FODOR ISTVÁN, DR.

Full text search

FODOR ISTVÁN, DR.
FODOR ISTVÁN, DR. (független) Tisztelt Ház! Elnök Úr! Képviselőtársaim!
A kormányprogram vitájában elhangzott hozzászólások eddigi sorrendjének logikája szerint most ellenzéki csoportosulás véleményét kellene meghallgatniuk. A független képviselők valóban nem tagjai a most alakuló kormány-koalíciónak, mint ahogy várhatóan a későbbiek folyamán is – a többpárti parlamenti demokráciák szokásainak megfelelően – a kivételek közé kell sorolni azt a lehetőséget, hogy független képviselőt felkérjenek kormányzati tisztségek betöltésére. Mi a függetlenségünket mindezek tudatában vállaltuk. Függetlenek vagyunk, ami a parlamenti frakciókat illeti, de ez talán a legerősebb függő helyzet. Idézőjelbe téve mondom: csak választóinknak vagyunk felelősek. Ez arra kötelez minket, hogy erőnkhöz mérten tevőlegesen és alkotó módon részt vegyünk a Ház munkájában, akár közösen kialakított állásfoglalás, akár egyéni elképzelés alapján, akár a törvényhozói munkában vagy a Parlament más irányú tevékenységében, és akár a bizottságokban a plenáris üléseken vagy más fórumokon, más alkalmakkor.
Az egyes konkrét kérdésekben kialakított álláspontjainkat szavazataink majd tükrözni fogják: a dolgok természetéből adódóan olykor a kormány-koalícióval, olykor pedig az ellenzéki pártokkal fogunk azonosan szavazni. E tekintetben előzetesen nem is tudjuk és nem is kívánjuk elkötelezni magunkat egyik oldalra sem, de hozzáállásunkat, a parlament elé döntéshozatalra kerülő előterjesztések megközelítését illetően azt mondhatom – és ennek kinyilvánítására a csoport tagjai egyhangúlag felhatalmaztak –, nem áll érdekünkben politikai versenytársként fellépni a parlament egyetlen koalíciós vagy ellenzéki pártjával szemben sem. Ezzel a megközelítéssel olvastuk a nemzeti megújhodás programját, s a független képviselők csoportja nevében ebben a felfogásban teszem meg nagyon rövid észrevételeimet.
Tisztelt Országgyűlés! A "Nemzeti megújhodás programja" politikai szempontból kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes program. Célkitűzéseit illetően ötvözi a nemzet többsége által elfogadott értékeket, reálisan veszi számba a kormánykoalícióban lévő pártok által eddig megismerhetővé vált kiindulási helyzetet, valamint eszközrendszert, és a részleteket illetően hagyatkozik egy olyan felmérő és helyzetelemző munkára, amelyre a kormányzó pártoknak csak kormányzati pozícióból lesz lehetősége. Úgy gondolom, ez utóbbi ok folytán helyénvaló, hogy ma, a kormány bemutatásának időpontjában, Antall József kijelölt miniszterelnök kizárólag koncepciók, irányelvek előterjesztésére szorítkozik. Éppen ezért, mert csupán irányelvekről van szó, túlzottan elméleti értékű volna a program egyes téziseivel érdemben vitába szállni, vagy azokkal szemben kifogásokat emelni.
Kifogásolható lenne elvi alapon, hogy a program párhuzamosan gondolkodik a gazdaság stabilitását és a társadalom fejlődését megalapozó célokról – nem állítja szembe ezeket egymással. Ez társadalompolitikai, lélektani szempontból megnyugtató, ugyanakkor szakmai szempontból vitatható, mert a politika, a gazdaságpolitika olyan térségben kénytelen mozogni, ahol a különböző célok – gazdasági megélénkülés, szociális biztonság, infláció, munkanélküliség – egymással ellentétes irányban hatnak.
A politikai döntés tudománya abban rejlik – és ezt az anyag készítői érezhetően tudják –, hogy felismerve a társadalom reális érdekviszonyait, meghatározza az ellentétes célok azon kompromisszumos halmazát, amely mellett a politikai stabilitás létrehozható, illetve fenntartható. Ez a program egyidejűleg ígéri meg a gazdaság megélénkülését, és a szociális biztonság erősödését. Ez a szociális piacgazdaság lényege, amely – ma már úgy tűnik – a gazdaságilag stabilabb, a szociális ellátási rendszerüket illetően fejlettebb országokban működőképes, és úgy gondoljuk, hogy a távlatokat tekintve számunkra is elfogadható.
Vitatkozni lehetne – még mindig elvi alapon – azokkal az elképzelésekkel, amelyek az infláció belátható időn – három éven belüli – letörését helyezik kilátásba, olyan intézkedések egyidejű meghozatala mellett, amelyek az inflációt gerjesztik.
Vitatkozni lehetne – akár praktikus érvek felsorakoztatásával – azokkal, a költségvetés számára többletterhet jelentő kiadásokkal, amelyeknek forrását ugyancsak nem jelölik meg az irányelvek.
A program legfontosabb értékének azt tekintjük; egyértelműen érzékelteti velünk – és ezzel vita nélkül egyet is értünk –, hogy a közelgő hónapokban és a gazdasági rendszerváltás éveiben a legnehezebben megoldható feszültségeket olyan intézkedések fogják kiváltani, amelyek egyik oldalról éppen az átalakítás érdekében szükségesek, a másik oldalról a társadalom jelentős részének, és különösen a rosszabb helyzetben lévőknek a szociális biztonságát veszélyezteti.
Kedves Képviselőtársaim! Az április 8-a óta eltelt események azt mutatják, hogy a kormányozhatóság a társadalmi-gazdasági stabilitás a már megtörtént politikai rendszerváltás alapján a gazdasági rendszerváltás végrehajtása kompromisszum-készséget követel meg az ország hatalmi tényezőitől.
A jó kompromisszumok feltétele az egymástól eltérő véleményen álló felek konstruktivitása, és örvendetes, hogy ez a feltétel, legalábbis a nyilatkozatok alapján, adottnak látszik.
Mi most miniszterelnököt készülünk választani, amihez bizalom kell. Mi független képviselők ezt a bizalmat megszavazzuk, és a kormányprogram alapirányait tartalmazó koncepciót nem vitatjuk. De tekintsék természetesnek, hogy végleges álláspontunkat a konkrét részletek kidolgozásának menetében alakítjuk majd ki.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi