SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bizonyára némi meglepetést okozott, hogy ebben a kérdéskörben szót kértem, hiszen nyilvános szerepléseimben nem szoktam a gazdaság és a gazdasági jog tárgykörében megszólalni. Mentségemre szolgáljon azonban, hogy valamikor, ifjúkoromban, a †68-as gazdasági reform idején részt vettem egy hosszú szociológiai vizsgálatban, amely az új vállalati önállósággal élő vállalatvezetők, illetve vállalati menedzserréteg viselkedésével foglalkozott, és ott némi tapasztalatot gyűjtöttem a vállalatok centralizált és decentralizált működésére vonatkozóan.
E tapasztalatok alapján is szeretnék néhány érveléssel vitatkozni, ami itt előttem elhangzott, nevezetesen Dénes János képviselőtársammal, Palotás János képviselőtársammal és Szabó Iván képviselőtársammal.
Én azt hiszem, többnyire mindenki, aki ebben a teremben ül, egyetért abban: a legnagyobb katasztrófa, ami a magyar gazdaságot érhette, az az időszak volt, amikor államigazgatási döntések alapján államigazgatási működésben működött a magyar gazdaság. Ehhez képest az az időszak, amikor kétségtelenül nem a lehetséges gazdasági optimum formájában, de mégis bizonyos önállósággal működtek a magyar vállalatok, sokkal jobb volt, kedves Dénes János képviselőtársam. Igaza van, többé-kevésbé igaza van: rendkívül sok diszfunkcionális vonása van ennek a működési módnak. De ne feledkezzünk meg arról, hogy amennyit mi különbözünk a Szovjetuniótól vagy Romániától ezekben a napokban, amennyivel mi jobban élünk, az pontosan annak köszönhető, amennyire a magyar gazdaság a reform idején, a csikizett és csukizott reform során elszakadt attól a centralizált államigazgatási irányítási rendszertől, amelybe most vissza akarjuk rendezni a Vagyonügynökségen keresztül. A másik, amit el szeretnék mondani Palotás képviselőtársamnak: ön teljes joggal írta le, hogyan, milyen tulajdonosi jogokat visel egy valódi tulajdonos, tehát többé-kevésbé Kósa képviselőtársam tudományosan és alaposan elemezte, hogy miben különbözik az állam egy valódi tulajdonostól. Nem lehet az analógiát működtetni, hiszen az állam, a Vagyonügynökség nem a maga vagyonát kockáztatja, nem a maga kockázatára üzletel ezzel a vagyonnal, hanem mindannyiunk vagyonát működteti, ellentétben az Önével, amelyet az Ön menedzsere az Ön személyes kockázatára működtet. Joggal várja el, hogy ő jogalanyként ne viselkedhessék ezekben az ügyletekben.
Abból, amit elmondott, arra következtetek, hogy a Vagyonügynökséget ebből az érvrendszerből egy olyan keltetőállomásnak képzeli el, amelyben a magyar burzsoázia bizonyos védettségben fel tud növekedni. Ez nagyon örvendetes lenne, ha a magyar burzsoázia felnövekedne, megizmosodna és nagy súlyú gazdasági szereplővé válna, de azért nagyon nagy és megvitatandó kérdés, hogy az állami vagyon hasznosítása és további működtetése szempontjából az-e vajon az elsődleges szempont, hogy a magyar burzsoázia minél védettebb körülmények között keljen ki a tojásból, vagy az-e az elsődleges szempont, hogy a gazdaság szekere minél előbb meglóduljon és az egész népesség valamivel jobban éljen.
A harmadik érvelés, amivel kicsit vitatkoznék, Szabó Iván képviselőtársamé, aki elmondta, hogy nem a 30 tagú Vagyonügynökségnek kell mindezeket lebonyolítani, hiszen megbízhat külső vállalatokat, csoportokat, sőt magát a vállalatot is, hogy bonyolítsa le a saját átalakulását és privatizációját. Ez az én megítélésem szerint a vállalati gmk-knak egy sajátos formája, amikor a vállalat – külön felhatalmazás alapján –, mint a Vagyonügynökség gmk-ja működik, ugyanolyan protekcionista alapon, ahogy a vállalati gmk-k működtek, vagyis azok a középvezetői, vezetői és munkáscsoportok, amelyek politikailag vagy egyéb okból jól feküdtek a vállalati vezetőségnél, külön üzleteket köthettek a vállalaton belül és a vállalati feladatokat saját zsebre oszthatták meg. Nem tudom ez miért jobb, igazságosabb, mint ha világosan szabályozzuk: hogyan, milyen korlátok között üzletelhet saját magával egy vállalat, és aztán üzleteljen, mint ahogy a vgmk is vidáman megcsinálhatta volna racionális körülmények között ugyanazt a munkát piaci árért, ha ezt millió adminisztratív rendszabállyal nem akadályoztuk volna meg. Köszönöm szépen. (Taps.)
 

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi