RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Full text search

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Azért nyomtam meg, igen. (Derültség.) Köszönöm a szót, elnök Úr!
Tisztelt Ház! Az az érzésem, szükséges, hogy a tisztelt Házat fölhomályosítsam itt valamiről, mert itt valami tévedés van. Ugyanis én megpróbáltam a tegnapi beszédemben valahogy elmagyarázni, a környezetvédelem és a vízügy szétválasztása egy későbbi időpontban történt meg számszerűleg, mint ahogy ezt a törvény előírta volna.
Tehát magyarul: ez a költségvetés, ez most a demonstrációs magyarázat (az írott anyagokat mutatja) –, amire ide az van írva, hogy 20., ide meg az, hogy 13., nem ez a költségvetés az, amiben a két minisztériumra vonatkozó adatok szerepelnek, hanem ez a kis vékony füzet, amire már én írtam rá, hogy 13. és 17., merthogy külön megcsinálták ezt a környezetvédelmi bizottság ösztönzésére.
Ezt azért vagyok kénytelen elmondani, mert például az egyik bizottsági jelentésben azt olvasom, hogy "A dr. Ráday Mihály." – ez kedves – ". által benyújtott javaslatban 15/7., 15/5. címeket jelöl meg a kötet szerint 13/7., illetve 13/5. helyett." Kérem szépen, nem 13/5., hanem 15/5., mert ez a költségvetése érvényes a minisztériumoknak, és amennyiben szavazásra kerül sor, eszerint kellene szavazni, és eszerint kellene költségvetési bírálatát is elvégezni utólag, gondolom.
Másrészt, miután tegnap Zsebők Lajos képviselőtársam jóvoltából este elhangzottak bizonyos számadatok, szeretném, hogyha ezt netán megtalálják és tudják értékelni ezt a költségvetést, a számokra fölhívni a szíves figyelmüket. Ugyanis itt elég világosan olvasható – már a szétválasztott költségvetés után –, miszerint a XIII. fejezet kiadásainak együttes összege 31 milliárd 113,8 millió forint. Tessék figyelni, még egyszer mondom: 31 milliárd! A másik minisztériumé, ami XX. fejezetszám alatt szerepel – itt olvasható alul – 2, azaz 2 milliárd 964,2 millió forint. Elég nagy a különbség!
Zsebők Lajos kollégám tegnap azt mondta, hogy 25%-ot kockáztat a javaslatom 1 milliárd átcsoportosítást javasolva. Megpróbáltam a 31 milliárdból valahogyan kikövetkeztetni, hogy lesz 25%-a az 1 milliárd. Nem sikerült. Ezzel szemben a Környezetvédelmi Minisztériumnak nem 25%, hanem egyharmadnyi javítást jelent a költségvetésében, ha az az 1 milliárd átkerül a környezetvédelem javára a vízügyből!
Továbbá, hogy tévedés ne essék, összeadtam csak a vízügyi költségvetési részét ennek a kiadási összegnek, az 12 milliárd 363,7 millió forint! Annak sem 25%-a az 1 milliárd, amit kínálok.
Én tehát azt kérem, amikor a szavazásra sor kerül, egyrészt ezt mondom mindazok számára, akik ezt a végleges költségvetést nem ismerik, tegyék meg, hogy eszerint szavaznak. Amikor a szavazásban oda eljutunk, hogy ezek a tételek kerülnek sorra, megpróbálok majd tenni egy gáláns ajánlatot, hogy az egyik javaslatomat majd akkor – hogy ne tévesszük el a sok-sok szavazás során – vissza fogom vonni annak érdekében, hogy a másikat viszont szavazza meg a tisztelt Ház. Erre majd ott teszek javaslatot. És kérem, mint ahogy ezt elmondta tegnap Rott Nándor, elmondta Mészáros Péter, ma Török Gábortól kaptam támogatást, ne vegyék úgy, hogy bárki a vízügyet akarja bántani. Itt arról van szó, hogy a környezetvédelem ebben az országban vacak állapotban van, ezt segíteni kell. Ha Kupa Mihály föláll vagy bárki, és azt mondja, hogy 1 milliárddal be tud segíteni a környezetvédelem költségvetésébe, egy büdös szót nem fogok szólni és a többiek sem. De miután erre nincs módja, az az érzésem, nincs más javaslatom, mint hogy a szétválasztás következtében odakerült több pénzből egy kicsit tegyünk vissza, hogy hadd menjen a környezetvédelem sorsa valamelyest előre ebben az országban.
Erre kérem majd segítségüket holnap. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi