HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke:

Full text search

HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke:
HORN GYULA, a külügyi bizottság elnöke: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! A külügyi bizottság két alkalommal vitatta egyrészt a Külügyminisztérium költségvetés-tervezetét, másrészt a módosító indítványokat. Ezt azért is szeretném hangsúlyozni, mert a külügyi tárcának a következő évre 3,2 milliárd forintos többlettámogatás van betervezve – a mostani 2 milliárd helyett 5,2 milliárd forint költségvetési támogatást kap a tárca.
A bizottság hosszas vita után a külügy és a pénzügy együttes javaslatát elfogadta a következő indokkal: 1990-ben 29 országgal számoltuk fel a vízumkényszert, ami azt jelenti, hogy ami addig bevétele volt a külügyi tárcának, ez megszűnt, és ez több mint 2 milliárd forintos bevételkiesést jelent.
Hozzá szeretném tenni, hogy a bizottsági ülésen és azt követően is hangot kapott régi tapasztalatunk, hogy a vízumkényszer megszüntetése nem csupán állampolgári megtakarítást is jelent, hanem egyidejűleg a turizmus és ezen keresztül a nemzetgazdaság jelentős többletbevételhez jut. Végül is megtérül az a többletkiadás, amely a külügyi tárca miatt a költségvetést terheli.
A másik: ma reggel megvitatta a bizottság azt a négy képviselői módosító indítványt, amelynek mindegyike csökkenteni kívánja – ez már a költségvetési tervezet jóváhagyása után történt – a külügyi tárca kiadásait. Egyetlenegyet szeretnék ezek közül kiemelni, mégpedig Becker Pál és Szabó Iván MDF-es képviselők javaslatait. Ők mintegy 10%-kal, vagyis 500 millió forinttal kívánják csökkenteni a tárca előirányzatát. Hosszas vita után a külügyi bizottság ma reggel úgy foglalt állást a másik három indítvány elutasítása mellett, hogy 3:5, illetve 8 tartózkodás mellett ezt az indítványt sem fogadta el. Az ígéretnek megfelelően nagyon röviden elmondom a kisebbségi véleményt, szívesen teszem, hiszen én is ezek között voltam.
Megítélésem szerint az az általános igény, hogy az államigazgatás kiadásait csökkenteni kell, a külügyi tárca területén is érvényesíthető. Tudniillik a két képviselőtársam arra hivatkozott, hogy racionálisabban kell gazdálkodni, fel kell számolni a külképviseleteken a pazarlást, és több más olyan ésszerű indokkal – még ha nem is részletezve – támasztotta alá a javaslatát, ami megfontolást érdemel; de végül is, mondtam, ezt nem fogadta el a bizottság.
Annyit még hozzátennék, hogy az írásos jelentésünket beadtuk a tisztelt Háznak.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi