GÁL ZOLTÁN (MSZP) belügyi államtitkár:

Full text search

GÁL ZOLTÁN (MSZP) belügyi államtitkár:
GÁL ZOLTÁN (MSZP) belügyi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés!
Rövidek voltak a kérdések, igyekszem én is röviden válaszolni. Természetesen van kint állampolgároknál önvédelmi fegyver ós gondolom hogy lesz is. Ami a számukat illeti. A tavalyi év végén meghaladta a húszezret azon személyek száma, akik önvédelmi fegyverrel rendelkeztek, illetőleg olyan engedéllyel rendelkeztek, amely önvédelmi fegyver tartását lehetővé tette.
Az elmúlt hónapokban - a korábban ígérteknek megfelelően - megkezdtük ezeknek a fegyvertartási engedélyeknek a bevonását. Közel négyezer tartási engedélyt vontunk be. Jelenleg több mint tizennyolcezer ilyen engedély van az állampolgárok birtokában. Hogy kiknek van ilyen engedélyük, arról azt tudom mondani, hogy a tizennyolcezer engedélynek körülbelül nyolcvan százaléka fegyveres erők, fegyveres testületek hivatásos állományába tartozó személyeknél és állami alkalmazottak kategóriájába tartozó személyeknél van. Ezen kívül a fennmaradó rész megoszlik mezőőrök, pénzszállításra, pénzőrzésre vállalkozó személyek között.
Két dolgot szeretnék még jelezni a tisztelt Országgyűlésnek. Az egyik az, hogy bár ebben az évben nem adtunk már ki engedélyt, csak azoknak, akik munkavállalás céljából, - ismert, hogy alakultak ilyen vagyonmegőrző közösségek, pénzszállításra. Tehát olyan személyek kaptak engedélyt, akik bizonyíthatóan ilyen célra kértek. Egyébként pedig a mai naptól mindenféle engedély kiadása megszűnt, mert az Alkotmánybíróság - nagyon helyesen - hatályon kívül helyezett egy belső belügyminisztériumi utasítást, amely az elég homályos jogszabály konkretizálására született meg. A mai naptól kezdve senki nem kaphat Magyarországon fegyvertartási engedélyt önvédelmi célokra.
Jelenteném még a tisztelt Országgyűlésnek, hogy a Belügyminisztériumban elkészült az a törvénytervezet, ami ezt a kérdést átfogó módon, nyilvános szabályként szabályozza. Ezt a következő kormány rendelkezésére fogjuk bocsátani, megfelelő időben - a kormány döntése alapján, ebben a formájában vagy módosítottan - az Országgyűlés elé kerülhet a törvényjavaslat.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi