SIPOS IMRE, DR. (FKgP)

Full text search

SIPOS IMRE, DR. (FKgP)
SIPOS IMRE, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Nagyon röviden az 1111-es számon megjelent módosító javaslatomat szeretném a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani, amely egy olyan réteg gondjait próbálja enyhíteni, akik a főiskolákon és az egyetemeken tanulnak. Tudvalevő, ismeretes a képviselőtársaim előtt is az egyetemi és felsőoktatásnak a jelenlegi helyzete, az ott tanulók anyagi lehetőségei és az anyagi vonzata ennek a kérdésnek. Tudvalevő, hogy az egyetemeken, főiskolákon tanuló ifjúság képezi jövő társadalmunknak értelmiségi bázisát, és ennek a rétegnek igen nagy gondjai vannak: ezt mutatták a közelmúltban lezajlott, főiskolán és egyetemen tanulók tüntetései. Hozzátéve, hogy az egyetemi, főiskolai tanulóifjúság nagy része nem a lakóhelyén, hanem a lakóhelyétől távol végzi a tanulmányait, ott lakik, és a diákotthoni elhelyezés szűkös volta miatt nagyon sok esetben albérletben kényszerül lakni.
Én úgy gondolom, hogy az általuk igényelt és kapott, felhasznált ösztöndíj korántsem elegendő egy-egy hónapban az ő tanulmányaik nyugodt feltételek között való folytatásához, éppen ezért rászorulnak a szülői támogatásra. Jóllehet felvetődik, hogy vannak olyanok, akik szülői háttér által biztosítva a tanulmányi helyükre autóval érkeznek, de azt hiszem, hogy ez a kisebb létszám. Utalnék arra, hogy a választókerületemben, a nagyatádi választókerületben, környezetemben nagyon sok személyes ismerősöm van. Ismerem a vidéki, főiskolákon, egyetemeken tanuló ifjúság anyagi körülményeit, ezért mindenképpen indokolt lenne – mint ahogy módosító javaslatomban szerepel – az 50% családi pótlék szülőknek való térítése. Ezzel hozzá tudnánk járulni az egyetemisták, főiskolások anyagi gondjainak enyhítéséhez.
Egy másik módosító indítványt adott be 1365-ös számon Mihály Zoltán képviselőtársam, az egy kissé drasztikusabb az enyémnél. Amennyiben az Országgyűlés az ő módosító javaslatát elfogadja, akkor én az enyémtől elállok. Ellenkező esetben fenntartom a módosító javaslatomat, és kérem képviselőtársaimat, vegyék tekintetbe és támogassák. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi