PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP):

Full text search

PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP):
PÁSZTOR GYULA, DR. (FKgP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg nekem, hogy az idővel való takarékosság jegyében a mindannyiunk által jól ismert előzmények taglalása helyett és Orbán úr kérésének is eleget téve a lényegre térjek.
Az Alkotmánybíróságnak a köztársasági elnök úr kérdésére adott válaszai, illetőleg az e válaszokban megnyilvánuló alkotmányossági szempontok több helyen is érzékenyen érintették a Kisgazdapártnak a kárpótlással kapcsolatos törekvéseit.
Szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy az Alkotmánybíróság nem a Kisgazdapárt programját és a kárpótlás kérdésében elfoglalt álláspontját találta alkotmányellenesnek, mint ahogy önmagában nem minősült alkotmányellenesnek a koalíció másik két pártjának kárpótlási elképzelése sem. Az Országgyűlés által elfogadott törvény azáltal vált alkotmányossági szempontból kifogásolhatóvá, hogy a koalíciós pártok eltérő elvi és koncepcionális alapokon nyugvó kárpótlási törekvéseit megpróbáltuk egyetlen törvény keretein belül összefércelni, mindezt még – jó gazda módjára – némi költségvetési takarékossági szempontokkal is összevegyítettük, ami tovább fokozta a már úgyis meglévő koncepcionális zűrzavart.
A Független Kisgazdapárt a jogsérelmet szenvedettek teljes körének kárpótlási ügyét a magáénak érzi, s erről az elmúlt hónapok hosszú és nemegyszer szenvedélyes vitái során már többször szót ejtettünk, mint ahogy arról is, hogy a Kisgazdapárt a kárpótlásra jogosultak ügyének felkarolása mellett – politikai programjából eredően – kiemelt figyelmet fordít a földtulajdonban okozott sérelmek kárpótlásának kérdéskörére, s ezen keresztül az egész magyar mezőgazdaság tulajdonviszonyának rendezésére. Ezért is érint minket különösen közelről az Alkotmánybíróságnak az a megállapítása, hogy a különböző tulajdoni tárgyak között a kárpótlás módja és mértéke tekintetében tett megkülönböztetést alkotmányellenesnek minősíti.
Mint ez képviselőtársaim előtt is ismeretes, az Országgyűlés által megalkotott kárpótlási törvény a földtulajdonban okozott sérelem esetén ezer aranykorona értékig – s mivel a törvény szerint egy aranykorona ezer forinttal egyenlő, lényegében tehát egymillió forint értékhatárig – degressziómentes, 100%-os kárpótlást biztosított. Az ugyancsak degressziómentes értékhatár más tulajdontárgyak esetében 200 ezer forint volt. Önmagában az egymillió forintos degressziómentes értékhatár nem alkotmányellenes, mint ahogy ugyancsak önmagában a 200 ezer forint sem az. Alkotmánysértővé válik azonban rögtön és akkor, ha ezeket egymás mellé téve próbáljuk a törvény keretein belül egyidejűleg érvényesíteni.
Mi tehát a megoldás? Erre a kérdésre legalább három kézenfekvő válasz adódik.
1. Csökkentsük le a földért nyújtott kárpótlás degressziómentes értékhatárát 200 ezer forintra.
2. Emeljük föl az egyéb vagyontárgyak tekintetében nyújtott kárpótlás degressziómentes értékhatárát a föld szintjére, tehát vagyis egymillió forintra.
3. Állapítsunk meg a közbenső tartományban egy új és egységes degressziómentes értékhatárt, például 6-700 ezer vagy akár 800 ezer forintot, s ehhez igazítsuk mind a föld, mind pedig az egyéb vagyontárgyak tekintetében a kárpótlás 100%-os mértékét.
A Független Kisgazdapárt a kárpótlási törvényt megelőző koalíciós tárgyalások során már több ízben kifejtette, hogy aggályosnak tartja a különböző tulajdoni tárgyak között a kárpótlás mértékében tett megkülönböztetést. Elmondtuk ugyanakkor azt is, hogy a földhöz kapcsolódó ezer aranykoronás degressziómentes értékhatár csökkentését mint kompromisszumos megoldást azért nem tudjuk elfogadni, mert ezáltal kicsi és életképtelen törpebirtokok tömegét fogjuk létrehozni, és ezzel veszélyeztetjük a magyar mezőgazdaságot.
A piacgazdaságra való átállás nehézségeinek és buktatóinak, a kelet-európai piac összeomlásának következményeként máris egyre erőteljesebben jelentkeznek a működési zavarok a mezőgazdaságban. Ez a ma még csak feszült és nehéz helyzet tragikussá fog válni akkor, ha nem sikerül mielőbb életképes és gyümölcsöző magángazdaságot létrehoznunk, aminek viszont elengedhetetlen előfeltétele, hogy a célszerűségi és az igazságossági szempontokat egyaránt szem előtt tartva megnyugtató módon rendezzük a földtulajdoni viszonyokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A koalíciós tárgyalásokon és a parlamenti felszólalásaink során e kérdésben megfogalmazott álláspontunkat és az ezeket alátámasztó észrevételeinket mind a mai napig fennállónak és helytállónak tartjuk. Éppen ezért nincs okunk arra, hogy az e témakörben korábban már többször kifejtett álláspontunkon változtassunk; továbbra is – mint azt a koalíciós tárgyalás során kifejtettük – azt látjuk az alkotmányellenesség feloldása legüdvözítőbb útjának, ha az egyéb tulajdoni tárgyak tekintetében a kárpótlás mértékének degressziómentes értékhatárát a földdel megegyezően egymillió forintban állapítjuk meg.
Ugyanakkor az ezáltal jelentősen megnövekvő költségvetési terhekre is figyelemmel javasoljuk, hogy a tényleges kárpótlás több ütemben, időben elnyújtva, tíz év alatt történjen meg. Ennyi idő alatt mindenképpen lebonyolítható a kárpótlási jegyek vagyoni fedezetét jelentő állami privatizáció, s ezáltal nem kell a privatizációs bevételeket, illetőleg azok egy részén túlmenően más költségvetési forrást a kárpótlás fedezetéül bevonni. Részleteiben az általunk benyújtott módosító indítvány tartalmazza a javaslatunkat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja nevében kijelentem: hiszek abban, hogy ebben a – most már nyugodtan mondhatjuk – maratoni vitában a józan ész és az igazságosság felül fog emelkedni a szűkebb értelemben vett pártpolitikai érdekeken. Hiszem, és bízom benne, hogy az Országgyűlés a kárpótlási törvényt hamarosan meg fogja alkotni, és ami a legfontosabb, jó és igazságos törvényt fog alkotni. Ehhez kérem – és a Kisgazdapárt várja – az önök szíves közreműködését. Köszönöm a figyelmüket! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi