CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A földtörvénnyel kapcsolatos módosítás tegnapi vitájában elhangzott olyan vélemény, hogy a földkérés kapcsán és ehhez egy kicsit kapcsolódva tulajdonképpen kicsit előtérbe nyomultak az egyházaknak a tulajdonjogi problémái és mintha kivételezett helyen szerepelnének a nemrég megalakult új magyar Parlament munkájában.
Az érvelések igen tetszetősek és elgondolkoztatók voltak. Való igaz ugyanis, hogy nemcsak a magyar parasztság a kárvallottja az elmúlt 40 évnek, hanem tulajdonképpen mindannyian azok vagyunk, és ebből a körből senkit nem lehet kizárni. Ugyanakkor az a körülmény, hogy általában így az egyházakkal kapcsolatban egyre több kérdés felmerül, elgondolkoztató, mert egyesekben azt a gondolatot sugallja, hogy hátha ez már egy rossz értelemben vett keresztény kurzus keletkezésének az előjele. Ennek ellenére én azt mondom, hogy ez a kialakult helyzet, tehát hogy a földdel és az egyházakkal kicsit többet foglalkozunk, egy alapvető emberi szükségletre vezethető vissza, ez pedig a táplálkozás szükséglete. Kenyérrel élünk, de nemcsak kenyérrel él az ember és ez a lelki és szellemi táplálék, amely mindenképpen nagyon szükséges. Nekem eszembe jutott Sztálinnak az a megjegyzése, hogy vajon hány hadosztállyal rendelkezik a pápa. A pápának olyan hadosztályai valóban nem voltak, amilyenekre Sztálin gondolt, de mégis voltak hadosztályai, és ezek a hadosztályok valamiképpen mégiscsak legyőzték ezt a fajta, kollektivitáson alapuló diktatúrát. És ennek utolsó nagy fegyvertéteménye volt a közelünkben fennálló utolsó, legerősebb diktatúra megdöntése, amely tulajdonképpen kifejezetten a szellem oldaláról indult el, és ennek a képviselőjét tegnap itt az emelvényről Tőkés László személyében hallhattuk.
A parasztsággal kapcsolatban megjegyezném, hogy a 40 éves kommunista hatalomnak tulajdonképpen az egyik legnagyobb ellenfele volt, és nem véletlenül 56 bukása után az 57-es időkben az erőszakos kollektivizálás volt az egyik legfontosabb programpont.
Mindezek ellenére az én véleményem szerint ennek a két kérdésnek a kicsit előtérbe tolulása egyáltalán nem jelenti azt, hogy valamiféle privilégium lenne itt születőben.
Visszatérek alapgondolatomra: két alapvető emberi szükséglet van, a kenyér és az ezzel majdnem egyenértékű, ebből levezethető, sőt ezt meg is haladó szellemi táplálék. Akkor, amikor a kisgazdák a földért, a parasztságért harcolnak, tulajdonképpen minden ember szükségletéért harcolnak. (Taps.) Ugyanez vonatkozik a hagyományos egyházak tevékenységére is, mert akkor, amikor a szellemet kiemeljük, soha ne feledjük el, hogy a szellemnek a hagyományos alapokon álló legfőbb letéteményesei az egyházak.
Konkrétan a földtörvény módosítási javaslatához ezeknek az alapján, amiket eddig elmondottam, azt a megjegyzést szeretném fűzni, hogy itt ezekben szó sincs valamiféle prejudíciumról, hiszen mindössze arról van szó, hogy két igen káros és kóros jelenséget kellene gyorsan megállítani. És ennek a megállítása még nem jelenti azt, hogy amennyiben a Parlament ezeket a javaslatokat elfogadja, akkor itt már megszületik valamiféle olyan ítélet és helyzet, amely visszahozhatatlan és megelőzi azt a bizonyos kormánykoncepciót, amelyet többen hiányoltak, hogy még nem jelent meg. Tehát nem ennek a megelőzéséről van szó, nem ennek a már most törvénybe iktatásáról, hanem kizárólag arról, hogy megakadályozzunk olyan káros folyamatokat, amelyek a tegnapi hasonlatok szerint esetleg már valóban lehetetlenné tennék később az érdemi tárgyalást. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
A Valerio Zanone vezette olasz parlamenti küldöttség köszöntése

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi