PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ):

Full text search

PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ):
PETŐ IVÁN, DR. (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is egy formai észrevétel. Nem szokás a Parlamentben sajtóhírekre reflektálni, és nem lenne jó, ha ez rendszer lenne. A Demokrata Fórumnak, illetve Salamon képviselő úrnak bőségesen lenne lehetősége egy másik sajtótájékoztatón saját álláspontját ismertetni. Tulajdonképpen itt abba is hagyhatnám, de megköszönöm Salamon úrnak, hogy megmagyarázta nekünk, hogyan kell ennek a törvénynek a jelentőségét értelmeznünk. Egészen másként látom most már, hogy a tízperces kommentárját meghallgattam, mint láttam csütörtökön, illetve pénteken…
Ami azonban az érdemi állítását illeti, azt kell mondanom, csak megismételni tudom, amit ő mondott az én sajtótájékoztatómra: én is hangulatkeltő elferdítéseknek voltam fültanúja. Ti. a miniszter urat képviselő államtitkár úr a fővárosi főpolgármester és a polgármesterek közötti megállapodásnak mindig csak azokat a pontjait emlegette, ahol egyetértett a megállapodással; azoknál a pontoknál, ahol nem értett egyet, ott elfelejtette mondani, hogy most pedig a megállapodással szemben ezt és ezt javasolja a Kormány. Ez az egyik észrevételem.
A másik észrevételem: Salamon úr elfelejtette megemlíteni, a mi fő kifogásunk – a sajtótájékoztatón ez elhangzott, a sajtóban megjelent – az volt, hogy ebből a törvényből kiemelődött a vagyonkérdés, ami ennek a törvénynek alapvető ügye volt, és ebben látunk politikai megfontolást, nem általában a törvény egészében. Más ízlésről tanúskodik a törvény egésze, mint a mi ízlésünk, de a vagyoni kérdésben politikai megfontolást látunk, ezt el is mondtuk a sajtóértekezleten, sőt, itt a Parlamentben is, miszerint a vagyon ügyét mi úgy látjuk, hogy a kárpótlás ügyével, az egyházi vagyonnal kívánja a Kormány, a kormánypártok összekötni, és ez nem használ az önkormányzatoknak általában és nem használ a fővárosnak általában.
Azt gondolom – röviden összefoglalva, miután a két percet elértem –, hogy nem szerencsés sajtóügyeket idehozni, sajtónyilatkozatokban a sajtó kommentárját az érintett párt véleményével összekeverni, nem szerencsés – hogy is mondjam csak, ahogy Salamon úr mondta – hangulatkeltő elferdítésekkel félrevezetni részben a közönséget, részben a parlamenti képviselőket.
A törvény ennek ellenére nem jó, természetesen, és ezt mindannyian tudjuk. És feltehetően Salamon úr is tudja, megnézhette, hogy valamennyi ellenzéki párt e törvény ellen szavazott. Az más kérdés, hogy a jelenlevők aránya miatt alakult úgy a dolog, ahogy alakult. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi