SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF):

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF):
SALAMON LÁSZLÓ, DR. (MDF): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! A Szabad Demokraták Szövetsége a múlt héten elfogadott fővárosi törvényről sajtótájékoztatót tartott, melyben a törvényt ugyan alkotmányosnak, de egyben igen rossznak minősítette. A szabad demokraták drámai hangon kijelentették, hogy a törvény megszüntette az egységes fővárost, kerületekre szakítva azt. Mindezért pedig a felelősséget a kormánykoalícióra hárították.
A sajtótájékoztató kapcsán az is elhangzott, hogy a koalíciót mögöttes politikai szándék vezette, és hogy a kormánykoalíció mintegy ennek a rossz törvénynek a meghozatalával kívánt "visszavágni" azért, hogy az 1990. évi helyhatósági választásokon nem sikerült vezető helyét megőrizni.
Ha tréfálkozni lenne kedvem, azt kellene mondanom, hogy örülök annak a fejlődésnek, amit az SZDSZ nekünk tulajdonít, mert ezek szerint most már csak rossz törvényeket alkotunk, de már legalább nem alkotmányelleneseket. (Mádai Péter, SZDSZ: Nem igaz.)
Azonban nincs tréfálkozni kedvem, tekintettel arra, hogy a Szabad Demokraták fenti állítása a valóságnak olyan súlyos, hangulatkeltő elferdítése, melyre legenyhébb kifejezésként is kénytelen vagyok azt mondani, noha nem szeretek ilyen minősítéseket használni, hogy ezek az állítások valótlanságok.
Amikor ezt állítom, a legkisebb súllyal bíró érvem az a szavazási arány, mellyel ez a törvény elfogadást nyert. Noha nem kétharmados törvényről van szó, az Országgyűlés 69%-os többséggel, tehát nyilvánvalóan számottevő ellenzéki támogatással tette magáévá a törvényt. (Zaj az SZDSZ padsoraiban.) Legyen tehát az bármilyen, erényeiért való dicséretekben, hibáiért való elmarasztalásban a koalíciónak és az ellenzéknek osztoznia kell.
De a szavazati aránynál sokkal lényegesebb érv az a körülmény, hogy a törvény tartalmi részének számos igen lényeges pontját ténylegesen a helyi, kerületi önkormányzatok polgármesterei és a főváros főpolgármestere között létrejött egyezség határozta meg.
A kerületek és a főváros, a helyi polgármesterek és Demszky főpolgármester közötti torzsalkodások végigkísérték a törvény megszületéséig vezető folyamatot. Ezek a konfrontációk ugyanakkor jelentősen késleltették a törvény megszületését is.
A helyzet ugyanis az volt, hogy a Kormányt és a kormánykoalíciót az az alapvető szempont vezette, hogy a kerületi önkormányzatok és a fővárosi önkormányzat elképzeléseit, akaratát a legmesszebbmenőkig figyelembe vegye, és hogy a törvény elfogadására ne az érdekelt önkormányzatok ellenére, hanem azok egyetértésével kerüljön sor.
A törvény vitájának a folyamatában a Kormány oly mértékben igyekezett az önkormányzatok érdekeit tekintetbe venni, hogy Demszky főpolgármester úr kezdeményezésére még alkotmánymódosítási javaslatot is terjesztett a tisztelt Ház elé, mely a funkciókkal együtt történő tulajdonmozgást lehetővé tette volna. A bizottsági jegyzőkönyvekből rekonstruálható, hogy ez az alkotmánymódosítás sem a kormánykoalíción bukott meg, hanem elsősorban a Szabad Demokraták voltak azok, akik e körben szembefordultak Demszky úr elképzeléseivel.
Az eddigiek során nem került kellően hangsúlyozásra, hogy nemcsak ez az Alkotmány-módosítási vita, hanem a fővárosssal kapcsolatos egyéb vitás kérdések jó része is főleg a szabad demokraták belső, házon belüli viszálykodását képezte, és ekként is hatott ki a fővárosi törvényre.
Amikor a főváros által igényelt jogkört megkérdőjelező kerületi önkormányzatok és a főváros vitáját, majd pedig a köztük létrejött megállapodást elemezzük és értékeljük, nem szabad elfelejtenünk, hogy nemcsak a főváros áll Demszky főpolgármester úr irányításával szabad demokrata vezetés alatt, hanem a 22 kerületből 20 esetben ugyancsak az SZDSZ állítja a polgármestert. A kerületek és a főváros küzdelme tehát ebből a szemszögből nézve elsősorban SZDSZ belküzdelem volt. A létrejött egyezség pedig alapvetően az SZDSZ házon belüli paktuma.
A kormányzat – mint erre utaltam – a lehető legteljesebb mértékben igyekezett a kerületi és a fővárosi önkormányzatok közötti megállapodást tekintetbe venni, mivelhogy nem akart útjába állni az önkormányzatok elképzelései érvényesülésének. Ez kitűnt magánál a szavazásnál is, ahol Morvay államtitkár úr a Kormány nevében nemegyszer azzal indokolta egyes módosító javaslatok támogatását, hogy azok a kerületek polgármestereinek és a fővárosi főpolgármesternek a megállapodását realizálják. Talán ennek nyilvánvalóvá tétele zavarta Pető Ivánt, a szabad demokraták frakcióvezetőjét, aki – bizonyára emlékeznek –, szót kérve arra kérte a Kormány képviselőjét, hogy a továbbiakban mellőzze a Kormány nyilatkozatának az indokolását.
A Kormány egyébként – ha emlékezetem nem csal – összesen 44 módosító javaslatot támogatott, és ebből 23 volt hivatva törvényszöveggé emelni a polgármesterek és a főpolgármester közötti megállapodást. A támogatott nyilatkozatok között lényegében ott volt a megállapodásnak a főváros egységét biztosító valamennyi eleme. Végül is a törvény tartalmi lényegét, meghatározó súlyú rendelkezéseit, különösen a főváros és a kerületek viszonyát a kerületi önkormányzatok és a fővárosi önkormányzat közötti megállapodás határozta meg számos tekintetben.
A fentiekből következően, amennyiben ennek a törvénynek gyengéi lennének, ezért sokkal inkább az SZDSZ lenne felelős, mint bármely más politikai erő. Ilyen gyengék fennállta esetén a kormánykoalíciót és a Kormányt legfeljebb csak annyiban lehetne hibáztatni, amennyiben ezt a paktumot túlontúl tiszteletben tartotta. Meg kell azonban jegyezni, hogy a fennálló politikai légkörben egyetlen kormányzat sem kísérelhette volna meg anélkül ennek a paktumnak az elutasítását, hogy ne idézte volna fel a saját fejére a centralizáció, a paternalizmus, az önkormányzat-ellenesség, az antidemokratizmus nem egyszer demagóg módon használt baljós vádjait. (Bekiabálás a jobb oldalról: Úgy van!)
Az SZDSZ sajtóértekezletén elhangzottakat külön igaztalannak tartjuk azért is, mert a Kormány eredetileg előterjesztett javaslata a polgármesteri, főpolgármesteri paktumban foglaltakhoz képest még egységesebb főváros megvalósítását irányozta elő. A Kormány eredeti szándékához képest a főváros homogenitásának markánsabb korlátozása a főpolgármesteri, polgármesteri alku által kialakított megállapodás elfogadása következtében valósult meg.
A sajtóértekezleteken elhangzottakat igaztalannak tartjuk még azért is, mert nem utolsósorban éppen az MDF köreiből kerültek ki azok a javaslatok, amelyek a fővárost valójában fenyegető szétesést megakadályozták. Többek között a magam javaslata volt az, amely a főváros közgyűlése egyetértését kötötte ki ahhoz, hogy valamely kerület vagy kerületi társulás a főváros feladat- vagy hatáskörébe tartozó szolgáltatást átvállalhasson. Továbbá magam is indítványoztam annak kimondását, hogy a fővárosi önkormányzati rendelettel a kerületi önkormányzat ellentétesen ne rendelkezhessen. Ez utóbbi javaslatom nem nyert ugyan elfogadást, de javaslatommal szembeni elvi ellenérveket megint csak az ellenzéki oldal szolgáltatta a jogforrási hierarchia elvi támadásával. Ugyancsak a kormánykoalíció vetette el a polgármesteri paktumnak azon szakmailag tarthatatlan, a főváros egységét veszélyeztető elemét, amely valamennyi fővárosi közgyűlési rendelethez a kerületek többségi egyetértését írta volna elő.
Tisztelt Ház! Magam is erőteljesen tápláltam olyan aggályokat, hogy a főváros egysége és működőképessége támogatást nem érdemlő érdekek küzdelmeinek áldozatává válik. Kétségtelen, hogy már csak az említettekből is következően a körülmények nem mindenben kedveztek szakmailag kifogástalan törvény megszületésének, de én mégis úgy látom, hogy a vitában és az egyeztetések során az ellentmondások letisztultak, és sikerült – nem utolsósorban a kormánykoalíció jóvoltából – végül is a kívánalmaknak megfelelő törvényt alkotni.
Bízom abban, hogy ez a törvény biztosítani tudja a főváros működőképességét és egységét, és abban is bízom, hogy a menet közben kiütköző működési zavarokat utóbb, ha szükséges, törvénymódosítással ki tudjuk javítani.
Egyet azonban a politikai morál oldaláról elfogadhatatlannak tartok, hogy egy párt a döntően saját hatalmi körei belharcából származó esetleges következményeket valóságot megcsúfoló érveléssel más párt vagy más politikai erő nyakába varrja. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi