LOTZ KÁROLY, DR.:

Full text search

LOTZ KÁROLY, DR.:
LOTZ KÁROLY, DR.: Tisztelt Ház, tisztelt Képviselőtársak, tisztelt Elnök Úr!
Egyetértve Hankó Faragó Miklós képviselőtársam előző hozzászólásával, én csak egy megjegyzéssel szeretném kiegészíteni, amely egy hiányérzetet keltett bennem a törvénytervezet olvasásakor, ez és a műszaki fejlesztésnek a kérdése.
Az az aggodalmam amikor ezt elolvastam, hogy bár formailag megvan a törvénytervezetben a helye a műszaki fejlesztés utódlásának, mégis az ipari és kereskedelmi minisztérium keretében nem látom megnyugtatónak a műszaki fejlesztés kérdését. Egyrészt megítélésem szerint nem lesz szervezet, amely a műszaki fejlesztés ágazatközi interdiszciplináris kérdéseivel, politikájával foglalkozik, másrészt pedig a finanszírozásnak a politikáját is aggályosnak érzem.
Bokros Lajos az előbb említette, hogy a pénzügyminisztérium rövid lejáratú költségvetési szempontokat érvényesít, ez az aggályom a műszaki fejlesztés finanszírozásával kapcsolatban is, amennyiben ez oda fog kerülni. A külföldi tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a fejlett országokban kiemelten kezelik ezt a kérdést, gondolok az NSZK Ministerium für Forschung und Technologie vagy az angolszász országok majdnem mindegyikében működő technológiai minisztérium szerepére.
A másik problémám, hogy műszaki fejlesztés nemcsak az iparban és a kereskedelemben, hanem legalább ennyire fontos a mezőgazdaságban, a közlekedésben, a környezetvédelemben és még jó néhány területen.
Nem kívánok módosítással élni, ezt ugyancsak megjegyzésnek szánnám, hogy a leendő kormány gondolja végig, hogy hogy lehetne érvényesíteni ezeket a szempontokat szélesebb körben, mint ahogy ez az ipar és kereskedelem területén megoldható, esetleg valamilyen ágazatközi, műszaki fejlesztési tanácsnak a létrehívásával. Köszönöm szépen. (Taps.)
Határozathozatal a törvényjavaslat részletes vitára bocsájtásáról

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi