ZSEBŐK LAJOS (MDF)

Full text search

ZSEBŐK LAJOS (MDF)
ZSEBŐK LAJOS (MDF) Igyekszem tömören, megígérem. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Ma délután Rott Nándor, a környezetvédelmi bizottság elnöke és mostani előadója – a jelentésnek az előadója –, ha jól emlékszem, úgy mondta, hogy a bizottságban a döntések nem pártalapokon születnek, és nagyon sokszor egybecsengőek. Én megerősíthetem ezt, aminek én nagyon örülök. Ugyanakkor az, hogy ezek a döntések egybecsengőek párttól függetlenül – ez általában igaz, de én most mégis hadd mondjak el egy kisebbségi véleményt, konkrétan az 1320-as és 1321-es módosító javaslatokkal kapcsolatban.
Ezt a módosító javaslatot Ráday Mihály adta be, és ez a módosító javaslat bizonyos átcsoportosításokat javasol a Környezetvédelmi Minisztérium javára, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium terhére. Igaza van abban a javaslattevőnek, hogy a környezetvédelem és a környezet ügye rászorul több pénzre. Feltétlenül igaza van ebben a dologban. Abban nem biztos, hogy igaza van, hogy innen kell a pénzt átcsoportosítani, de abban egészen bizonyos, hogy nincs igaza, hogy ilyen módon és ilyen indoklással kell ezeket a pénzeket átcsoportosítani.
Konkrétan miről van szó? A javaslattevő azt mondja, hogy 1,1 milliárd forintot a vízügyi igazgatóságok működési költségéből a környezetvédelmi felügyelőségekhez kell áttenni. Másrészről azt mondja, hogy 140 millió forintot a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium minisztériumi igazgatási költségeiből a Környezetvédelmi Minisztérium igazgatási költségeibe kell áttenni.
És minek alapján mondja ezt? Annak alapján, hogy 1989-ben megvizsgálták a szakértők, hogy a KÖVIZIG-ekben – akkor még együtt volt a környezetvédelem és a vízügy – a hatósági döntések milyen irányban születtek. Milyen irányban voltak vizes döntések, milyen irányban voltak környezetvédelmi döntések, és milyen arányban fedték át egymást. Ebből kiszámolták azt, hogy így kell átcsoportosítani a pénzt. Ez a döntés vagy ez a javaslat egyszerűen nem megalapozott!
Hogy egy példát mondjak rá. A megalapozatlansága a Minisztérium igazgatási költségeinél azt jelenti, hogy a Közlekedési Minisztérium összes igazgatási költségének 26-27%-át javasolja áttenni amoda, azzal az indoklással, hogy a vízügy és a környezet szétválasztása aránytalan volt, de ennek a minisztériumi létszámoldala pedig azt jelenti, hogy összesen a Közlekedési Minisztériumnál mintegy negyven ember, a Minisztérium létszámának mintegy 7-8%-a van. Tehát a pénznek a 27%-át javasolja, hogy tegyék át, ugyanakkor a Minisztériumban összesen azok az emberek, akik vizes dolgokkal foglalkoznak, 7-8%-ot tesznek ki.
De hogy mennyire megalapozatlan ez a dolog a vízügyi igazgatóságok tekintetében, arra egy felsorolást hadd mondjak. A vízügyi igazgatóságon a hatósági munka a töredéke az elvégzendő feladatoknak. A vízügyi igazgatóságnak nemcsak hatósági feladatai vannak, és ilyen alapon pénzt átcsoportosítani nem szabad. Még milyen feladatai lehetnek konkrétan? Az árvízvédelemnek a konkrét elvégzése. Na most árvíz szerencsére nincs mindig, és nem is volt a közelmúltban, és reméljük, hogy nem is lesz. De ez egy olyan folyamatos készültséget jelent, egy olyan folyamatos műszaki munkát jelent, amit egész egyszerűen szükségszerű elvégezni.
Ugyanígy a vízügyi igazgatóság feladata az élővizek szabályozása, az állapotok megőrzése, tehát működtetése az élővizeknek. Ugyanígy a belvízvédekezés a vízügyi igazgatóságnak a feladata. A mezőgazdasági vízgazdálkodás oda tartozik, a regionális ivóvízgazdálkodás és a vízgazdálkodási társulatoknak a szakigazgatási irányítása is oda tartozik.
Tehát befejezésképpen – nem akarom az időt húzni – megismétlem, hogy teljes mértékben igaz az, hogy a környezetügynek több pénzre van szüksége. Nem biztos, hogy innen van szüksége rá, de biztos, hogy nem ilyen indokok alapján van rá szüksége. Kérem, ezt vegyék figyelembe, amikor szavaznak. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi