VARGA ZOLTÁN (MDF)

Full text search

VARGA ZOLTÁN (MDF)
VARGA ZOLTÁN (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, mindannyian megkapták a kulturális bizottság 1323-as számú jelentését, amelyben több módosító indítvány található; és úgy gondolom, hogy feltétlenül szót kell ejteni annak egyik fontos részéről, amely a vidék, a kistelepülések művelődési esélyeit látszik megtámogatni, vagy ha nem kerül megszavazásra, igen nehéz, ha úgy tetszik végletesen hátrányos helyzetbe juttatni.
Miközben a költségvetésről vitatkozunk, úgy gondolom, nem árt megemlíteni, hogy két fontos kérdés az, ami itt kimondatlanul is a levegőben van. Az egyik az, hogy sikerül-e ennek az országnak társadalmi stabilitást adni a jövő évre megfelelő gazdasági alapokkal. A másik kérdés, hogy sikerül-e megtalálni azokat a stratégiai, kitörési pontokat, amelyek végre elindítják az ország fejlődését, amelyek végre megteremtik azt az esélyt, hogy valóban európai, Európába érkező országként, nemzetként folytassuk a megkezdett utat.
Gyakran idézik azt a mondást, hogy a háborúhoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz, s mindenki hozzáteszi, hogy Montecuccolitól származik. Szeretném elmondani a képviselőtársaknak, hogy eredetileg Trivultio zsoldosvezér ennek a mondásnak a szerzője, aki száz évvel korábban élt, mint Montecuccoli, és feltehetően a példaképe volt.
Amiért elmondtam, mindössze az a tény, hogy erre egy könyvtárban bukkantam rá. Abban a könyvtárban, amelyik Magyarországon az elmúlt időszakban igen szép sikereket, a magyar könyvtárügynek ebben az évben pedig a legnagyobb sikerét érhette el. Nevezetesen, hogy a békéscsabai megyei könyvtár elnyerte az európai Grand Prix-t. Úgy gondoltam akkor, amikor az első kulturális bizottsági ülésen ezt megemlítettem, hogy talán olyan korszak kezdődik, ahol a könyvtárügy végre megfelelő úton, megfelelő sikerágazatként méltó eszköze lehet a magyar társadalom fejlődésének, a magyar kulturális élet, a magyar művelődés, a magyar kultúra egészének. Sajnos úgy látom, hogy ez a siker – amelyhez hozzá kell tennem, hogy szépséghibája volt rögtön, hogy a könyvtár vezetősége nem tudott részt venni e díj átadásán pénzügyi nehézségek miatt –, ez a siker ma már a legnagyobb kudarcágazatot kezdi kirajzolni a magyar könyvtárügyben, mégpedig egész egyszerűen azért, mert tudomásom szerint van olyan megye, ahol a közelmúltban huszonnégy kistelepülésen zárták be a könyvtárakat, mondván, hogy az önkormányzatnak nem feladata ezek fenntartása.
Én azt hiszem, hogy az a módosító indítványhoz csatlakozó módosító indítvány, amit a bizottság fogalmazott meg, éppen e miatt az aggasztó, hogy úgy tetszik, riasztó jelenség miatt került bele a mi jelentésünkbe, amelynek lényege az, hogy tegyük lehetővé, hogy az úgynevezett fejkvótaként emlegetett összegből a kistelepüléseken 450 forintot, a nagyobb településeken pedig 200 forintot a művelődési házak, illetve a könyvtárak támogatására fordítsanak az önkormányzatok.
Azt hiszem, kényszerlépésről van szó ebben az esetben, de olyan kényszerlépésről, hogy ha ezt elmulasztjuk megszavazni, és elmulasztjuk a magyar költségvetésbe ilyeténképpen beépíteni, a jövő sokkal riasztóbb lesz, és az a fajta sikerév, amikor a magyar könytárügy európai Grand Prix-vel a háta mögött hihette azt, hogy méltóképpen és a legjobbak között reprezentálja a magyar kultúrát, vélhetően egy hatalmas zuhanás kezdődik, aminek a vége beláthatatlan lesz.
Én azt hiszem, a tisztelt képviselőtársak nagyon jól tudatában vannak annak, hogy amennyiben nem találjuk meg a stratégiai kitörés lehetőségeit, amenynyiben ez a költségvetés elmegy azon lehetőség mellett, hogy a művelődés, oktatás, kultúra felé valóban nyitni merjen, akkor az történik, amit annyiszor mondunk, hogy a rendszerváltás elhalasztódik, és ha úgy tetszik, konzerválódnak rossz örökségeink. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi