BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:

Full text search

BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter:
BALSAI ISTVÁN, DR. igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Kormány az Országgyűlés határozatának megfelelően természetesen nem kívánja itt a részletes álláspontját a képviselői módosító indítvánnyal kapcsolatban kifejteni, mégis szükséges lenne gyorsan Glattfelder képviselő úr hozzászólása kapcsán néhány alapvető félreértésre rámutatnom. Azt hiszem, hogy ez a vitának az eredményességéhez hozzátartozik.
Mindenekelőtt a 21. §-sal kapcsolatos megállapítása szorul korrekcióra, amely szerint – most a módosításról beszélek – ő azt véleményezi, hogy nincsen tisztázva az, hogy csak a saját jogán megillető kárpótlási jegyekkel kapcsolatban jogosult-e az árverésen részt venni az igényjogosult, vagy pedig mód van arra is, hogy az összevásárolt kárpótlási jegyekkel mint értékpapírokkal ezen a liciten részt vegyen. Egyszerű elolvasás alapján, azt hiszem, a dolog tisztázható, hiszen azt tartalmazza a szöveg, hogy "az őt megillető kárpótlási jegyekkel az a… jogosult vehet részt, aki megfelel a három kategóriának". Én azt hiszem, hogy ez egy egyszerű félreértés.
Ahogy Glattfelder Béla úr számon kérte a javaslattevőtől, Kónya Imre képviselő úrtól – akinek a munkájában, azt hiszem, nem fogunk nagy titkot elárulni, a Kormány szakértői, nevezetesen az Igazságügyi Minisztérium szakértői is részt vettek – a nyelvhelyességet és a nyelvtani értelmezést, azt hiszem, akkor itt erre mód van, hogy erre rámutassak. A másik: számon kérte Glattfelder képviselő úr, hogy miért nem ad árverési megoldást, vagy miért csak a földdel kapcsolatban ad árverési megoldást vagy javaslatot ez a módosítás, holott a kárpótlási jegyek egyik felhasználási területét illetően az önkormányzati tulajdonba kerülő lakás tekintetében ezt a most még állami tulajdonú kört illető elfogadási kötelezettséget minden további nélkül, tehát külön eljárás nélkül teszi a javaslat a törvény módosításának tárgyává. Nos, azért nem tudunk ilyen javaslatot tenni, mert nem tárgya ennek a törvénynek annak a kidolgozása, hogy hogyan fogják majd az önkormányzati tulajdonba kerülő lakásokat értékesíteni az arra jogosult önkormányzatok. Hát hogyan lehetne a kárpótlási törvényben előírni egy még át nem adott vagyontömeg értékesítési módját illetően azt, hogy ilyen vagy olyan módszerrel, ilyen vagy olyan értékkialakítással járjanak el az önkormányzatok. Mint ahogy arra sincsen a javaslatban egyáltalán semmilyen rendelkezés, hogy az állami vagyontömeget, amelyet a privatizációs folyamatban a kárpótlási jegyekkel meg lehet szerezni, vajon milyen módon, árverési úton vagy egyéb módon lehetséges megszerezni a jogosult számára. Ezért kellett – és ezt a képviselő nyilván jól tudja – olyan javaslatot kidolgozni, amely csak a földdel kapcsolatban tartalmaz piaci érték alapját képező vagy arra utaló folyamatot, mert az Alkotmánybíróság pontosan a kifogás tárgyává tett rendelkezést illető döntésével azt írta elő, hogy nem lehetséges olyan eredménynek a megszületése, hogy valaki tulajdonképpen az eltérő számítási mód alapján, értékviszonyok figyelembevétele nélkül ugyanolyan eredményre jusson, mint a föld elvételkori időpontjában fennállt aranykorona szerint számított értékelés. Természetesen ez a megoldás, tehát az értékkialakítás csak a föld tekintetében követendő eljárásra vonatkozhatott.
A harmadik tévedés, amely a felszólalás kapcsán itt hirtelen jegyzetelés alapján nyomon követhető volt, hogy szerinte csak az egykori tulajdonosokat – gondolom, a földtulajdonosokat – jogosítja itt a kétszeres visszaszerzés lehetőségére ez a szabály, amely szerint a licitálás alapján az aranykorona-érték felére, tehát 500 forintra csökkentett összegben is, végső soron egy minimális összegben a vételi jogot ily módon gyakorolni lehet. Nem, természetesen a 21. § alapján valamennyi kárpótlásra jogosultat, tehát nemcsak a földben károsodott kárpótlási jogosultat megilleti ez a lehetőség, hogy végeredményben az aranykorona-értéknek a fele összegén, ha így alakul az árverés, megszerezzék az egyéb feltételek vállalása esetén a földet.
Még egy apróságot – és azt hiszem, szükséges lenne ezt részletesen felolvasni –: felrótta a 21. § (1) bekezdésének nyelvtani értelmezése kapcsán, nem vitásan annak nehézkes fogalmazásából adódóan azt, hogy itt valami kimaradt, esetleg ez egy gépelési hiba. Nincsen gépelési hiba, képviselő úr. Én felolvasnám engedelmükkel ezt a bekezdést, egy kicsit - még egyszer mondom – nehéz talán első hallásra felfogni az értelmét. Arról van benne szó, hogy be kell számítani azokat az értékeket, amelyek egyébként az értéknövekedés állami támogatással csökkentett módján számítva jogosulatlanul illetnék meg a kárpótlásra jogosultat, tehát gyakorlatilag a jogalap nélküli gazdagodást kívánná elkerülni a javaslat. Az van a szövegben, hogy "a kárpótlásra jogosult az általa megvásárolt termőföld aranykorona-értékben ki nem fejezett értéknövekedésének állami támogatással csökkentett összegű megtérítésére köteles a földet az árverésen eladó részére" – magyarul a téesz részére, vagy hogyha állami gazdaságról van szó, akkor állami gazdaság részére. Egy kicsit hátra került az alany, én nem vitatom, valószínűleg a hirtelen fogalmazás következtében, de korrekt, teljesen pontos a fogalmazás. Lehetne szebbet találni helyette, de értelmezés alapján egyértelmű, hogy mi a javaslattevő szándéka.
Befejezve a gondolatot egyúttal szeretnék még válaszolni Hack Péter képviselő úrnak a miniszterelnök úr részére holnaputánra címzett interpellációjára, hogy tulajdonképpen mi a Kormány álláspontja a kárpótlási törvényhez benyújtott javaslattal kapcsolatban. Remélem, kielégítő a válasz, és nem lesz már késő holnapután, esetleg a válasz elmaradása esetén ennek az interpellációnak egy későbbeni megválaszolása. Nos, azonos…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi