FRAJNA IMRE (FIDESZ)

Full text search

FRAJNA IMRE (FIDESZ)
FRAJNA IMRE (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalombiztosítást is magában foglaló szociálpolitikai rendszer válaszút elé érkezett. Az elkövetkező időszak egyik legnagyobb kérdése, hogy milyen lesz a munkamegosztás a szociális szférában a központi állam, a társadalombiztosítás, a helyi önkormányzatok, a vállalatok, a munkahelyek, a kiépülőben lévő nonprofit-szféra és a magánháztartások között.
Ehhez egyfelől elengedhetetlenül szükség lenne egyes területek működését szabályozó törvényekre, mint a társadalombiztosítási törvény, az új nyugdíjtörvény, az egészségbiztosítási törvény, illetve a nonprofit-szervezetekről szóló törvény.
A most tárgyalt koncepció ezeknek csak az előmunkálatait képezi. Másfelől nagy szükség lenne az egyes szférák működését összehangoló ágazati törvényekre. Nagy biztonsággal kimondható, hogy a szociális szférában, illetve az azzal határos területeken, úgymint az oktatásban, az egészségügyben, a lakásrendszerben, a nyugdíjbiztosításban, sőt bizonyos szociális ellátásokban is az eddigieknél nagyobb arányban fognak megjelenni a magánvállalkozások. A szóban forgó törvényeknek tisztázniuk kell a különböző szervezetek közötti átjárás lehetőségét. Ezeknek a törvényeknek az együttese fogja megrajzolni az új szociálpolitikai rendszer körvonalait.
A társadalombiztosítás reformjának ugyanakkor megvan az a sajátossága, hogy a reformok bevezetésének és az új rendszer működésbe lépésének egyaránt rendkívül nagy az időigénye. Nem csoda tehát, hogy az itt lévő pártok között igen nagy a konszenzusteremtésre törekvő törekvésnek a szándéka, hiszen ebből a rendszerből, amelyet most fogunk meghozni, még talán a következő kormány sem, hanem csak a rá következő kormányok fogják élvezni az áldásos hatásokat. Jómagam, mint annak a generációnak a képviselője, amelyik a társadalombiztosítás reformjának valószínűleg csak igen hosszú távon lesz élvezője vagy éppen az elszenvedője, óvni szeretném a képviselőtársaimat attól, hogy a megelőző kormányok gyakorlatához hasonlóan a generációs adósságteher továbbgörgetésével próbálják megoldani a társadalombiztosítás reformját.
A tb-reform időigénye még egy dologra is figyelmeztet. A társadalom tagjainak hosszabb távon tudniuk kell kalkulálni azzal, hogy milyen feltételek fogják meghatározni a körülményeiket. Ezért a társadalombiztosítás reformjának csak akkor van értelme, ha egy átfogó reformkoncepció intézkedési csomagként van megfogalmazva és vitára bocsátva. Ellenkező esetben könnyen bekövetkezhet, hogy a koncepcionálisan nem illeszkedő elemek zagyva halmaza lesz a végeredmény. A csomagtervnek világos időbeni ütemezést is kell tartalmaznia.
A Kormány javaslatai – sajnos – több szempontból sem tesznek eleget ennek a követelménynek. Látható a tanácstalanság egy sor fontos kérdésben.
A benyújtott határozati javaslat három alternatívát kínál. Véleményünk szerint mind a három tartalmaz fontos elemeket, de önmagában egyikük sem elfogadható. Ráadásul nehezíti a megítélést, hogy az egyes koncepcióknak más-más kormányhivatal a szerzője, és így nehezen összehasonlíthatóak.
Ugyanakkor az is nehezíti az eligazodásunkat, hogy a társadalombiztosításhoz áttételesen kapcsolódó adórendszerreformok ismertté vált javaslatai több ponton is a társadalombiztosítási reformmal ellentétes követelményeket fogalmaztak meg.
Véleményünk szerint a társadalombiztosítás reformjának a lényege az őt eddig magába ágyazó gazdasági rendszer nyílt elmozdulása a kollektív racionalitástól az egyéni racionalitás irányába, ami egyértelmű lemondást jelent a bölcsőtől a sírig való állami gondoskodás valójában soha meg nem valósult feltételéről.
Az egyéni autonómia a munkajövedelmeknek a GDP-n belüli arányának növelését megkövetelő kiterjesztése ugyanakkor nem feltétlenül jelent lemondást a kollektív racionalitás, a társadalmi szolidaritás elvéről, csak az állami gondoskodás helyett annak más formákban való megvalósíthatóságát sugallja.
A tb egésze egy úgynevezett felosztó–kiróvó rendszerben működik, vagyis mindig az aktuális bevételek fedezik a mindenkori folyó aktuális kiadásokat. A jelenlegi rendszerben azonban nem a bevételek nagysága a meghatározó, hanem a meglévő kiadási kötelezettségek teljesítése. A társadalombiztosítás tartalékalapokkal gyakorlatilag nem rendelke- zik, s így a kiadások forrásait a folyó bevételek fedezik.
Amikor a kiadások növekedése szükségessé tette, az elmúlt évtizedek kormányai nem haboztak a járulék emeléséhez fordulni. Ez a folyamat a társadalombiztosítási járulékok roppant mértékű emelkedését eredményezte.
A TB-Alapról 1988-ban hozott törvény a leválás után is költségvetési garanciát ígért, ennek mértékét azonban az éves költségvetési törvények már mindig kisebb mértékben szabták meg. Ez a rendszer viszonylag jól volt képes funkcionálni a tb-szolgáltatások korai időszakában. A rendszer kiteljesedése azonban világossá tette, hogy egy finanszírozási képtelenséggel állunk szemben. Ezt a képtelenséget fokozta az, hogy a ketyegő nyugdíjbomba mellé 1990. január 1-jétől odatették a költségrobbanás előtt álló egészségügy gyújtószerkezetét is.
A társadalombiztosítás reformja nem kezelhető az egész jövedelem-újraelosztás teljes rendszerének áttekintése nélkül. Véleményünk szerint ezért a központi és a helyi állam, a munkáltatók, a társadalombiztosítás és az egyéni biztosítás közötti feladatmegosztás együttes újragondolására van szükség.
A társadalombiztosítás keretébe tartozó ellátások között jelenleg több helyütt is túligérkezés, teljesíthetetlen ígéretek a jellemzőek. Ez az egyik oka a nyugdíjasok utóbbi évtizedben bekövetkező drámai elszegényedésének.
Ezért függetlenül attól, hogy milyen lesz a társadalombiztosítás új rendszere, vannak olyan lépések, amelyek elkerülhetetlenek. Szükségesnek tartjuk a társadalmi biztonság rendszerében az ellátási szintek szétválasztását. Ennek érdekében a társadalombiztosítás és a költségvetés között egy fokozatos feladatátcsoportosításra van szükség, olyan tartalommal, hogy a jövőben az állami szociálpolitika feladata legyen bizonyos életkorban levők számára állampolgári jogon járó alapjövedelmek garantálása, aminek alapvető forrása az állami adóbevétel.
Az általunk helyesnek tartott rendszer szélesebb teret enged a kiegészítő biztosítások rendszerének azokon a területeken, ahol ez megvalósítható az egészségügy- és a nyugdíjbiztosításban.
A társadalombiztosításba tartozó ellátásokat kockázattípusok szerint is szét kell választani. Ezen belül a jövőben külön kell, hogy váljanak egymástól a hosszú távú programok, úgymint a nyugdíj és az egészségbiztosítás, a rövid távú programok: a balesetbiztosítás, a táppénz és a családi ellátások köre.
A reform végére egymástól a járulékok, a kezelendő vagyon, mind pedig a vagyont kezelő intézmények világos elkülönülését tartjuk kívánatosnak.
Helyesnek tartjuk egy háromszintű nyugdíjrendszer bevezetését a jelenlegi nyugdíjak és nyugdíjrétegek kettébontásával az alapnyugdíj- és a munkanyugdíjrendszer bevezetése mellett.
A társadalombiztosítás és a költségvetés közötti feladatátrendezés megvalósíthatósága szabja meg végső soron az átállás ütemét. Az új nyugdíjrendszer bevezetése erősen függ azoktól a feltételezésektől, amelyek a pénzügyi intézményrendszer fejlődésével és a gazdaság általános egészségi állapotával kapcsolatosak, ezért az átállás sebességét döntően ezek határozzák meg. A társadalombiztosítási reform koncepciójának lényegesen több teret kellene szentelnie a magánbiztosítások megjelenésének feltételeire és az önkéntes, illetve a kötelező biztosítások közötti átjárás problémájára.
A tb-reform egyik megközelítése egy bizonyos fatalista szemléletű hozzáállás, amely szerint ha a gazdasági növekedés és a gazdaság általános egészségi állapota megfelelő, akkor a társadalombiztosítási ellátások is bővülni képesek, ha nem, akkor a tb is meg van kötve. Ezzel szemben mi egy offfenzív megközelítés pártján vagyunk, amely azt keresi, hogyan lehetne elérni azt, hogy a társadalombiztosítás átalakulása a gazdasági fellendülésnek ha nem is motorja, de az egyik előmozdítója lehet, vagyis hogyan lehetne áttörni egy önmagát erősítő bűvös kört?
A társadalombiztosítási reformjavaslatok megfogalmazása során látni kell, hogy a megtakarításokat kezelő nyugdíjalapról a biztosító intézetek a mienknél sokkal inkább piacosított országokban is jelentős részét befolyásolják a gazdasági tevékenységnek.
A vagyonnal való gazdálkodást a gazdaság többi résztvevőjétől eltérően külön is szabályozni kell. E szabályozásnak a juttatható vagyon mértékére a biztosító intézetek által lebonyolítható ügyletek körére és mértékére és egy-egy gazdálkodó szervezet tulajdonából való részesedés arányára egyaránt vonatkozni kell.
Tisztelt Képviselőtársak! Arra való tekintettel, hogy a döntések, amelyeket most meg kell hoznunk, hosszú időre sok millió ember életkörülményeit befolyásolják, valamint arra az örvendetes tényre, hogy a parlamenti pártok körében igen nagy támogatottsága van a konszenzuskeresésnek, a FIDESZ felajánlja, hogy szakértői egyeztetéseken próbáljuk meg a lehető legjobb, legműködőképesebb nyugdíjrendszer kialakítását megkísérelni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi