PALOTÁS JÁNOS (MDF)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (MDF)
PALOTÁS JÁNOS (MDF) Elnök Úr! Valóban két percen belül. Pontosan azért tartottam fontosnak hangsúlyozni, hogy elvi különbség van azon javaslat és gondolatmenet között, amit én mondtam, és a között, hogy a vállalati tanácsok tehetik vagy nem tehetik és hogyan teszik, mert ha azon vitatkozunk, hogy ők milyen érdekeltséget és milyen célokat szolgálnak ki, azok esetenként visszaélések miatt olyan kifejezéseket hoznak a felszínre, amivel én természetesen nem tudok egyetérteni.
Szeretném felhívni a tisztelt Ház képviselőinek a figyelmét arra, hogy az a logikai menet, melyik azt mondja, hogy az állam nem jó tulajdonos, nem jól viselkedik a tulajdonosi jogokkal, sok mindenre adhat magyarázatot, de arra semmiképpen nem, hogy miért legyen a tulajdonjog a vállalati tanácsnál vagy a vállalatnál.
Ez utóbbit kellene megindokolni, ha ezt valamilyen módon mint tulajdonosi döntést akár korlátozottan, tehát jognyilatkozat-tétel lehetőségekkel ott tartanánk. Én sem tartom az államot jó tulajdonosnak, ezért szeretném, ha nem lenne az. Ennek azonban feltétele, hogy a ma nevesített állami tulajdon először nála megjelenjen mint állami tulajdon és én elvehessem tőle, megkaphassam, vagy bármilyen terminológiát használhatnánk ebből a szempontból. Vonuljon ki ebből a tulajdonviszonyból, ahhoz, sajnos, előtte technikailag az övének kell lenni. Ha nem az övé, hanem valaki másé: a vállalaté vagy a vállalati tanácsé, akkor mi a mai napig a következő helyzetbe kerülünk – és nagyon fontos, hogy erre felhívjam a képviselőtársaim figyelmét –, hogy a magánszféra ma, ha be akar kerülni az állami vállalathoz, meg akarja szerezni annak egy részét az átalakulás folyamatában például, akkor az állami vállalatnak fizet. Ez azt jelenti, hogy miközben privatizálni szeretnénk és a magánszféra szerepet szeretne kapni ebben az átalakulási folyamatban, olyan valakinek fizet, akinek meg kellene szűnnie, akinek ezen pénzen lehetősége van továbbélnie, lehetősége van e megszerzett források alapján további jövedelmezőséget bemutatnia, pedig ez nem más, mint egy vagyon felélése, amit átadott, de a pénzt ő kapta meg, ő használta fel. Ez nem a társadalmi céljainkat szolgálja, nem lesz ez a gazdasági hatékonyság növelése. Az állami vállalatok menedzserének nem feladata, és nem a mi gazdaságunk fejlődését szolgálja és nem a magyar burzsoázia érdekeit szolgálja, ha ősztől őtőle a tulajdonosi jogokat megvonják: csak tulajdonosnál lehetnek tulajdonosi jogok és ha ez a tulajdonos – egyébként nemzetközi példa mutatja – általában nem túl hatékony, akkor a második folyamatban és nagyon gyorsan el kell venni tőle ezt a tulajdont és valódi tulajdonosoknak odaadni. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)
 

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi