ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)
ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP) Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A bizottsági viták során már felmerült, hogy egy jelenlegi látszólagos szövetkezeti demokrácia tökéletesen működik - ehhez a feltételezéshez rendkívül nagy bátorság kellene, én ezzel nem rendelkezem -, de ha még ezt feltételeznők is, az esetek jó részében ez akkor is rendkívül antidemokratikus eredményre vezetne. Pillanatnyilag a szövetkezetek jelentős hányada öt-hat vagy még több község határában terül el. Kétharmados többséggel vidáman és könnyen el lehet érni, hogy a szövetkezet többsége egy falu földjét áruba bocsássa. Erre sajnos vannak precedensek, némelyiket a sajtó is tágan közölte.
Emlékeztetem Önöket a balatongyöröki földek esetére, amelyről az újságok hosszasan cikkeztek.
A másik ilyen rendkívül problematikus kérdés, hogy a tsz-ek tulajdonában - használatában vagy kezelésében, ez teljesen tisztázatlan - vannak az egykori községi legelők, a közbirtokossági erdők, a közbirtokossági földek, amelyek tulajdonképpen nem a tsz-éi, hanem a településéi, az egykori faluéi, községéi, az ottani lakosokéi, a közbirtokosságéi voltak.
Tételezzük fel, hogy ezeknek a földeknek az eladása teljesen demokratikusan történik - hiszen feltételezni sok mindent lehet, és hosszú éveken keresztül sok mindent fel is tételeztünk -, akkor is eredetileg másnak a földjéről rendelkeznék a tsz, másnak a földjét idegenítené el.
Egy harmadik variáns - ezt is bőven szellőztette a sajtó -, sok helyen a következő folyamat zajlott: mezőgazdasági földeket tsz-ek határozattal és a földhivatal némi közreműködésével átalakítottak zártkertté. Ezt a zártkertet a tsz vezetősége - persze a közgyűlés hozzájárulásával, amely legtöbbször formális volt - elosztogatta, mint a Micimackóban; a barátok, ismerősök, ügyfelek jutottak 10-20-30 Ft-ért négyszögölenként vagy négyzetméterenként ahhoz a földhöz, amit két év múlva földhivatali segítséggel átalakítottak víkendtelekké, s így az ára ötszörösére, tízszeresére, ne adj' Isten, százszorosára emelkedett. Itt olyan manipulációk zajlottak a jogszabályok teljes betartásával, amelyeknek erre az átmeneti időre mindenképpen gátat kell vetni.
Teljesen egyetértek azzal a javaslattal, hogy ennek az eseti engedélyezésére alkalmasak lennének a helyi önkormányzatok, nevezetesen a megyei önkormányzatok vezetőjének az irányításával működő tanácsok. Teljesen így van, de majd csak a helyi önkormányzati törvény és a helyi önkormányzati választások megtörténte után. (Taps a kisgazdapárti képviselők körében.) Addig én a helyi önkormányzatoknak és helyi tanácsoknak nem tudok semmi bizalmat sem kölcsönözni. Következésképpen rendkívül javaslom ennek a törvényjavaslatnak a tárgyalását, elfogadását némi kiegészítésekkel - a bizottsági tárgyalás során sort fogok keríteni arra, hogy elmondjam, mit vélek annak -, és azt hiszem, hogy az Országgyűlés további törvénytelenségeknek, joggal való visszaéléseknek egy rendkívül széles körét fogja kiküszöbölni, ha ezt a törvényt elfogadja. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi