JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter:

Full text search

JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter:
JESZENSZKY GÉZA, DR. külügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban így nehéz helyzetben vagyok. Hogyha erre válaszolnék, akkor úgy gondolják, hogy talán én magam is osztom a tisztelt képviselő úr nézetét, hogy itt valamiféle zűrzavar van. Én ugyanis semmilyen zűrzavart nem látok. A Kormány álláspontja meglehetősen világos, a televízió nyilvánossága előtt és a sajtóban is elhangzott. Természetesen egy ilyen üggyel kapcsolatban nem látjuk értelmét, hogy külön kormánynyilatkozatot hozzunk.
Ha megengedi az Elnök Úr, egész röviden néhány reflexiót fűznék a felvetett kérdéshez. Én magam is rendkívül szerencsétlennek tartom történelmi kérdéseknek, vitáknak politikai célú felvetését, ismételgetését, ami e térségben – sajnos – gyakran megesik. Ez a magatartás az utóbbi években nálunk egyre ritkábban volt tapasztalható, szomszédságunkban annál gyakrabban!
Ha mi Trianonról beszélünk – és a képviselő úr eredeti interpellációjában én a Trianon szót kaptam meg, és nem irredenta emlékművet –, tehát ha mi Trianonról beszélünk, az nálunk valóban a múltról szól, történelmi tragédiáink legnagyobbikáról, a sokarcú, soknyelvű, ezeresztendős Hungária, a történelmi Magyar Királyság megszűnéséről. A fájdalom mellett ott van bennünk a kérdés, az önvád is: mennyiben voltunk ezért mi magunk is felelősek? Már régóta nem a harag uralkodik a szívünkben. Két ízben, 1920 után 1947-ben is aláírtuk a békeszerződést. 1975-ben aláírtuk a helsinki záróokmányt, és a legutóbbi hetekben maga az Országgyűlés, továbbá kormány- és miniszteri nyilatkozatok sora erősítette meg, hogy nem kívánjuk megbontani a békét, egyetlenegy szomszédunkat sem fenyegetjük, hogy a magyar kisebbség jogainak biztosítását a demokratikus változásoktól, az európai normák kidolgozásától és betartásától várjuk.
Azt értem, ha nem is helyeslem, hogy vannak országok, amelyek feltehetőleg azért riogatják népüket és a világot a magyar irredentizmus rémképével, mert ezzel akarják elterelni a figyelmet saját belső nehézségeikről és ezek okairól. De miért kellett itthon egy kicsiny, a képviselő úr eredeti interpellációjában marginálisnak minősített társaság kellően át nem gondolt és azóta elvetett kezdeményezéséből ekkora ügyet csinálni? Én – miután a kérdés nem hangzott el – nem reflektálnék.
A továbbiakban csak egy vonatkozásban szeretném megnyugtatni a tisztelt Képviselő Urat. A Kormány gondosan ügyel az ország külpolitikai érdekeire, és ez a felelősség határozza meg az egyes minisztereknek és államtitkároknak az emlékmű kérdésében elfoglalt álláspontját is. Hazánk külpolitikai érdekeinek egyik legfontosabb védelmezője a magyar honvédség, és természetesen annak politikai vezetése is. Biztosra veszem, hogy lépéseikben, cselekedeteikben a jövőben is a nemzet érdekei iránti felelősség fogja őket vezérelni. (Taps a jobb oldalon.)
 

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi