G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF):

Full text search

G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF):
G. NAGYNÉ DR. MACZÓ ÁGNES (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt napok eseményei késztettek arra, hogy rendkívüli ügyben szót kérjek.
Mint tudják, június 16-a arról nevezetes a magyar történelemben, hogy ezen a napon végezték ki a világ első harmadikutas népfelkelésének legitim miniszterelnökét, Nagy Imrét.
Különös dolgok történtek kivégzésének 33. évfordulóján. Az nem lehet véletlen, hogy a tömegkommunikációs eszközök szinte kivétel nélkül úgy kommentálták az eseményeket, hogy az újratemetés 2. évfordulója alkalmából történt a megemlékezés. A köztársasági elnök úr is úgy nyilatkozott, hogy két éve föltámadott a tenger. Pedig neki jobban kellene tudnia, mint nekem, hogy a tenger nem két éve támadt föl, hanem 1956. október 23-án.
Fontos leszögezni azt is, hogy nem újratemetés történt, hiszen gyilkosai annak idején nem temették, csupán elföldelték, elrejtették előlünk.
A kizökkent idő visszaállt a maga normális menetébe. Furcsa módon már napok óta súlykolták belénk, június 16-a lesz az a várva várt nap, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyja az országot, és be is jelentették, hogy ez megtörtént. De lám, a tegnapi tv-híradó adásából meggyőződhettünk arról, hogy a teljes kivonulás mégsem történt meg.
Felmerül a kérdés, miért volt hát e dátumhoz való makacs ragaszkodás. Ugyancsak június 16-án Árpád-napi ünnepséget rendeztek a világ magyarjainak összefogására. Újabb kérdés, hogy e nemes célú ünnepséget miért pont' erre a napra tették. Vajon eszébe jutna bárkinek is, hogy az aradi vértanúk napján – mondjuk – Mátyás király-ünnepséget rendezzen?
Mindezek után már fel sem merülhet, hogy a miniszterelnök úr miért nem rótta le kegyeletét vértanú elődje sírjánál? Mert az köztudott, hogy Nagy Imre nem a moszkvai és a magyar kommunizmusért, hanem a népfelkelésért vállalt vértanúságot, amely őt a Parlament előtt szólította fel, hogy legyen a forradalom első számú vezére! És hogy mennyire jól választott a nép, bizonyítja ezt lelkünkből soha ki nem törölhető mártíromsága!
Egyre többen hangoztatják – képviselők és politikusok –, hogy a kivonulás napján ünnepeljünk együtt, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy köszönjük meg az 56-os ifjúságnak és a magyar népnek, hogy tetszett nekik forradalmat csinálni. Ha így mennek tovább a dolgok, a sokszögű gyémánt ezernyi fényességében épp a gyémántról feledkeznek meg politikusaink – történetesen a népről!
Nem feledtetheti velünk semmilyen kisajátítási és újabb hamisítási szándék, hogy nagyobb igaza sose volt népnek, hitványabb "nérók" még sehol sem éltek.
Összefoglalva az elmondottakat: az a meglátásom, hogy a forradalom mártír miniszterelnökével való szembesülést sem a koalíció, sem a miniszterelnök nem vállalta. Márpedig a forradalomról a vértanúságot leválasztani nem lehet, mert itt, ezen a ponton bukott meg véglegesen a kelet-európai diktatúrák biztonságérzete.
A koncepciós perek urai ugyanis szembe találták magukat a nemzet talpkövével, a tiszta erkölccsel! Nevezettek tüntető távolléte és a mindezekből levonható következtetések késztettek arra, hogy kijelentsem: én ezzel a politikával további közösséget nem vállalok, és felkérem az Elnök Urat, hogy a függetlenek között egy helyet számomra biztosítani szíveskedjék. (Nagy éljenzés és taps.) Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi