításához, a békés forradalom beteljesítéséhez.
A Független Kisgazdapárt tagsága és parlamenti képviselőcsoportja biztos abban, hogy mindehhez a magyar közvélemény döntő többsége a szükséges támogatást megadja, még azok is, akik az elmúlt napokban részesei voltak a tiltakozóakcióknak.
Köszönöm szépen. (Taps a középen és jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi