KÓSA LAJOS (FIDESZ)

Full text search

KÓSA LAJOS (FIDESZ)
KÓSA LAJOS (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az állami vállalatokra vonatkozó egyes jogszabályok módosításáról szóló 193-as számú törvényjavaslat olyan törekvést valósít meg, amivel alapjaiban egyet lehet érteni. Ez a törvényjavaslat azt a jogviszonyt rendezi, illetve azokat a folyamatokat próbálja könnyíteni, amelynek során az állami vállalatok egyes elkülönült gazdasági egységei erről az anyavállalatról leválhatnak. Ez mindenképpen méltányolandó törekvés, és valóban elősegítheti a piaci viszonyok kialakulását és ezen belül a piaci versenyt segíti, hiszen igyekszik ez a törvény minél több piaci szereplőt létrehozni vagy ezeknek a létrejöttét elősegíteni.
A törvényjavaslat részletes vitájánál azonban egy fontos problémára szeretném felhívni a figyelmet. Az előbb már ugyan szó esett erről, de én egy más szempontú megközelítést szeretnék elmondani.
A 193-as számú törvényjavaslat 3. §-ának (2) bekezdésének a) pontja megszünteti a bírói jogorvoslat lehetőségét az anyavállalat és az elkülönült gazdasági egység szétválása során keletkező problémák tisztázására. Ezek a felvetődő problémák alapvetően polgári jogi természetűek és vagyonmegosztás jellegűek. Az első szempont, amit el szeretnék mondani: – pontosan amiatt, mivel ezek a problémák ilyen jellegűek, ezért mindenképpen indokolt, hogy a bírói jogorvoslat lehetőségét fenntartsuk – ezeket a polgári jogi természetű vitás kérdéseket bírói úton lehessen rendezni.
A másik szempont, amit ehhez hozzá szeretnék tenni, az egy szociológiai megjegyzés.
A bírói jogorvoslat lehetőségének fenntartása véleményem szerint arra sarkallja az anyavállalatot és az elkülönült gazdasági egységet, hogy igyekezzen mielőbb megegyezni; és általában a gazdaságban a különböző problémák jogorvoslati lehetőségének a fenntartása a megegyezés mozzanatát segíti elő. Ebből a szempontból a bírói jogorvoslat lehetőségének a fenntartása szerintem nagyon fontos lenne. Ezért azt ajánlom a tisztelt Ház figyelmébe, hogy ezeket a megfontolásokat, akkor, amikor a 3. § (2) bekezdése a) pontjáról szavazunk, akkor vegyük figyelembe. Köszönöm. (Taps.)
 

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi