SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány módosító indítványt nyújtottam be ehhez a családipótlék-tervezethez, és ezeket szeretném néhány szóban ismertetni. Bár részben ezt megtettem egy előző vitában, amikor már egyszer elkezdtük az általános vitáját ennek a családipótlék-tervezetnek, azokat a javaslatokat visszavontam, amelyeket Önök az 1436-os számú bizottsági jelentésben követhetnek nyomon, és helyettük kompromisszumos javaslatokat terjesztettem be, amelyeknek az elfogadását szeretném a szíves figyelmükbe ajánlani.
Módosító indítványaim első pontjában az intézetben elhelyezett, intézeti nevelt, ideiglenes beutalt vagy állami gondozott gyermekek családi pótlékáról szeretnék másképpen rendelkezni, mint a törvényjavaslat. A törvényjavaslat ugyanis az intézet igazgatójának a hatáskörébe utalja, én pedig szeretném elérni, hogy ezek a családi pótlékok ugyanúgy a gyerekek személyes felhasználására kerüljenek, mint ahogy egy másik pontban a törvényjavaslat a rokkant és fogyatékos gyerekekre értelmezi. Nem szeretnék sokat magyarázkodni, hogy miért gondolom ezt fontosnak. Azért, mert a gyerekeknek kevés pénz jut személyes felhasználásra, vagyis a személyes javukra fordítandó költségekre, és így ezt a kis pénzt meg kellene becsülni, világossá kellene tenni, hogy az intézet igazgatója itt minden egyes gyerekre jutó családi pótlékért külön-külön felelős. Továbbá lehetővé tenné ez a megoldás azt is, amit az előző módosító indítványomban is javasoltam: nevezetesen, hogyha a gyerek hazamegy, akkor a családi pótléknak egy részét is vihesse magával, hiszen többek között anyagi okokból is rendkívül nehéz az intézetben elhelyezett gyerekek és a családok kapcsolattartása.
A módosító indítványnak egy másik pontja azt szeretné elérni, hogy ne tegyünk különbséget a saját családjában nevelkedő gyerek körülményei és a nevelőszülőnél élő gyerekek körülményei között: ne legyen jogi formája annak, hogy itt a két szülőnek – a nevelőszülőnek és az igazi szülőnek – más a viszonya a gyerekhez. A törvényjavaslat azt indítványozza, hogy a nevelőszülők magasabb családi pótlékot kapjanak, éppen azért, mert úgy gondolja, hogy nem elégséges az a pénz, amit gondozási díj címén ki lehet fizetni a nevelőszülőknek.
Én azt indítványoztam – és a minisztérium elfogadta az érvelésemet, és úgy gondolta, tudja ezt pénzügyileg állni –, hogy ne a családi pótlékban, hanem a gondozási díjban jelenjék meg ez a juttatás, a családi pótlék maradjon az, ami: a gyerekre alanyi jogon járó össztársadalmi vagy állami juttatás mindenféle megkülönböztetés nélkül. A megkülönböztetésnek egyetlenegy vonatkozásban van helye, nevezetesen súlyosan beteg vagy fogyatékos gyerekek esetében, akiket egyébként a törvénytervezet is magasabb családi pótlékkal látna el, azonban itt is érvényesül a nevelőszülőknél és édesszülőknél nevelkedő fogyatékos gyerekekre vonatkozó különbség a törvénytervezet szerint. Én felemelném az édesszülőknél nevelkedő fogyatékos gyerekek családi pótlékát is arra a szintre, amire a Kormány csak a nevelőszülőknél nevelkedőkét, és ily módon emelném fel a családi pótlékukat további 400 forinttal.
Szeretném ha az illetékes minisztérium és a bizottság egyetértése mellett az Önök egyetértésével is találkoznának ezek a módosító indítványok a holnapi szavazáson. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a baloldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi