ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)
ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A sajtó és a tömegkommunikáció naponta ad hírt az állami vállalati és a szövetkezeti vagyon sérelmével, megkárosításával járó egyéni vagy szűkebb csoportakciókról. Ezek esetenként százmillió forint, olykor ugyanekkora dollárnagyságrendűek, és egy részük több tízezer hektár termőföld-területet is érint.
A korábbi kormány vagy nem volt rá képes vagy elmulasztotta, hogy a szükséges törvénykezdeményezésekkel kizárja az állami vállalati és a szövetkezeti vagyon károsítását a vállalati átalakulások, vagyonelidegenítések és ezekhez kapcsolódó egyéb tranzakció során.
Az új kormány - minthogy még meg sem alakult - nincs abban a helyzetben, hogy a szükséges jogalkotási lépéseket megtegye. Ebben az átmeneti időszakban fokozott felelősség hárul az Állami Számvevőszékre, illetve az ügyészségre, a törvényesség fenntartásában, közvetlen védelmében, beleértve ebbe - és ezt nagyon szeretném hangsúlyozni - a jogrendszer hézagaiból, belső ellentmondásaiból eredő veszélyek kiküszöbölését is.
Az állampolgárok ugyanis egyre növekvő aggodalommal, bizalmatlansággal és már-már fölháborodással figyelik, hogy az átalakulások, és az ehhez kapcsolódó egyéb tranzakciók, a nemzetgazdaságot súlyosan megkárosító anyagi nyerészkedésre használtatnak föl.
Kérdezem ezért az Állami Számvevőszék elnökét és a legfőbb ügyész urat:
1) Az Állami Számvevőszék és az ügyészség az Alkotmány 32/c., valamint 51. §-a értelmében, foglalkozik-e az állami, vállalati és a szövetkezeti vagyon kárára folyó, előbbiekben említett tevékenységekkel?
2) Az Állami Számvevőszék elnöke és a legfőbb ügyész úr szándékozik-e sürgős javaslattal fordulni az Országgyűléshez, hogy törvénnyel függesszék fel az átalakulásokat, vagyon-elidegenítéseket mindaddig, amíg a jogalkotás kiküszöböli a jelenlegi joghézagokat, ellentmondásokat, amelyek lehetővé teszik az állami és a szövetkezeti vagyon károsítását? Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi