VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék csak a vitába bekapcsolódni.
Salamon képviselő úr elmesélt egy történetet. Ezzel kezdte a hozzászólását, vagy inkább adomát. Ennek van egy másik fele is, ennek a történetnek, amikor valakit nem akarnak átengedni a vizsgán, és – mondjuk – azt kérdezik tőle, hogy sorolja fel név szerint a mohácsi csata áldozatait. Azt hiszem, hogy a kettő egybevetve mond valamit a vitához.
Természetes, hogy ebben a vitában, aminek tanúi vagyunk, különböző politikai megfontolások húzódnak meg, és ez teljesen természetes, hiszen a választójogi törvény módosítása a pártok – politikai pártok – választási szereplése szempontjából nem lehet közömbös tényező.
Azonban úgy gondolom, hogy nem vesszük figyelembe azt az alapvető tényt, hogy a választópolgárok, állampolgárok választási magatartása végül is egy bonyolult politikai motivációs rendszeren keresztül hat, késztet valakit arra, hogy részt vegyen a választáson, vagy távol maradjon a választástól.
Ebben a motivációs rendszerben, úgy gondolom, és itt a vitában talán túlzottan is nagy jelentőséget tulajdonítunk a szavazáson való részvétel arányának, hiszen a választópolgárok nem azt latolgatják, hogy elmenjek-e szavazni, mert csak 25%-os a részvételi küszöb a szavazás érvényességéhez, vagy ne menjek el szavazni, mert 50%-os a részvételi küszöb. Ez az eredmény szempontjából tekinthető fontos elemnek, de nem a késztetés oldaláról, nem a késztetés szempontjából, ami az állampolgárokat politikai, adott esetben választási aktivitásra készteti. Nem akadálya annak, hogy legalább 25%-os részvétel esetében legyen érvényes egy választás – nem akadálya ez annak –, hogy akár 60 vagy 70%-a vegyen részt a választópolgároknak az adott időszakban kiírt választáson.
Kétségtelen tény, hogy az időközi választásokon való részvétel általános trendje mindenütt a világon alacsonyabb, mint a teljes körű választásokon való részvétel. A javaslat végeredményben erre a tényre támaszkodva kíván megoldást találni, és tulajdonképpen ezt a tendenciát más szempontból, az önkormányzati választásról szóló törvény is sajátosan értelmezte a részvételi arány csökkenésével. Ugyanakkor ezt nyilvánvalóan nem lehet végletekig fokozni – ezt a tendenciát –, és természetesen olyan ésszerű korlátokat kell találni, amelyek nem hoznak képtelen helyzetet a választások eredménye és a részvétel szempontjából.
Tehát lényegében, összességében a javaslatot a kiegészítő módosító indítvánnyal együtt javasoljuk megfontolásra az Országgyűlésnek. Köszönöm. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi