RAJ TAMÁS (SZDSZ)

Full text search

RAJ TAMÁS (SZDSZ)
RAJ TAMÁS (SZDSZ) Köszönöm szépen. Elnézését kérem, tisztelt Elnök Úr, az iménti tévedésem miatt. Mikor beléptem az ülésterembe, Maczó Ágnes beszédét hallottam, és félreértettem a témát. (Derültség.) Köszönöm szépen.
Tehát benyújtottam egy módosító javaslatot, amely arra vonatkozott, hogy a külföldi tanulmányait végző gyermek után is megkaphassa a szülő – esetleg a nevelőszülő – az igazolt tanulmányi időre szóló családi pótlékot. Korábban nagyon ritka eset volt az, hogy a szülő gyermekét külföldön taníttathatta, holott Széchenyi óta tudjuk, milyen fontos az, hogy a kiművelt emberfők sokasága az országot segítse az előbbre jutásban. Akkor kivételes dolognak számított az elmúlt években, évtizedekben, és akik elküldhették gyermekeiket, nyilván rendelkeztek olyan lehetőséggel, hogy ennek az anyagi fedezetét is biztosítsák.
Manapság, hála Istennek, az egyházi iskolákból, alapítványi iskolákból, sőt nemzetiségi iskolákból és ezeken kívül például Budapesten négy gimnáziumból is, amely idegen nyelvű gimnázium, van módja a szülőnek eljuttatni a gyermekét külföldre. Nem mondhatjuk azonban azt, hogy ez könnyebbséget jelentene a szülő számára. Igen gyakran tapasztaljuk azt, hogy a szülő még nagyobb megerőltetéssel neveli gyermekét, gyermekeit, ha azok rövidebb-hosszabb időt külföldön töltenek tanulmány céljából.
Éppen ezért javaslom azt, hogy a szülő megkaphassa a családi pótlékot erre az időszakra is. Sajnálatos módon a szociális bizottság indítványomat nem támogatta, illetve azért nem támogatta, mert úgy érezte, hogy ez tartalmatlanná vált. Tudniillik – idézném a bizottsági jelentést –: "A módosító indítvány tárgyalása során megismerte – mármint a bizottság, én nem – a Kormány rendelettervezetét, amely szerint módosítja a korábbi rendelet ide vonatkozó pontjait", és így lehetővé teszi a későbbiek során, amit jómagam is, ennek ismerete nélkül javasoltam. Úgy gondolom azonban, hogy ez nem akadályozza meg az Országgyűlést abban, hogy támogassa indítványomat, sőt feltételezem, hogy a Kormány helyzetét megkönnyíti egy ilyen javaslat, amely megelőzi az esetleges tervezett rendeletet.
Biztos vagyok benne, hogy miniszter úr is – aki az imént hangoztatta, hogy szívén viseli ezeket a kérdéseket – támogatni fogja, és nemcsak a szívén viseli, hanem a gyakorlatban is melléáll, és ezzel a Kormány helyzete is megkönnyebbül, és a rendelet már most – méghozzá egy magasabb, parlamenti támogatással – törvényerőre tud emelkedni. Nagyon kérem tisztelt képviselőtársaimat, támogassák az indítványomat. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi