KELEMEN JÓZSEF (MDF)

Full text search

KELEMEN JÓZSEF (MDF)
KELEMEN JÓZSEF (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Körülbelül negyedszerre sikerül már, hogy végre megszólalhassak. A legutolsó alkalom akkor lett volna, amikor negyed 12-ig itt ültünk, akkor nem volt rá mód, természetesen. Van egy javaslatom benyújtva, amit 1224-es szám alatt kaptak meg. Sajnálatos elírás folytán az összegszerűség nem jól van feltüntetve rajta, mert a helyes összeg 6 milliárd 258 millió forint. Én ezt észrevettem, korrigáltam, az új példányt elkészítettem, nem tudom, meg fogják-e kapni, tudniillik az adó- és költségvetési bizottság nem fogja helyeselni ezt az én módosításomat, és állítólag nem engedélyezik, hogy az kikerüljön.
A lényeg az, hogy szeretnék egy-két adatra rávilágítani, mert mindenki a saját szemszögéből ítélve nézi a költségvetést. Én az alábbiakat szűrtem ki belőle. A javaslatom lényege az, hogy az összes intézménynél a "jutalom" címszó alatt szereplő forintösszegek kerüljenek levonásra. Ez összességében az összes költségvetésünknek nem éri el az 1%-át. De a 78 milliárdnak már majdnem a 10%-a. Hogy miért lehetne ezt megtenni? A következők miatt. 1990-ben a költségvetésben, ami előttünk fekszik, illetve megkaptuk, 312 ezer 199 fő volt feltüntetve, hogy annyi intézményi dolgozó volt. Kérem szépen, ez a szám tervezve 1991-re 314 ezer 144 fő. Ez pontosan 1945 emberrel több, mint az elmúlt évben.
Külföldi szakvéleményeket a hazai sajtóban olvasva azt halljuk, úgy vélekednek, hogy körülbelül a költségvetésből 50%-kal több ember dolgozik, mint amennyinek kéne lenni. A hatékonyság ugyanennyivel körülbelül rosszabb. Én nem azt mondom, hogy építsük le a költségvetést, így nem lehet megtenni egy pillanat alatt, mert nincs is meg a technikai háttér, hogy ezt meg lehetne oldani. De ha figyelembe vesszük azt, hogy az egy főre eső bérszínvonal 18-20 ezer forint, a 314 ezer ember átlagát figyelembe véve, már itt a bérnövekmény körülbelül 20%-os az elmúlt évhez viszonyítva. Ha a bérautomatizmusokat is figyelembe vesszük, az körülbelül megint 10% bérnövekményt takar. Én intézményekhez és minisztériumokhoz telefonáltam személyi ügyekben, hogy jelenleg hogy néz ki, hogy vannak betöltve az álláshelyek, a főmunkaidős álláshelyek. Tulajdonképpen 5–25%-a az intézményi álláshelyeknek nincs betöltve, valószínű, nem is lesz betöltve, de erre a bértömeg be van tervezve, megvan. Én azt mondom, hogy ne vonjuk el a jutalmat senkitől sem, de ne fizessük ki előre, ne tervezzük be előre. Ha azt mondjuk, hogy a 13. havi bért hogyan lehet megtakarítani, illetve megkeresni, egyszerű, nem töltjük be ezeket az álláshelyeket, mindjárt adva van egy összeg rá, anélkül, hogy igénybe vennénk ezt az alig több, mint 6 milliárd forintot. Nos, nem tudom, ki, mennyire alaposan nézte meg a költségvetést. A lényeg az, hogy az intézményeknél alkalmazott nyugdíjasok bére közel 1 milliárd forintot tesz ki. Pontosan meg tudom mondani, kilencszázhuszon-valamennyi millió forint.
Ha arról beszélünk, hogy mekkora munkanélküliség van az országban, akkor az ember úgy gondolná, hogy a nyugdíjasok köréből csak valóban azokat foglalkoztassuk, akik szakmailag pótolhatatlanok bizonyos szakmák részére. Énnekem ez a javaslatom, és ezt kérem tisztelt képviselőtársaimtól tulajdonképpen; hogy a bizottságok hogy döntenek, az a bizottságban dolgozóknak a joga. Az, hogy a költségvetés hogy lesz elfogadva, az az országgyűlési képviselőknek a dolga. Tehát hogyha a módosító javaslatomnak helyt adnának, és a "jutalmak" címszó alól a 6 milliárd forintot kivonnánk, akkor tulajdonképpen mindenki megteremthetné magának a 13. havi bért.
Viszont a Kulin Ferenc képviselőtársam által 1212-es számon benyújtott módosító javaslat, ahol a Magyar Televíziónak a működtetéséhez szükséges forráshiányt taglalja, illetve arról beszél, hogy a Televíziónak a működőképessége forráshiány következtében kétségessé válhat a jövőt illetően, ha figyelembe vesszük azt, hogy egy nyugdíjasnak van 6-6500 forintja – kérem, egy újságra, ha előfizet, meg a Televízió előfizetési díját kifizeti, akkor a havi nyugdíjának a 10%-a erre megy el. Ezeket az embereket szerintem ne fosszuk meg attól, hogy még a tv-t se nézhessék, mert nagyon könnyen odakerülünk, hogyha nem adjuk meg azt a lehetőséget, hogy egy összegnek, az általam javasolt összegnek a felét erre a célra fordítanánk. Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy fontolják meg javaslatomat. Nem tudom, hogy megkapják-e a második példányt. Elég részletesen megindokoltam az abban foglaltakat. Köszönöm szépen a türelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi