ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP), a törvényjavaslat előadója:

Full text search

ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP), a törvényjavaslat előadója:
ZSIROS GÉZA, DR. (FKgP), a törvényjavaslat előadója: Elnézést, kis türelemmel vagyok, hogy mindenki elő tudja venni a papírt, mert van itt annyi papír előttünk, hogy nagyon nehéz köztük eligazodni. A papírgyár nem itt van, de ez van!
A földről tegnap és ma nagyon kimerítően tárgyalt a tisztelt Országgyűlés. Én e témakörön belül a termőfölddel kívánok foglalkozni; azzal a földdel, amellyel évszázadokon keresztül foglalkoztunk, amelyen gazdálkodtunk, és amely nekünk kenyeret ad.
Az én javaslatomnak a lényege a következő: miután az elmúlt évtizedek során az 1967. évi IV. törvény alapján a termelőszövetkezetbe bevitt földek tulajdonjogát az alapító tsz-tagok - akik elhaltak, kiléptek a tsz-ből vagy kizárták őket - elveszítették, s vagyonukból kisemmizték a törvényes örökösöket is. Ezek az úgynevezett megváltott földek.
Ezeket a megváltott földeket szeretnénk tulajdonosaiknak, s törvényes örököseiknek visszajuttatni. Ennek - úgy tűnik - akadálya van: nevezetesen azért, mert az elmúlt néhány hónapban több tízezer hektár ilyen megváltott földet el kívántak adni a termelőszövetkezetek.
Indítványom másik része: hogy a mezőgazdasági szövetkezetek tagjai között a vagyonrészt ne osszák fel; pontosabban: függesszék fel azt meghatározott időre. Ennek lényege, hogy a termelőszövetkezetek jelenleg vagyonuk 50 százalékát nevesíthetik, tagjaik között feloszthatják. Most tapasztalatunk és ismereteink szerint ez a gyakorlatban nem aszerint történik, hogy ki hány évet dolgozott a szövetkezetben, hanem több esetben előfordult, hogy a felvett jövedelem alapján történtek meg ezek a nevesítések, éppen ezért tisztelettel kérem Önöket, e két témakört vitassák meg, és döntsenek róla. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi