PUNGOR ERNŐ, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

PUNGOR ERNŐ, DR. tárca nélküli miniszter:
PUNGOR ERNŐ, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Hölgyeim és Uraim! Néhány szót a műszaki fejlesztés érdekében szeretnék szólni. Azt hiszem, hogy ebben az országban nincs sok természeti kincsünk, van földünk, van néhány kincs alatta is, de legfőbb kincsünk az emberi agy. Ezt kell nekünk a magyar gazdaság fejlesztésére felhasználnunk minél jobb hatásfokkal. Éppen ezért a műszaki fejlesztésnek – s itt én most nemcsak arról a részről beszélek, amelyet a kormáyzatnak kell kezében tartani –, a magyar műszaki fejlesztésnek óriási szerepe van abban, hogyan lépünk előre.
Szeretném azt mondani, hogy számításaim szerint a mai magyar termeléshez tartozik kb. 40 milliárd forint műszaki fejlesztés. A külföldi államoknál is hasonló helyzettel állunk szemben akkor, ha azt kívánjuk elérni, hogy a termékeink gyártási élethossza megfelelőbb legyen a piacokhoz, ebből egynegyed, egyharmadrész az, amit a kormányzati beavatkozásra használnak fel, tehát kb. 10-15 milliárd forint kellene Magyaroszágon erre a célra. Meg kell, hogy mondjam, minden elvont forint ebből a jövőnket veszélyezteti, abból vonjuk el. A jövőnkből, jövőnk fejlődés-sebességéből. A K+F-re felhasznált pénzek természetesen használódhatnak rossz célra is. Használódhatnak intézetfejlesztésre, intézetfenntartásokra. Én nagymértékben ez ellen vagyok, mert nekünk a célunk az lehet csak, hogy emeljük ki a tehetséget és az észt, és azt használjuk fel arra a célra, hogy egyrészt termeljünk alapgondolatokat, és termeljünk megvalósított, megvalósítható termékeket, technológiákat.
Éppen ezért én azt hiszem, hogy alapvetően fontos, hogy a jövőben még inkább próbáljuk elérni azt, hogy a kormányzati szintű beavatkozáson lévő pénzeket egyrészt ne kelljen különböző módszerekkel begyűjteni – a költségvetés tartja fenn a többi országban is általában ezeket a feladatokat –, másrészt arra kell erősen figyelnünk, hogy valóban arra használódjék a pénz, amelyik termel, eredményt termel.
Én szeretném azt remélni, hogy tudom biztosítani a központi beavatkozás területébe eső tématerületeken az illetékes miniszter urakkal együtt azt, hogy a leghatásosabban próbáljuk az országot fejleszteni. Persze az is előfordulhat, hogy a Parkinson-törvény érvényesülni fog, ahogy ezt a FIDESZ igen kiváló képviselője elmondotta, ahogy ott le vagyon írva, hogy amennyiben, amilyen mértékben nő a szőnyeg vastagsága, úgy csökken a hatóképessége. Hát én ezt nem szeretném elérni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi