CSÉPE BÉLA (KDNP)

Full text search

CSÉPE BÉLA (KDNP)
CSÉPE BÉLA (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném a jegybanktörvénnyel kapcsolatban frakciónk álláspontját ebben a késői órában röviden összefoglalni. Ha szabad, akkor a végével kezdem: messzemenően támogatjuk a jegybanki törvényt, messzemenően kiérlelt anyagnak tartjuk, nagyon jó törvényjavaslat. Úgy véljük, hogy mindenképpen ki kell emelnünk azt, hogy a nemzeti valuta vásárlóerejének védelmére és a külső fizetési mérleg alakulásának korlátok között tartására való összpontosítás igényli a jegybanknak a törvénytervezetben előírt önállóságát. Ez azért is nagyon fontos, hiszen gazdasági életünkben az inflációnak a kordában tartása alapvetően érinti a lakosság minden rétegének helyzetét, ezért ez a törvényjavaslat a jegybank önállóságának ilyen formájú megteremtésével ezt a célt meszszemenően szolgálja.
Foglalkoztunk mint problémával a törvényjavaslat alapján azzal, hogy helyes-e a jegybank, a Parlament és a Kormány viszonya. Úgy véljük, hogy igen, ezzel kapcsolatban egy-két gondolatot szeretnék azonban elmondani. Az mindenképpen jó, hogy a Parlamentnek a beszámolási kötelezettség elő van írva, hogy a Parlament két gazdasági jellegű bizottsága részt vesz a jegybank felügyelőbizottságában. A Kormánnyal kapcsolatban – mint már hallottuk – előírja a törvénytervezet, hogy köteles a jegybank támogatni a Kormány gazdaságpolitikáját. Ezzel kapcsolatban nekem személy szerint volt olyan aggályom, hogy a gyakorlatban ez hogyan valósulhat meg. A végkövetkeztetésem az, hogy ennek a megvalósulását törvény, jogszabályhely igazában nem tudja biztosítani, de nem is lehet, hogy biztosítsa. Úgy vélem, hogy fejlett országoknál sincs ez biztosítva. Olyan magas fokú kooperativitásnak kell megnyilvánulnia a kormány és a jegybank részéről, amely kiküszöböli az esetleges konfliktusokat. Mint tudjuk, nemrégiben Németországban lemondott a jegybank elnöke, ez is mutatja, hogy máshol is lehet konfliktus, nyilván hazánkban is. Megértjük azt, hogy az esetleges konfliktusokra ez a törvénytervezet nem tud receptet adni.
Foglalkoztatott még az, vajon helyes-e az, hogy a törvénytervezetnek főleg az indokolásában az van leírva, hogy a jegybank önállósága biztosítja lényegében a monetáris politikáját akkor is, ha a gazdaságpolitikai konfliktusok abba az irányba hatnak, hogy a gazdasági problémákat többletpénz teremtése révén vagy külső eladósodás vállalásával oldják fel. Ez a konfliktushelyzet, amelyben előfordulhat nyilván vita a jegybank monetáris politikája és esetleg a Kormány gazdaságpolitikája között. Ennek a megoldására – amint az előbb céloztam rá – egyedüli üdvözítő mód a kooperativitás és végső soron a következtetések levonása, ha esetleg nem oldható fel a jegybank és a Kormány között kialakuló ellentét.
A másik kérdés, ami még foglalkoztatott: a jegybanki alapkamat, mint ismeretes, a törvénytervezet szerint teljesen önállóan a jegybank megállapítási hatáskörében van, ugyanakkor az árfolyampolitikát, az árfolyam esetleges megváltoztatását a törvénytervezet szerint köteles a jegybank egyeztetni a Kormánnyal. Úgy véltem, hogy itt valami feszültség van és ellentmondás, de a végkövetkeztetésünk az, hogy nem, a jegybanki alapkamat nyilvánvalóan meghatározza a gazdaság nagyon lényeges területét és menetét, mivel ez az éven túli lejáratú refinanszírozási hitelnek is a kamatlába, továbbá a központi költségvetésnek nyújtott jegybanki hitelé is. Ennek ellenére a jegybanki alapkamat megállapítása önállóan a jegybank feladatát képezheti, hiszen piacgazdaságról van szó, és itt nem érvényesülhet már az a régi rossz értelemben vett voluntaritás, nem lehet úgysem a gazdaságot megerőszakolni.
Ugyanakkor az továbbra is problémát okoz, hogy szükséges-e ebben a törvényben előírni azt, hogy a jegybanki alapkamat megváltoztatásáról tizenöt nappal előbb köteles a jegybank a Kormányt tájékoztatni. Az előbb céloztam arra, hogy messzemenően szükséges a kooperativitás, és hallottuk azt, hogy a jegybank munkájában folyamatosan, az igazgatótanács ülésein részt vesz a Kormány. Tehát ennek a kontaktusnak, úgy vélem, hogy nem szükséges ennyire előírt módját megadni, hiszen a Kormány nyilván tájékozódik arról, hogyha a jegybanki alapkamat emelése lesz szükséges.
Ezek voltak a gondjaink és rövid véleményünk a részletekről.
Összefoglalóan még egy mondatot kérek mindössze. Ez a jegybanki törvény a gazdasági törvényhozás menetében rendkívüli helyet foglal el; valóban megelőzhette volna a pénzintézetit, de azt hiszem, hogy így együtt azért már nem annyira jelentős az, hogy itt 2-es számú a sorrendben, hiszen valószínűleg együtt kerül elfogadásra, és én azt hiszem, hogy az Európába való belépésünk, amelynek nagyon fontos gazdasági vetülete van, ez által a törvény által – ha elfogadjuk – még teljesebb lesz.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi