TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Igen tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Köszönöm az elnök úrnak a szót. Engedje meg, hogy intelme ellenére mégis annak a kérdésnek a Kisgazdapárt szempontjából való megválaszolásával kezdjem felszólalásomat, hogy vajon én hogy értékelem ezt a tegnap esti alkotmányügyi bizottsági szavazást.
Meg kell mondanom, hogy én nem értek egyet Salamon képviselőtársammal, mert az, hogy egy szavazásnál kormánypárti vagy ellenzéki többség van-e egy szakbizottságban – különösen olyan szakbizottságban, mint az alkotmányügyi bizottság –, nem lenne szabad, hogy bármiféle jelentőséggel is bírjon, hiszen az ellenzék éppúgy jogászokat vonultat fel, mint a kormánypárt, az ellenzék éppúgy képviselőket küld az állandó bizottságba, mint a kormánypárt. Végül is egy törvénytervezetnek a szakmai megítélése szempontjából teljesen közömbös, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szempontból nézem-e. A jog akkor is jog, és a törvénytervezetet akkor is csak egy módon lehet megítélni.
Senki sem akarja azt elvitatni, hogy Szigethy képviselőtársunknak igaza van abban a tekintetben, hogy ez a törvénytervezet nem jogi remekmű. Ezt le kell szögeznem. Tény azonban az is, igen tisztelt Ház, hogy valamennyiünk előtt ismeretes, hogy ez a törvénytervezet 1991. november 1-jéig szóló időszakra vonatkozó jogi rendezését jelenti a problémának, tehát viszonylag rövid időszakra vonatkozó rendezést jelent, mert hiszen a Kormány vállalta, hogy november 1-jéig ebben a kérdéskörben átfogó koncepciót tartalmazó, részletes törvénytervezetet fog benyújtani, ami ennek a kérdéskörnek valamennyi részletét illeti.
Ezek után meg kell vizsgálni, hogy erre az időszakra ez a törvénytervezet jelent-e megoldást, vagy nem jelent megoldást, elfogadhatja-e a Ház, vagy nem fogadhatja el. Önmagában az a tény, hogy mi ezt a törvénytervezetet este 9-ig vitattuk, azért nem releváns, mert ebben a jelentős problémát Lakos képviselőtársunk módosító indítványai jelentős részének meggondolatlan volta és a törvény szövegével való nem kellő összehangoltsága okozta. Hadd utaljak csak arra, hogy a törvénytervezet 4. §-ával kapcsolatban, amely az állategészségügyről szól, egészen más természetű, oda nem illeszthető módosító javaslatot terjesztett be, amelyet azután jelenlévő képviselőtársaim megpróbáltak beilleszteni ebbe a törvényhelybe, de sikertelenül. Többször kellett módosítgatniok saját előterjesztésüket, tehát a módosító indítvány módosítását is, és ez természetesen mind időigénnyel járt.
Távol essék tőlem, és elnézést kérek Lakos képviselőtársamtól, nem rá akarom én hárítani a felelősséget. Szó sincs erről. Csak jelezni kívánom, hogy az időigényességben milyen tényezők játszottak közre.
Szigethy képviselőtársunk olyan módon próbálja feltüntetni ezt a törvényt, mint valami jogi borzadályt. Arra hivatkozott, hogy ennek olyan szarvashibái vannak, mint például, hogy az 1. § (2) bekezdésében kimondja, hogy a hivatal jogi személy, a (4) bekezdésben pedig már csak részleges gazdasági önállóságról beszél.
Igen ám, de Szigethy képviselőtársunk ezt nem úgy tüntette fel, ahogy a törvénytervezetben benne foglaltatik, tehát hogy az 1. § (2) bekezdése azt mondja, hogy jogi személy a hivatal, a (4) bekezdése pedig azt mondja, hogy részben gazdasági önállósággal is rendelkezik, hanem ő ezt úgy tüntette fel, minthogyha itt már részbeni jogi személyiségről volna csak szó, holott a kettő között óriási különbség van, mert a részbeni gazdasági önállóságot célszerűségi okok miatt adja a törvény alkotója, azért, hogy ne kelljen adott esetben húsz külön hivatali apparátust felállítani, hogy a részbeni gazdasági önállóságot célszerűségi okok miatt adja a törvény alkotója, azért, hogy ne kelljen adott esetben húsz külön hivatali apparátust felállítani, hogy a részbeni gazdasági önállóságból fakadó tényeket külön jogi apparátusnak kelljen rendeznie. Tehát azt kell, hogy mondjam, hogy igenis, egy nagyon ésszerű elgondolás áll e mögött a megfogalmazás mögött.
Na most, ami az ügynek a lényegét illeti. A tanácsok – amint igen tisztelt képviselőtársaim tudják – megszűntek. Ennek kapcsán megszűntek a tanácsok kebelén belül működő mezőgazdasági osztályok, amelyek ezeket a kérdésköröket kezelték. Most tulajdonképpen jogszabály nélkül, joghézagban működnek – vagy nem működnek – azok a szervek, amelyeknek működniük kellene már régóta. Tehát azt kell, hogy mondjam, hogy a mezőgazdaság területén, amely egyébként is mérhetetlenül sok bajjal küszködik mostanában, további rendkívüli nehézséget teremtenénk azzal, hogyha nem fogadnánk el ezt a törvényt, mert akkor nem volna lehetőség arra, hogy a hivatali apparátus beinduljon ezen a területen.
Tehát én ismételten mondom, én nem vitatom, hogy mi, az alkotmányügyi bizottság tagjai – és különösen annak egyik legoszloposabb tagja, dr. Szigethy István képviselőtársunk – mérhetetlenül sok hibát tudnánk felhozni azon túlmenően is, amire ő hivatkozott. De ebben a helyzetben nagyon nagy bűn lenne, ha ezzel szétvernénk a mezőgazdaság működésének lehetőségét! És én ezért azt ajánlom a tisztelt Háznak, hogy a mezőgazdaság működőképességét minden áron biztosítani kell, mert – nagyon kérem, ne tekintsék ezt úgy, hogy én megint propagandaeszközöket kívánok ebben a kérdéskörben parlamenti felszólalásom kapcsán bevetni, de – az ország talpraállásának egyetlen lehetősége a mezőgazdaság rendbehozatala, és ebbe a kérdéskörbe beletartozik ezeknek a hivataloknak a létesítése is. És ha ezért, mert ezt a törvénytervezetet most nem tartjuk egy jogi remekműnek, el fogjuk utasítani, akkor a gondjainkat gazdasági területen – és különösen azoknál a néprétegeknél, amelyek a legtöbbet szenvednek a gazdasági nehézségektől – tovább fogjuk fokozni.
Ezért én annak kihangsúlyozása mellett, hogy ez a törvénytervezet csak egy november 1-jéig szóló átmeneti időszakot szabályoz, és ez egy szükséges rossz, én tisztelettel kérem a Házat, hogy fogadja el ezt a törvénytervezetet. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi