MEDGYESSY PÉTER:

Full text search

MEDGYESSY PÉTER:
MEDGYESSY PÉTER: Tisztelt Országgyűlés! Három kérdésről szeretnék röviden szólni, egyrészt, hogy honnan származik az ötlet és mi a gondolatnak a lényege, hogy mi a realitása és mi a politikai háttere a kérdésnek. Nos, ami a tartalmát illeti az ügynek, úgy tudom, hogy mások előtt is közismert, hogy Európa légterei rendkívül telítettek, nem elsősorban a repülőterek, bár azok is, hanem a légtér ugyanakkor rohamosan nő a légi közlekedés a világon, és Európában is. Ez fölvetette már korábban azt a gondolatot, hogy valahol Európában szükség van egy olyan tranzitrepülőtér telepítésére, amelyik nem végcélként szolgál ebben az esetben, hanem átszállásra, szerviz elvégzésére, benzintankolásra, illetve kerozin tankolásra, különböző szolgáltatások elvégzésére. Úgy tűnik tehát, hogy ez az alapgondolat, ami fölvetette azt, hogy esetleg egy ilyen hely lehetne Magyarország is. A második kérdés, hogy mi a realitása. A realitása az annyi, amennyi ebből ténylegesen megvalósítható. Azt gondolom, két oldalról közelíteni, külföldi oldalról és belföldi oldalról. Külföldi oldalról úgy tűnik, hogy lélektanilag jó pillanat, hiszen itt nyilvánvaló arról van szó, hogy a külföldi légitársaságok és a külföldi kormányok egyet kell értsenek azzal, hogy idetereljék a légijáratokat, és ezáltal ez ténylegesen egy nagy nemzetközi repülőtérré alakulhasson. Ugyanakkor ehhez hozzátartozik az is, hogy az ajánlat, az ajánlatok, amelyek ezen a téren elhangzottak, szükségképpen versenyeztetendők. Több ajánlatról van sző; én ismerem azt a cégnek az ajánlatát, amit itt a képviselő úr említett. Az ipari miniszter ma délelőtt mondta, hogy más amerikai cégek is jelentkeztek egy ilyen repülőtér megvalósítására. Azt gondolom tehát, hogy a megvalósítás oldaláról meg lehet teremteni a feltételeket.
Ugyanakkor ez a nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy egy megvalósíthatósági tanulmány nélkül ebben a kérdésben nem lehet komolyan állást foglalni. Szükséges egy ilyen megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetése, amely kitér azokra a műszaki-technikai kérdésekre, amelyekre ki kell térni, és szükségképpen kitér olyan kérdésekre is, amit itt a képviselő úr sajnálatosan nem említett - de egyébként a nyilatkozat tartalmazza, hogy tudniillik a környezetvédelem szempontjaira is tekintettel kell lenni egy ilyen repülőtér létesítésénél. Még olyan kérdésekre is, hogy ha ez egyáltalán megvalósul, akkor lehetőleg a legkevesebb termőföld kerüljön ki a használat alól. A dolog lényege tehát, hogy kell egy tanulmány; elkötelezettség nincs. Realitása, úgy gondolom, hogy mindezek alapján van, de nagyon alapos elemzés és értékelés után lehet csak ebben a kérdésben állást foglalni. Ami a szabolcsiakat illeti, azt hiszem, egy szabolcsi telepítés esetén egy kedvező döntés lehetne olyan értelemben, hogy vannak feltételei annak, hogy ott valósuljon meg. Egyebek között például a műszaki személyzet kiképzése Nyíregyházán viszonylag jó feltételek között realizálható.
Az utolsó kérdéssel kapcsolatban pedig annyit szeretnék mondani tájékoztatásul a képviselő úrnak nyilván, nem volt ideje az elmúlt időszakban az újságokat ilyen szempontból tanulmányozni, de nincs is túlságosan nagy jelentősége -, nekem személy szerint nincsenek politikai ambícióim a továbbiakban, tehát semmiféle politikai fennhangja vagy háttere nincs annak, hogy ilyen kérdést én magam támogassak.
Nem bízott meg senki sem prókátorként, hogy képviseljem az érdekeit azok közül, akik emellett az ügy mellett kiálltak, legalább is olyan értelemben, hogy érdemes a kérdést alaposan megvizsgálni, de azért engedjenek meg befejezésképpen egy szubjektív megjegyzést. Azt gondolom, az nem feltétlenül büntetendő cselekmény, ha valaki a választók kegyeit nemcsak a választások előtt, hanem a választások után is keresi. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi