MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Felszólalásomban két fontos mozzanatra szeretném felhívni a figyelmet. Az első rész általános jellegű, míg a második részben egy konkrét módosító indítvány mellett érvelnék. Nagyon röviden először szólnék a családi pótlék szerepéről és helyéről a szociálpolitikában.
Mint tudjuk, a családi pótlék eszköze nem alkalmas arra – legalábbis anélkül, hogy adóalapba ne vonnák be, mint ahogy ennek a hátulütőjét láttuk a költségvetési vita kapcsán, amikor a személyi jövedelemadóra vonatkozó módosító javaslatokat néztük, és azok kedvezményeit –, hogy az adott gyermekszámon belül szociális szempontokat érvényesítsen, hiszen a szegény és a gazdag gyermek után egyformán jár.
Miért folyamodunk akkor oly gyakran mégis ehhez az eszközhöz? Azért mert a rászorultságot megfelelő statisztikai módszerek híján szinte lehetetlen korrektül megállapítani, és tudjuk azt is, hogy a legelesettebbek elérése – részben információhiányuk, részben elesettségük miatt – igencsak nehézkes, nemcsak nálunk, hanem szerte a világon. Így a jelen körülmények között elfogadhatónak tartjuk a szociális szempontok családi pótlékkal történő enyhítését, ám mindenképpen elvárjuk a Kormánytól: az általános szociális törvény tervezetének a benyújtása előtt, tehát a közeljövőben ismertesse koncepcióját az egyes szociális intézkedések arányainak és mértékének meghatározása tekintetében, hogy a társadalmunkat leginkább fenyegető veszély, a szegénység dolgában közös erővel cselekedhessünk.
Másik részben egy módosító indítvány támogatására kérném Önöket, amelyet 1451-es számon kiosztásra került a képviselőknek, azt a szociális bizottság előtt szóban ismertettem. Ez az indítvány azt célozza, hogy az egészségügyi gyermekotthonban elhelyezett gyerekek esetén, amennyiben családjuknál tartózkodnak, illesse meg a szülőt a családi pótlék abban az esetben, ha több mint egy hónapot a gondozott otthon tartózkodik. Ez azért lenne fontos, mert ezek a családok sokszor komoly anyagi gondokkal küszködnek, miközben vállalják beteg gyermekük időszakos ellátását is. Az időhatárra azért van szükség, mert a fizethetetlen és finanszírozás szempontjából is kezelhetetlen néhány napos otthonlétet szerintem nem lehet családi pótlékkal honorálni. Úgy ítélem meg, hogy a minimális időszaknak legcélszerűbb ezt az egy hónapot választani. Köszönöm a figyelmet, és kérném még egyszer módosító indítványom támogatását. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi