NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)

Full text search

NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ)
NÁDORI LÁSZLÓ (SZDSZ) A kulturális bizottság asztalára két kérdés került, azt kell megválaszolni. Az egyik kérdés az ún. tárcaidegen, vagy kakukktojás tételek négy tárcában a kultúrára, illetve a sportra vonatkoztatva. Ezeket az örökségtételeket a Pénzügyminisztérium már két év óta igyekszik egycsatornásan megoldani, átvilágíthatóvá tenni. Ez a feladat a következő évi költségvetésre vár. Azonban szeretném megjegyezni, hogy ezek a tételek a sport alapjait jelentik még 1991-ben. Tehát ezt nem lehet kivenni úgy a tárcából, hogy nem kerül át a sporthoz.
A másik tétele, amit meg kell válaszolni: nagyon sok sportszövetség, sportegyesület kereste meg a sport albizottságot, hogy tegyenek lépéseket a pusztuló, romló sportlétesítmények fenntartása érdekében. Két lehetőség kínálkozott: vagy központi költségvetési kereteket kérünk, vagy pedig a közgazdasági környezetet, ami az egyesületeket körülveszi, vállalatokat, amelyek az egyesületeket és a létesítményeket eltartják, kellene megjavítani. A bizottság ez utóbbi megoldást választotta, nem javasolt központi költségvetési keretet. Úgy gondolta, hogy azok az adótörvényt módosító javaslatok elfogadást nyernek, és a vállalatokat érdekeltté teszik a létesítmények megjavításában, fenntartásában. Zömében elbuktak ezek a javaslatok, ennek következtében a vállalatok ellenérdekeltté váltak. Eddig szól a bizottsági jelentés.
Most röviden, 2-3 mondatban a képviselői vélemény, mellyel szeretném alátámasztani, hogy milyen súlyos károkat okozhat ez a döntés, amely részben a Parlamentet, részben a Kormányt is érinti.
155 ezer iskolás jár sportegyesületi intézményekbe, a heti két testnevelési órát követően még egy tömegsportórát. Ezek elől vesszük el a lehetőséget. 58 uszodából ma már csak 53 van, az ország tanuszodai ellátottsága 1,6%-os. Esély sincs arra vállalati ellenérdekeltség miatt, hogy ezen a téren a helyzet javuljon. Felügyelet és ellátás nélkül 7-10 éves korú gyermekek közül 6,5% kóborol. A 11 és 14 évesek közül 30% és 27-30 ezer 15-17 éves gyerek van az utcán, nem dolgozik, nem jár iskolába. Egyetlen bíztató lehetőség kínálkozott eddig, hogy ezeket sportnapközibe vigyék. Különböző egyesületek vállalkoztak is erre, nagyon jó kezdeményezés ezen a téren Székesfehérvárott volt. Nagyobb létesítményromlás következtében azonban ezek a célok nem valósíthatók meg. Még egy tételt szeretnék elmondani. 80 ezer szakmunkás tanuló országos beiskolázásra kerül sor, ebből 25% szervi elváltozás miatt alkalmatlan. A szakmunkástanulók kéthetenként egy alkalommal vesznek részt testnevelési órán, ezek számára nagyon fontos lenne – éppen egészségük megjavítása érdekében – több lehetőség biztosítása. Az a folyamat, hogy az egészséges életmód nem érték ma a társadalomban, visszafordítható folyamat. Ehhez azonban azokat a feltételeket kell megteremteni, amelyekre utaltam. De ez már a következő évi költségvetésre vár, mert az idei vonatot lekéstük. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi