BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF):

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF):
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tulajdonképpen örültem akkor, amikor a vita elkezdődött, mert úgy éreztem, hogy más vágányon folytatódik, mint ahol a múltkor abbahagytuk. Az ellenzék is békülékeny hangot ütött meg. Úgy láttam, hogy az ellenzék is megérezte, hogy ez a törvény elkerülhetetlen. Azt hiszem, hogy igazán jó megoldás sajnos nincs. Mint Orbán Viktor említette, nincs is előttünk példa. Nem tudjuk tehát, hogy honnan vegyünk példát ehhez a folyamathoz. Magunknak kell kitaposnunk valamit, amiben a legkevésbé rosszat kell keresnünk.
Örültem akkor is, amikor a Kisgazdapárt vezérszónoka azt említette, hogy a Kisgazdapárt nem kíván részt venni ebben a vitában, viszont erre aztán a tagok rátettek úgy, hogy végül is nem kívántak részt venni a vitában, csak vagy hatszor-hétszer szólaltak fel. Ők koalíciós partnerek, de nem úgy nyilatkoztak meg, ha jól emlékszem, mintha a koalícióban részt kívánnának venni ebben a kérdésben. (Közbeszólás: Mádai Péter: Pedig koalíciós partnereitek.)
Tudnunk kell azt, hogy Kelet-Európa ebben a kérdésben vajúdik. Igazában sehol sem találták meg az utat. Nekünk valamit csinálnunk kell. Katona Tamásnak teljesen igaza van abban, hogy erről a törvényről nem lehet lemondani. Ma már nem lehet lemondani.
Az viszont nagyon elszomorított, ami itt elhangzott, főleg Torgyán József szájából, de Zsiros Gézáéból is. Azt hiszem, emlékszik a Parlament arra, hogy ki ragaszkodott ebben a Parlamentben olyan hevesen az 1000 aranykoronás határhoz. Fantasztikus csúsztatás az, ami itt elhangzott, hogy néhány százezer ember kezébe kerül a tulajdon ennek a törvénynek a kapcsán. Emlékeztetnem kell ugyanis a Parlamentet arra, hogy Magyarországon a tulajdonosok nulla egész valahány százalékának volt 1000 aranykoronája.
Azt hiszem, a Kisgazdapárt ragaszkodott ehhez az 1000 aranykoronához. Ehhez mérten tehát egy egészen kis töredék ez, mondván, hogy ezek lesznek majd az optimális méretű farmok.
Azóta – persze – ezek aprózódtak, mert örökösödés is volt. Ma pedig, mint a cirkuszban a bohóc a kalapból, előhúz valamit újra, és azt mondja, "van más", ha a publikum nem nevet. Most az a rém fenyeget bennünket, hogy a város rászabadul a falura, és mindent fölvásárol. Annak idején a Demokrata Fórum azzal a javaslattal állt elő, hogy kössük meg helybenlakáshoz a földtulajdon visszaszerzésének a lehetőségét. Erre megint "van más": mi lesz a városi tulajdonosokkal? Most pedig jönnek a városi tulajdonosok…
Kedves Kisgazdák! Én javaslom, hogy a nagyválasztmány előtt döntsék el, hogy mit is akarnak tulajdonképpen. Mert arra hivatkozni, hogy a parasztságnak ez és ez az érdeke, és hogy mit szól ehhez a parasztság… Azt hiszem, önök nem ezt várják, hanem azt, hogy arra a fölszólalásra, ami itt elhangzott, a parasztság úgy válaszol, hogy az öklét rázza az égre – erre pedig ebben az országban nincsen szükség. Én sajnálatosnak tartom azt a kijelentést, hogy a parasztságtól távol áll ez a licit-dolog, és teljesen alkalmatlan erre. Nem tudom, képviselőtársam albumból vagy pódiumról ismeri-e a magyar parasztot… (derültség a bal oldalon) …, de ez a paraszt bebizonyította, hogy igenis, tud vállalkozni, és igenis, tudja, hova teszi a pénzét. Nem kell ennyire lebecsülni őket! Ezer évig tudták azt, hogy mit kell csinálni, akkor is, ha esetleg a felsőség nem mindig tudta, hogy mit kell csinálni. Azt hiszem, a magyar paraszt nemcsak hogy tudja, hova tegye a pénzét, hanem át is lát a rostán, és észreveszi azt, hogy az ő nevére hivatkozva mi folyik itt. Köszönöm. (Taps a jobb és a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi