SZABÓ IVÁN, DR. (MDF)

Full text search

SZABÓ IVÁN, DR. (MDF)
SZABÓ IVÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Nagyon röviden szeretnék reagálni egy-két kérdésre, amelyik – azt hiszem – félreértésekből adódik. Egyrészt valószínűleg félreértettem Eörsi Mátyást, mert hisz megszoktuk, hogy nagyon szabatos, világos törvényalkotási elképzelései vannak – még akkor is, ha nem értünk vele egyet –, valószínűleg félreértettem, amikor dícsérte a korábbi vagyonügynökségi felállást, amelyiknél vétójoga volt a Vagyonügynökségnek, ha "nagyfajta" visszaélésre került a sor. Nem tudom, hogy kodifikációs szempontból ezt a "nagyfajta" visszaélést milyen mértékkel mérjük – valószínűleg ő sem gondolta ezt komolyan.
A másik kérdés pedig, amit tárgyalt, arra vonatkozott, hogy ugyebár egy 30-40 fős Vagyonügynökséggel ugyan már ki tudna tárgyalni a vevők közül? Kérem szépen, más törvényjavaslat kapcsán is volt már szerencsém kifejteni azt a meggyőződésemet, hogy valaki nem akkor képvisel valóságos, tevőleges hatalmat vagy befolyást vagy lehetőséget az eseményekre, ha óriási, felduzzasztott apparátussal rendelkezik, hanem ha rendelkezik azzal a pénzösszeggel, amellyel a nevében és helyette az adott esetben eljáró vagyonkezelői, vagyontársasági privatizációs bizottság – uramisten! – ugyanazt a vállalatot is megbízhatja. Csak kérem, egészen más kérdés, hogy a vállalat a maga nevében kezd el a saját szakállára tárgyalni vagy a Vagyonügynökség megbízásából – mint annak megbízottja – folytatja le ezeket a tárgyalásokat.
Kérem szépen, ne tűnjék úgy, mint ahogy Eörsi Mátyás előadásában hangzott el az a naiv elképzelés, hogy 30 ember fogja az ország gazdálkodási vagyonának a privatizációját végrehajtani. Több száz vagy tán még annál is több kis- és közepes nagyságú szervezet lesz megbízva nyilván a Vagyonügynökség által, amelyik helyette, nevében eljár. Én azt hiszem, hogy ez elég tiszta.
Végül pedig azt hiszem, hogy nincs ellentmondás, a Kormány elképzelései – mint előbb Pál László képviselőtársamtól hallottam – kiindulhatnak a Vagyonügynökségtől és kiindulhatnak a vállalattól is. Ha én jól olvasom a benyújtott törvényjavaslat 3. §-át, akkor annak a 17. § (1) bekezdés módosítására vonatkozó szövegéből egyértelműen kiderül, hogy a vállalati tanács, vagy ha küldöttközgyűléses vállalat van, kétharmados szótöbbség esetén kezdeményezheti a Vagyonügynökség felé az átalakulást. Hát nem tudom, hogy ebben az esetben nem a vállalati kezdeményezésről van-e szó – teljes összhangban a privatizációs elképzelésekkel, amelyekből ő maga is idézett. Köszönöm szépen. (Taps.)
 

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi