SÁROSSY LÁSZLÓ földművelésügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

SÁROSSY LÁSZLÓ földművelésügyi minisztériumi államtitkár:
SÁROSSY LÁSZLÓ földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Pironkodva be kell vallanom, hogy nem vagyok doktor. A kérdésre a következő választ tudom adni, megköszönve a képviselő úr kérdését, mert valóban úgy érzem, hogy aktuális, és ily módon is információt nyújt az érintetteknek.
Az átlagosnál alacsonyabb aranykorona-értékű, úgynevezett kedvezőtlen adottságú föld használata után állami támogatást nyújtunk. Ez teljesen szektorsemleges, tehát független attól, hogy nagyüzem, termelőszövetkezet, állami gazdaság avagy magántermelő-e az érintett. A támogatás mértéke a használt föld minőségének átlagos aranykorona-értékétől függően alakul. Szántó esetében 17 aranykorona hektáronként, kert, gyümölcsös esetében 25 aranykorona hektáronként, szőlő esetében 28 aranykorona hektáronként, gyep esetében pedig 5 aranykorona alatt vehető igénybe.
A támogatás igénybevételének kettős feltétele van minden gazdálkodó számára. Az egyik, hogy a föld hasznosítója legyen, tehát tulajdonos, csak abban az esetben, ha ő használja a földet. A másik, hogy a föld használója vagy tulajdonosa mint használó VÁNYA-alany legyen, tehát vállalkozási nyereségadó alanya legyen. Amennyiben a mezőgazdasági vállalkozó, illetve kistermelő az említett két feltételnek megfelel, akkor a támogatás igénybevételéhez szükséges besorolást tulajdonképpen az adóbevallással egy időben lehet igényelni.
Rögtön szeretnék tisztázni egy félreértést. Közismert, hogy a kistermelő, a magántermelői körben jelentős számú olyan termelő van, akik élnek azzal a lehetőséggel, hogy 500 000 Ft árbevételig adómentes jövedelmet könyvelhetnek el, tehát nem VÁNYA-adóalanyok. Ők ilyen értelemben természetesen nem igényelhetnek a kedvezőtlen adottságú földre vonatkozó adókedvezményt, illetve támogatást.
Itt tehát valójában arról van szó, hogy abban a pillanatban, amikor a kistermelő olyan árbevételt ér el, és ezt be is jelenti, és az adóhatóságnak jelzi, hogy vállalkozási nyereségadó-fizetési kötelezettséget is vállal, jogosult a kedvezőtlen adottságú térségek támogatására.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi