SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tegnap a plenáris ülés után az alkotmányügyi bizottság ezt a viszonylag nagyon rövid jogszabályt nagyon soká tárgyalta. Este 9 óra körül tudtunk hazamenni. Bár látszólag úgy tűnt, hogy egy 5 szakaszos, rendkívül egyszerű, rendkívül rövid jogszabály vitájáról, megbeszéléséről lett volna csak szó. Este 9 óra előtt néhány perccel az alkotmányügyi bizottság úgy határozott, hogy nem ért egyet a törvényjavaslattal, nem tartotta alkalmasnak arra, hogy ebből törvény szülessék. Nem vitásan többségi határozat volt, nem vitásan többen indokoltnak tartották ennek a törvényre emelését, ugyanakkor azonban el kell mondanom azokat az aggályokat, azokat a problémákat, amelyek a bizottság előtt felvetődtek, és amelyek nemcsak ezt a konkrét ügyet érintik.
Az alkotmányügyi bizottságnak a feladata most is, mint más alkalmakkor az volt, hogy kimondottan alkotmányossági, jogi szempontból vizsgálja ezt a jogszabálytervezetet. Elvárható igény, hogy egy jogszabály-tervezet világos, egyértelmű legyen, ne másnak kelljen azonnal magyarázni, hogy mit akar jelenteni, és rendkívül fontos az is, hogy egy jogszabálytervezet vagy a meghozott későbbi törvény összhangban legyen a jogrendszer egészével, egyéb törvényekkel. Nos, ez a törvényjavaslat a tegnap esti vitában ezen szempontok alapján megbukott.
A tervezet tulajdonképpen lényeges kérdéseket nagyon szűkszavúan tartalmaz. Az 1. § (2) bekezdésében meghatározza, hogy "a hivatal jogi személy", a (4) bekezdésében pedig ezt a jogi személyt kísérli meg konkretizálni.
Úgy tűnik, a tervezetnek 1. § (4) bekezdése a Polgári Törvénykönyv hatályos rendelkezéseivel nincs összhangban.
A Polgári Törvénykönyv 28. §-ától kezdődően a 37. §-áig foglalkozik azokkal a kérdésekkel, amelyekhez ennek a szervezetnek igazodnia kellene. Sajnos nem felel meg ezeknek a követelményeknek ez a javaslat.
Fel szeretném olvasni, hogy mi jelenti a konkrét problémát. A (4) bekezdés szerint "a hivatal részben önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkező maradványérdekeltségű költségvetési szerv". Ez önmagában a fogalom, utána jön majd egy megszűkítő további rendelkezés.
A Polgári Törvénykönyv ilyet, hogy 'részben önálló jogi személy" nem ismer. Nem vitásan lehetett volna fogalmazni olyan formában, hogy jogi személy, amelynek egy meghatározott feladatkörében valamilyen más szerv járhat el, azonban a jogszabálytervezet szövege nem ezt tartalmazza. Általános fogalomként bevezeti, hogy "részben önálló jogi személy", amilyen nincs a magyar jogrendszerben.
A következő kérdés a megszűkítő rendelkezés lenne, amely költségvetési feladatait az önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkező földművelésügyi költségvetési irodához kapcsolódva látja el. Nos, a "kapcsolódva" szó egyszerűen értelmezhetetlen. A fogalommeghatározás tehát, a jogszabály lényegét adó fogalom mit jelent, a törvényjavaslatból nem lehet megállapítani. Az alkotmányügyi bizottság tagjai nem voltak abban a helyzetben, hogy megfejtsék, milyen szándék húzódik e szöveg mögött, és ezért nem tudjuk most sem hova tenni ezt a tervezetet, ennek a törvényként való elfogadása csak értelmezési nehézségeket jelentene, értelmezési hibákat jelentene a későbbiek során.
Hasonló módon megfoghatatlan a 3. § is. Felolvasom a szöveget: "Az Országgyűlés felhatalmazza a Kormányt, illetve a földművelésügyi minisztert a hivatal szervezetének, valamint a részletes feladat- és hatáskörének a meghatározására." Ez a megfogalmazás ismételten rendkívül pontatlan. A felhatalmazás egymás mellé állítja mind a Kormányt, mind a földművelésügyi minisztert, egymás mellé állítja a feladatköröket. Adott esetben, ha a törvény ilyen szöveggel elfogadásra kerülne, párhuzamosan a Kormány és a földművelésügyi miniszter is ugyanazt a feladatot elvégezhetné, mert a törvény feljogosítaná mind a kettőt. Ez a megfogalmazás ismételten nagyon pontatlan, álláspontunk szerint nem alkalmas arra, hogy ebből törvény szülessék. Az a helyzet, hogy a törvény rendkívül rövid. Az előbbi felsorolásban említett 2. § ugyan egy példálódzó felsorolást tartalmaz arról, hogy milyen tevékenységekkel foglalkozna ez a hivatal, önmagában azonban a jogszabálynak a lényegét a fogalommeghatározás adja meg és az, hogy a részletes szabályokat ki állapíthatja meg. Mind a két lényeges kérdés tekintetében véleményünk szerint a jogszabálytervezet szövege nem éri el azt a színvonalat, amely szakmailag elvárható egy törvénytervezettől, ezért az alkotmányügyi bizottság többségi álláspontja az volt, hogy nem támogatja ennek a javaslatnak törvényként való elfogadását.
Ki kell térnem egy ezen túlmenő kérdésre is. Az alkotmányügyi bizottság tevékenysége során már több alkalommal – példaként említeném az előprivatizációs törvényt, illetéktörvényt, a költségvetési törvényt – olyan törvénytervezetek kerültek megtárgyalásra, amelyeknél sajnálatos módon észrevételeznünk kellett azt, hogy a törvényjavaslatok előterjesztői más jogának alapvető szabályaival gyakrabban nincsenek kellően tisztában, a törvényjavaslatok nem biztosítják a jogrendszer egységességét.
Ellentétek voltak az előterjesztett javaslatokban – a legkritikusabb talán az illetéktörvény javaslat volt – az Alkotmánnyal, a Polgári Törvénykönyvvel, a Polgári Perrendtartással, a büntetőeljárási törvénnyel, az önkormányzati törvénnyel, és még folytathatnám.
Ezért elő szeretnénk terjeszteni azt az igényt, hogy a magyar jogrendszer egységessége, a törvényhozás színvonala érdekében szeretnénk, ha a Kormány által előterjesztett törvényjavaslatok színvonala hasonló hiányosságokban a későbbiek során ne szenvedjen. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi