DÉNES JÁNOS (MDF)

Full text search

DÉNES JÁNOS (MDF)
DÉNES JÁNOS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A látszólag zűrzavaros tegnapi napról a mai nap alapján megállapítható, hogy értékes volt, és tisztázódott, hogy mindennek a sarkköve az a koncepció, amelyet a Parlament, illetve a Kormány a tulajdon kérdésében kialakít.
Arra volt jó a tegnapi nap, hogy ismerjük fel annak fontosságát, ezen áll vagy bukik nemcsak ez a kormány, hanem tulajdonképpen ennek a nemzetnek, ennek az országnak a sorsa.
A tulajdon körül rendkívül sokan repkednek. A tulajdonra számos igénylő van, ugyanakkor nem veszik azt tudomásul, hogy a tulajdonlás fogalma, maga a tulajdon, az nem egy bonyolult valami!
A tulajdonost nem lehet kitalálni, a tulajdonost nem lehet csinálni. A tulajdonos van (gyér taps) , annak a jogosságát vagy jogtalanságát kell megerősíteni vagy kétségbe vonni.
Ha már a tulajdonnál tartunk, akkor el kell mondanom azt is, hogy a munkásságot nem lehet a régi sztereotípiák szerint abszolút legitimen megítélni, és a tulajdonhoz való részjogot nem lehet kétségbe vonni. Ennek az alkotmányos és törvényes rendjét kell megteremteni.
Ami pedig a rövid hétköznapokat illeti, hogy ahhoz is szóljak, annyit értettem meg a kétnapos zűrzavaros vitából, hogy két törvényre van szükség: az egyik egy prompt tűzoltómunka-jellegű, a másik egy általánosabb, amit az az igény is kiegészített, hogy általános és komoly koncepciót tegyen le az Antall József-féle koalíciós kormány a Parlament elé.
Engedjék meg, hogy a részletkérdések tekintetében egyetlen egy jelenségre hívjam fel a figyelmet! Más a lakásingatlan eladása a Józsefvárosban és más a Rózsadombon. Nem lehet azonos a kedvezmény a Rózsadombon és a Józsefvárosban, beleértve a hitel- és egyéb szempontokat is.
Ha már a tulajdon koncepciójának a kialakításánál tartunk, akkor a jövő tulajdonszerzés szempontjából disztingválni kell tisztességes és tisztességtelen üzletvitel, tisztességes és tisztességtelen haszon fogalma között, valamint a vagyon birtokosait is a tisztességesen szerzett vagyon és a tisztességtelenül szerzett vagyon erkölcsi alapján törvényes módon meg lehet kérdezni, és meg lehet kérdőjelezni. Sem a Parlament, sem a Kormány nem kerülheti el, hogy még lehetőleg a helyi önkormányzati választások előtt érdemlegesen, legalább is a törvényalkotás koncepciójának a szintjéig eljusson ezzel a témával kapcsolatban. Ezen - végső soron - az őszi helyhatósági, önkormányzati választás sikere áll vagy bukik.
Én azt szeretném, ha a Kormány felmérné ennek, a tulajdonnal kapcsolatos állásfoglalásának végső soron századokra kiterjedő felelősségét, mert amilyen egyszerű volt mocsokká gyúrni a tulajdont, erőszakkal, minden törvényességet felrúgva, annál bonyolultabb most ezt jogosan, törvényesen, a kor szintjén, Európa szintjén, a világ erkölcsének megfelelően és - talán még ezt a szót is használhatnám - a szeretet jegyében rendezni. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi