KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Nehéz dolog ez után a tragikus esemény után szólni, és mielőtt mondandómba belekezdenék, engedjék meg, hogy a szocialista frakció nevében megköszönjem együttérzésüket, az elnök úr szavait és külön is azoknak az orvoskollégáknak a szakszerű segítségét, akik megkísérelték a lehetetlent. Köszönöm szépen.
Tisztelt Ház! Amint az imént miniszter úr elmondotta, egy hányatott sorsú törvényjavaslattal van dolgunk, amelynek több részletét kénytelenek voltunk már mi is módosítani, és amely a korából eredően is – 15 éves ez a törvény – bizony megújításra szorul. Örömmel hallgattam miniszter úr szavait, aki felvetette azt, hogy új társadalombiztosítási törvényre van szükség. A magam részéről személy szerint ezzel egyetértek, hozzátéve azt, hogy ezt megelőzően természetesen néhány dolgot a társadalombiztosítás szerepéről tisztázni kell.
Tisztelt Ház! A szociális bizottság a múlt héten háromnapos ülésén tárgyalta ezeket a törvényjavaslatokat, és szombat estére eljutottunk oda, hogy kialakult legalább egy bizottsági álláspont. Most én viszonylag könnyű helyzetben vagyok, hiszen képviselőtársaim megkapták bizottságunk jelentését, amely az eddig beérkezett módosító indítványokra vonatkozik, és e jelentésnek az 1. oldalán az utolsó sor azt írja, hogy a bizottság az alábbi módosításokkal a törvényjavaslatot elfogadásra ajánlja.
E módosítások, amelyeket a bizottság támogatni kíván, nagyjából megegyeznek az előterjesztés irányvonalával. Nem minden esetben azonban, nagy többségében igen.
A módosítások lényege, hogy 20 évre emelkedik a szolgálati idő. Ez egy korábban, 10 évvel ezelőtt elfogadott döntés következménye, és ebből eredően gondoskodni kell azokról, akiknek 10 évnél több a szolgálati idejük, de a 20 évet nem érik el.
A bizottság egyetért a törvényjavaslatban leírtakkal a tekintetben, hogy szükség van egy új intézménynek, a résznyugdíj intézményének a bevezetésére azok számára, akik nem szerezték meg a 20 éves szolgálati időt. Ezzel a bizottság egyetértett, és nem fogadott el olyan módosító indítványokat, amelyek e résznyugdíj intézményének a változtatását, a jelentéstől, a javaslattól eltérő változtatását irányozták volna elő. Ennek megfelelően egyetért a bizottság azzal, hogy 1 év szolgálati idő 2%-os differenciát jelentsen a nyugdíjban.
Ugyancsak egyetértett a bizottság a javaslatnak azon részével, amely az anyák gyermekszülését kívánja 1968 előtt szült gyermekek számának megfelelően annyiszor 365 nap szolgálati időnek elismerni, ahány gyermeket szült az illető 1968 előtt.
A bizottság elé kerültek olyan módosítások, amelyek ezt a jogot valamilyen mértékben korlátozni vagy módosítani próbálták. A bizottság itt az eredeti javaslattal értett egyet.
Kisebb mértékben, de azért módosul a rokkantsági nyugdíjak táppénzelési lehetősége is. Itt nagyon fontos az, hogy ha valaki nyugdíjba kerül balesetből eredően, akkor ugyanebből a balesetéből eredően nem kerülhet táppénzes állományba. Ezt a bizottság tartalmában az eredeti javaslat szerint fogadja el. Az eredeti javaslatban szövegszerkesztési módosítást végzett.
A bizottság úgy látta, hogy vannak ebben a '75-ös törvényben olyan momentumok, olyan elemek, amelyek szabályozását meg kell oldani, pontosabban inkább a törvényhez kapcsolódó kormányrendeletből bizonyos elemet át kell emelni a törvénybe. Ennek megfelelően támogat olyan módosítást, amely az Országgyűlés feladatává és jogává teszi, hogy a nyugdíj megállapításának alapját képező nyugdíjmegállapítás során figyelembe veendő havi átlagkereset összegét meghatározza. Ez eddig a Kormány joga volt. Ezzel együtt a bizottság támogat egy olyan indítványt, amely ennek az átlagkeresetnek a sávos degresszióját kívánja figyelembe venni. A bizottság természetesen az elénk került módosító indítványokról tudott eddig csak véleményt mondani. Ennek felel meg a bizottsági jelentés imént említett kitétele, ezekkel a módosításokkal ajánljuk Önöknek elfogadásra. Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi