SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Full text search

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak néhány mondatban szeretnék reagálni a nemzetiségi kérdésre. Jogosnak tartom Fodor István képviselőtársam törvényjavaslatát. Én olyan terület - Somogy megye 6-os számú választókerülete - polgárait képviselem, amelyen igen nagy számban élnek horvát és német anyanyelvű nemzeti kisebbségek. A velük való konzultáció, a tőlük kapott jelzés alapján merem állítani és javasolni a tisztelt Országgyűlésnek, hogy ezeket a törvényjavaslatokat megkülönböztetett figyelemmel kísérje, és adjon lehetőséget a kisebbségi képviseletre, mert erre nagy igény van.
Reflektálnék a negyven év olyan hátrányaira, amit a nemzeti kisebbségek az ott élő magyar lakosságnál sokkal jobban éreztek. Utalnék itt a Tito-féle láncoskutya-rendszer által okozott, a horvátok számára megkülönböztetetten nagy hátrányra, valamint a németek kitelepítésével kapcsolatos hátrányokra és mindazokra, amelyek az elmúlt negyven évben őket sújtották. Nem akarom részletezni ezeket a problémákat - inkább az ő képviselőjüknek kellene a tisztelt Ház elé terjeszteni.
Azt javaslom, hogy amíg erről konkrét törvény nem születik, a nemzetiségek szövetsége által kijelölt, tanácskozási és javaslattételi joggal a Parlament üléseire meghívott képviselőket lehessen itt szerepeltetni.
Engem kértek arra, hogy ezt a jogos igényüket a tisztelt Ház elé terjesszem: a lélekszám által meghatározott számú, a szövetségek által választott, hozzászólási joggal rendelkező képviselőjük legyen, amíg a törvény nem ad más lehetőséget.
Igen sérelmezik azt, hogy a megnyitó, ünnepélyes alakuló ülésre egyik szövetség képviselőjét, illetve vezetőjét sem hívta meg az Országgyűlés.
Ennek a kérésnek a szellemében javaslom, hogy a tisztelt Ház fogadja el Fodor István képviselőtársunk indítványát.
Köszönöm szépen. (Taps középen.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi