HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)

Full text search

HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF)
HÖRCSIK RICHÁRD, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság 61-es számú módosító javaslatához szeretnék nagyon röviden hozzászólni.
Meggyőződésem, hogy a módosító javaslat - vagy akár az eredeti, a 40-es számú törvényjavaslat, amit két nappal ezelőtt tett a bizottság - első lépése ennek a törvénynek, vagyis nyugodtabb körülményeket teremt, nagyobb biztonságot ad az egyházaknak és a felekezeteknek a jövőbeni működésükhöz, ha valóban - ismétlem - az elengedhetetlenül szükséges ingatlant kapják vissza. Véleményem szerint itt nem a 10 ezer holdas nagybirtokról van szó, hanem például a falvakban a lelkészi, tanítói, harangozói stb. államosított, úgynevezett "javadalmi földekről" vagy volt felekezeti, sok helyen már üresen álló iskolaépületről, amelyek 1948 előtt igenis fontos részét alkották az eklézsiák megélhetésének és zavartalan működésének.
Szeretném megnyugtatni a tisztelt Házat, a közvéleményt, hogy az egyházak nem nyerészkedés céljából kérik vissza a volt tulajdonukat, azokat az ingatlanokat, amelyeket művelni vagy műveltetni akarnak vagy éppen üzemelni tudnak.
Mindezt azért teszik, hogy működésükhöz előteremtsék azokat az anyagi - elemi fontosságú - feltételeket, amelyek 1948 után nagyon sok vidéki faluban csak igen szerényen voltak meg. Akik vidéken élnek, tudják - Baranyában, Abaújban -, hogy az egyre fogyó falvakban a kis eklézsiák anyagi állapota hihetetlenül leromlott az elmúlt 40 év során. 40 év alatt megtörtént a falvak exodusának szomorú kora. A falvakból kivonult az orvos, a tanács, az iskola, de ottmaradt a templom, az eklézsia. Az eklézsiák, ha szerényen is, de tovább őrizték nemcsak egy-egy felekezet, hanem a falu népének az identitását. Hiszem, hogy a falvak újrafelemelkedéséhez szorosan hozzátartozik az eklézsiák anyagi lehetőségeinek a megteremtése.
Hadd hozzak fel egy másik példát: sorra megnyílnak a felekezeti tanintézetek, így például a sárospataki Református Kollégium szeptember elsején. Ez az iskola az államosítás előtt jól működő, önfenntartó gazdasággal bírt. Mi ezt a hagyományt tovább szeretnénk folytatni azért, hogy ösztöndíjakat és jobb lehetőséget teremtsünk a gimnazistáknak.
Végül is, akár a kormányprogramot nézem, akár a pártok programjait, akár az utca emberét hallgatom, abban mindenféleképpen konszenzus van, hogy az országban nemcsak gazdasági, hanem talán mélyebb erkölcsi válság van. Azt hiszem, abban is egyet értünk, hogy a társadalom az egyházak, felekezetek segítségét kéri, hogy kilábaljunk ebből a válságból. Ahhoz, hogy ez a segítség sokkal hatékonyabb legyen, úgy hiszem, meg kell teremteni számukra az alapvető életlehetőséget, hogy végezni tudják az egyházak - éppen a társadalom érdekében - a karitatív, oktatási, nevelési, közösség- és magyarságmegtartó munkájukat.
Én úgy hiszem, akár ez a módosító javaslat, akár az eredeti törvényjavaslat nyugodtabb körülményeket biztosít az elkövetkező pár hónapra ahhoz, hogy éppen az egyház és a kormányzat között ne egy elsietett, hanem mindkét oldalról megfontolt konszenzus jöjjön létre. Én mindenképpen támogatom ezt a kiegészítő vagy akár a 40-es számú eredeti javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi