NAGY ATTILA (MSZP)

Full text search

NAGY ATTILA (MSZP)
NAGY ATTILA (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Urak! Képviselőtársaim! Én úgy érzem, ezt az alkotmánymódosítási vitát sajnos nem fogják megoldani a számunkra olyan üdítő szellemeskedések és egymás közötti szurkapiszkák… Ez azért komolyabb annál, semhogy viccelődjünk felette.
Azt is el kell mondanom, mielőtt a lényegre térnék, hogy nem mindig érzem felemelőnek a munkát ebben a házban. Amikor például kimondják egyik képviselőtársunk nevét, és tehénbőgés hallatszik a parlamentben, egy általános iskolában érzem magam. Azt hiszem, mi nemcsak a Parlament méltóságának tartozunk felelősséggel, hanem a nemzetnek is, amely nagyon komoly érdeklődéssel figyeli a munkánkat.
Azt is sajnálatosnak tartom, hogy tulajdonképpen úgy érzem, kis súlya van itt a plénumon elhangzott szónak, mert egyelőre a megértő egymásra figyelés túlságosan mélyen alá van rendelve a frakciófegyelemnek. Egyes képviselőtársaink néha olyan megjegyzéseket tesznek, mintha az őszinteség és a megfontolás bizonyos székekhez kötött privilégium lenne. Én nem hiszem. Én itt nem akarok senkit védeni külön-külön, személy szerint, de úgy érzem, egymás lenézésének, kigúnyolásának nem sok helye van ebben a Parlamentben. Ha különbözőképpen is, de valamennyien gondolkodó emberek vagyunk, és komolynak szánjuk azt, amit mondunk.
Azért is súlytalannak érzem a szót, mert eddig még – remélem, hamarosan nem így lesz – ebben a mi Parlamentünkben a nagyon lényeges kérdések nem a plénum vitáin dőltek el, hanem frakcióüléseken, koalíciós tárgyalásokon, paktumokban. Amikor nekiültünk vitatkozni, már előre tudtuk, milyen arányú szavazat lesz ennek a vitának a vége.
Én mégis szeretném elmondani azt, amit a magam részéről igaznak érzek, legalább azért, hogy hallja az, aki hallani kívánja, és legalább lelkiismereti teher legyen rajta, amikor esetleg személyes meggyőződése ellenére fogja megnyomi a szavazógombot. Elmondom azért, mert foglalkozásomból adódóan irtózatosan széles ismeretségi körrel rendelkezem, és a mondanivalóm meglehetősen sok ember véleményére támaszkodik.
Engem ebben az alkotmánymódosítási csomagtervben elsősorban az zavar, hogy néhány nappal ezelőtt mind a Demokrata Fórumnak, mind a Kisgazdapártnak általam nagyon tisztelt szóvivője meggyőző erejű szavakkal kért bennünket: ne hátráltassuk itt hosszas vitákkal a nemzet és az átalakulás számára nélkülözhetetlen törvények megszületését. Ugyanakkor ez az elénk terjesztett módosítási kollekció, amely a számolásom szerint 94 apró, pici módosításból áll, lényegében nem a megkezdődött átalakulási folyamatot folytatja a társadalomban élő emberek érdekei és elvárásai szerint, hanem a Kormány pozícióját kívánja elsődleges lépésként biztosítani.
Nekem csak az a bajom ezzel a paktummal, ami ebben az ügyben létrejött, hogy érzésem szerint ma már Magyarországnak sem olyan ellensége, sem olyan állampártja nincs, ami ellen paktumot kellene kötni. Tudniillik a paktum az egy biztosítékrendszer, hogy egy elhatározott dolog feltétlenül úgy történjék meg, ahogy azt szűk körben elhatároztuk. Ez pedig nagyon indokolt akkor, ha élesen szembeállok valakivel, de itt önmagunkkal és a nemzettel állunk szemben, mert végső soron az a 33 szocialista képviselő, akik közül velem együtt jó néhányan alig egy-két hetes tagjai vagy csak a választások után lettek tagjai ennek a frakciónak, tehát nem az állampárt képviseletében vagyunk itt, nem jelentenek akkora veszélyt ebben a Parlamentben, hogy velük szemben paktumot kellene létrehozni.
A másik dolog: ez a bonyodalmas, több héten keresztül folyó vita lényegében hátráltatja az önkormányzati törvény, a földtörvény, a vállalkozási törvény, a társadalom belső önszabályozási rendszerére vonatkozó törvények megszületését – jelentős mértékben hátráltatja azt.
Azon kívül még egy dolog van, végső soron ez az egész csomagterv egy megkezdett folyamatnak a logikus folytatása. Egyszer már kitettem magam a közfelháborodásnak, amikor a társadalmi viták alkotmánymódosításával kapcsolatban felszólaltam. Nem értem, hogy miért nem a gazdaságunkat, társadalmunkat megmozdító lényeges kérdésekkel foglalkozunk elsősorban, hanem kifejezetten a hatalom pozícióinak a rendezésével. Miről van itt szó? A társadalmi viták kizárása – azt mondtuk rá, áldemokratikus. Igen, egy szinten, de amikor a törvény által érintett területek szakembereinek és érdekszövetségeinek a meghallgatásáról van szó, akkor bizony már érdemi kérdést szüntettünk meg, és a néppel szemben védtük meg a szuverenitásunkat.
Amikor a miniszterek kinevezését kivettük a Parlament kezéből – nagyon reális indokok alapján –, a Parlament jogköre bizonyos értelemben beszűkült, és még azt a meghallgatási kis engedményt is alig-alig tudtuk megkapni. Én nem vádolom rosszhiszeműséggel azt a Demokrata Fórumos frakciót, amelyik ilyen védekező gesztusokat tesz úgy a nemzettel, mint a Parlament bizonytalan összetételével szemben. De ha nem rosszhiszemű, akkor ezek a védekező gesztusok azt mutatják, hogy azt feltételezi, hogy rajta kívül itt mindenki rosszhiszemű – pedig ez nem így van.
Elhangzott, hogy ezek a javaslatok azért kerültek elénk, hogy erős Parlament és Kormány legyen stb. Igen ám, de ha nagyon nagyon sok területen megszüntetjük a kétharmados többséget, akkor erős Parlament helyett erős koalíció jön létre, és éppen az ellenzéki szervezeteknek a kezéből kerül ki az az eszköz, amivel nem ellenkezhet, nem nehezítheti az ország kormányozhatóságát, hanem alkura és kompromisszumra kényszerítheti a Kormányt vagy a koalíciós pártokat olyan kérdésekben, ahol ezt rendkívül lényegesnek tartja. Ráadásul akkor, amikor fokozatosan növeljük a kormányerőknek a parlamenti erejét, fokozatosan leépítjük a nép beleszólási lehetőségeit a konkrét politikai eseményekbe, akkor gondoljuk meg, a matematika tükrében csúnyábban néz ki, mint a szívünkben, egy olyan kormánynak a cselekvési lehetőségét szabadítjuk fel, amelyik, ha kiszámítjuk, hogy a választáson a nemzet 60 százaléka vett részt, a kormányt a nemzet által ideküldött képviselőknek az 54 százaléka részesítette bizalmába, akkor szabad kezet egy olyan Kormány kezébe adunk, amelyik lényegében a választópolgárok 33 százalékának a szavazatát bírja. Tessék kiszámolni!
Ezt azért tartom a magam részéről veszélyesnek, mert a demokráciát a diktatúrától nem az különbözteti meg, hogy az utóbbiban esténként csönget az ÁVO, hanem az, hogy a demokráciában mindenki kompromisszumkényszerben van – a Kormány is –, míg a diktatúrában egy kisebbség vagy egy társadalmi szelep akarata szabadon érvényesülhet.
Nagyon szépen kérem, hogy akkor, amikor a részletes vitában pontról pontra értékeljük majd ezeket a kérdéseket, legyen mindenki belátó, bölcs és megfontolt, mert nem hiszem, hogy ez a tendencia elszánt rosszakaratból alakult volna ki. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi