PINTÉR JÓZSEF (FKgP)

Full text search

PINTÉR JÓZSEF (FKgP)
PINTÉR JÓZSEF (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én a 981-es számon rendelkezésre álló törvényjavaslathoz két mondatot kívánok hozzátenni: az egyik egy módosító indítvány, amelyet 1126-os szám alatt képviselőtársaim megkaptak, a másik egy véleménynyilvánítás az önkormányzati igazgatással kapcsolatban.
Az ide vonatkozó törvényjavaslat 82. szakaszát két pontban kívánom módosítani: az egyik, hogy az építésügyi hatósági feladatokat az önkormányzatoknál a jegyző lássa el, a másik pedig, hogy az építésügyi hatósági jogorvoslati és építésfelügyeleti feladatokat a megyei építésügyi hivatal lássa el.
Az építésügyi hatósági engedélyezés az egyik leghatékonyabb eszköz, amellyel a települések funkcióját és arculatát befolyásolni lehet. Az engedélyezés egyfelől hatósági szolgáltatás, másfelől magasabb szintű speciális szakértelmet igénylő tevékenység. A döntések hosszú távon meghatározzák a települési környezet színvonalának az alakulását, a települések életét. Ezért az engedély kiadása vagy az engedély kiadásának a megtagadása, illetve általában a szabályozó tevékenység túlnő a helyi közügy jellegén, hiszen az építészeti, műemléki beavatkozások mindenütt a települések határán túlnövő közügynek számítanak, és általános érdeklődésre tartanak számot.
Az építésügyi hatáskör címzettje a jegyző, aki gazda szerepkörében eljárva hivatott önkormányzati felelősséggel dönteni többek között építési ügyekben is, továbbá döntéseivel ágazati közérdeket képvisel. A jelenleg túlságosan decentralizált építésügyi hatáskör a társulások önkéntes jellege miatt alig csökkenthető. Jelenleg 900 ilyen első fokú építésügyi hatóság van. A döntés-előkészítésben részt vevő szakemberállomány képzettségi színvonala, elsősorban a községekben, nem kielégítő. A széles körű önkormányzati tulajdon és a helyi érdekeltség következtében félő, hogy az építésügyi hatáskörrel járó szabályozó, ellenőrző és szankcionáló jelleg háttérbe szorul, ami végső fokon az építési fegyelem további lazulásához vezet, és a települések építészeti, műemléki érdekeit szorítja háttérbe. Olyan szakmai háttér biztosítása szükséges, amely egyensúlyt képes teremteni és fenntartani a helyi és az ágazati érdekek, az eljárásjogi és a szakmai szabályok alkalmazása között. Ebben a tekintetben a környezetvédelmi bizottsághoz be is érkezett az Építéstudományi Intézetnek és a Magyar Urbanisztikai Társaságnak az egyetértő véleménye, hogy ez nagyon fontos szakmai kérdés.
A közterületi felügyelők bevonása építési szakképzettség hiányában az engedély nélküli építkezés tényének a megállapításán túl sem vezethet eredményre. Az építési felügyelet intézményének a fenntartása, a hatóságot segítő, ellenőrző jellege és az építőnek nyújtható szakmai támogatása vezethet rendezett, szabályos építkezésekhez. A javaslat elfogadása, vagyis megyei építési hivatalok létrehozása és működtetése lehet az a biztos szakmai háttér, amely a helyi önálló hatáskör ellátását hatékonyan segíti, jogorvoslati és építésfelügyeleti munkájával az építésügyet előbbre viheti. A hivatalok munkáján keresztül közvetlenül érvényesülhet a Parlament által elfogadott 1990. évi XLVIII. törvényben és a 43/1990. Korm. számú rendeletben a környezetvédelmi és településfejlesztési miniszter ágazati felelőssége.
E szakasz indokolására való tekintettel kérem majd igen tisztelt képviselőtársaimat, hogy az 1126-os szám alatt levő módosító indítványomat szíveskedjenek elfogadni.
A második rész, amelyről véleményt kívánok nyilvánítani, a törvény 95. és 98. §-aiban fogalmazódott meg. A törvényjavaslat szerint a megyei önkormányzatok lényegében közlekedési hatáskörrel nem rendelkeznek, hiszen a települési önkormányzatokhoz és az állami költségvetési szervekhez tartoznak az úthálózat üzemeltetésével és a forgalmi rend megállapításával kapcsolatos feladatok, a hatósági feladatokat pedig az e célra létrehozandó közlekedési felügyelet látja el.
Most folyik a megyei önkormányzatok megalakulása és az önkormányzatok szervezeti és működési szabályzatainak összeállítása. A megyei önkormányzatok közgyűlésein a képviselők várhatóan a körzetükben fennálló gondjaikról, tapasztalt feszültségekről – tehát gondjaik megoldására kérnek majd segítséget. A közgyűlések tervezett napirendjei is elsősorban a területeken több települést érintő kérdések tárgyalására hivatott, melynek előkészítése és végrehajtása, szervezése az adott kérdésekhez értő szakapparátust kíván meg.
Az elmúlt évek tapasztalatai igazolják, hogy a lakossági panaszok, a lakosságot érintő fejlesztési és ellátási kérdések döntő része a közlekedést, annak minden ágazatát érintik, tehát a közlekedéssel a területeknek, illetve a közgyűlés hivatalának mindenképpen foglalkoznia kell. Véleményem szerint szükséges a hatásköri szabályok, illetőleg a tervezetek áttekintése, a megyei önkormányzat hatáskörének törvényszintű megállapítása minden olyan közlekedési feladatot illetően, amely túlnő egy-egy település ügyén, és térségi szemléletű megoldást kíván. Térségi feladatnak ítélem a közlekedési ágazatok megyei szintű összehangolását és koordinációját, elsősorban a közlekedés szakmai szempontjai érvényesülése és a lakossági panaszok orvoslása szempontjából.
A fentiek alapján a megyei önkormányzat közgyűlése és hivatala hatáskörébe tartozónak és feladatainak tartom a következőket.
Az önkormányzati utak forgalmi rendje megállapításának, az országos szakmai szempontoknak az érvényesülését elsősorban a kis települések vonatkozásában, szakmai koordináció keretében, szakmai továbbképzés rendszerében. Számítógépes útnyilvántartás megyei összehangolása és hasznosítása. Több települést érintő közlekedési – út, vasút, tömegközlekedés – kérdések koordinációja, regionális közlekedésfejlesztési tervek készítése, végrehajtás szervezése, a fejlesztési tervekben érintett szervek közötti koordináció. Részvétel például a téli hóeltakarítási munkálatokban, posta- és hírközlésfejlesztés, a szolgáltatás területi feladatainak ellátása. Több megyét érintő és megyén belül több települést érintő tömegközlekedési járatok menetrendjének koordinációja, menetrendi irányelvek és értekezletek szervezése. A helyi tömegközlekedést érintő koncessziós pályázatok kiírása, elbírálásukban és szerződések megkötésében való részvétel. Területi áruszállítási feladatok koordinációja. A megye területén a helyközi tömegközlekedés tarifájának összehangolása, területi elvek érvényesítése. Járművezető-képzés biztosítása, intézményirányítás.
A megyei önkormányzatok közlekedési hatáskörének hiányában a feladatok megoldására az illetékes minisztériumnak kellene vállalkoznia, mert a települési önkormányzatoktól a saját érdekeltségét meghaladó hatékony területi érdekképviselet nem várható. Az utóbbi képviselet kis területének esetében szakemberek egyébként sem lehetségesek.
Kérem, szíveskedjen, Miniszter Úr, majd véleményemet figyelembe venni. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi