KATONA BÉLA, DR. (MSZP):

Full text search

KATONA BÉLA, DR. (MSZP):
KATONA BÉLA, DR. (MSZP): Itt tulajdonképpen elégedettek lehetnénk az új módosító javaslatokkal, hiszen mi is azt mondtuk, hogy a kárpótlásra jogosultak körét jelentősen bővítenie kellene. Nem történt meg a másik jogos igény orvoslása, hogy ezeket a kárpótlásokat egyszerre és egy időben kellene rendezni annak érdekében, hogy ne növeljük tovább feleslegesen a társadalom egyes rétegei közötti feszültséget, és ne tartsuk tovább bizonytalanságban a tulajdonviszonyok állapotait. Ezek a mi politikai kifogásaink a törvény ellen, konkrétan a módosító javaslatokhoz igazodóan.
Szeretném elmondani azt a három gazdasági jellegű kifogásunkat, amely továbbra is megvan, sőt, növekedett az új törvénymódosítás beterjesztésével. Kónya Imre amikor beterjesztette a módosító javaslatot, azt mondta: a módosítás nem róhat a gazdaságra súlyosabb terheket, mint a korábban elfogadott. Valószínűleg azért mondta ezt, mert nem ismerte a Pénzügyminisztérium számítási anyagát, amely a törvény kihatásait tartalmazza. Ez ugyanis egyértelműen bizonyítja, hogy ez az új módosító javaslat 40-50 milliárd forinttal fog többe kerülni az országnak, mint a korábban elfogadott. Nagyon sajnálom, hogy képviselőtársaimnak nem volt alkalma, és még most sincs alkalma ezt a számítási anyagot ismerni. Nyilvánvaló, hogy a képviselők akkor fognak tudni helyesen dönteni, ha mögötte a Pénzügyminisztérium által felelősen elvégzett számításokat is ismerik.
Szeretném megemlíteni futólag, hogy a Kormány a rendelkezésre álló időt a múltkori döntés és a mostani vita között nem használta ki arra, hogy ezt a törvényt gazdaságilag is elhelyezze az állami vagyon szétosztásának egész rendszerében. Nem használta ki arra sem, hogy a várhatóan nagy számban földhöz jutó parasztok számára kialakítsa azokat a feltételeket, amelyek legalábbis a jól gazdálkodók közül számukra lehetővé tenné, hogy tisztességesen megéljenek abból a nem túl nagy földből, amit majd a kárpótlás által kapnak. Ezért azt kell, hogy mondjam – Pető Ivánnal szemben, aki a múltkor azt mondta, hogy biztató jeleket talált ebben a törvényben –, hogy mi nem találtunk ebben biztató jegyeket. A törvény mögé nézve azt láttuk, hogy nagyon sok elégedetlen ember lesz ez után a törvény után. Azok a milliók, akik meg fogják fizetni a kárpótlás növekvő árát. Azok a százezrek, akik eddig a mezőgazdaságból éltek, és most egyszerre válnak munkanélkülivé és földnélkülivé. Azok a kárpótoltak, akik tapasztalni fogják, hogy milyen könnyen alakulhat majd át az árverés átveréssé. A szocialisták a múltkor nemet mondtak erre a törvényjavaslatra, a módosítások után ez a "nem" csak határozottabbá fog válni. (Taps balról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi