TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP):

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP):
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP): Köszönöm elnök úr a szót. Tisztelt Ház! Rendkívül röviden kívánok csak felszólalni és a felszólalásomat én is a törvényjavaslat 21-22. szakaszával kapcsolatos aggályaim kifejtésére szeretném felhasználni.
Nevezetesen egy alkotmányos csapdát látok én itt, amely a Demokrata Fórumot végül is arra késztette, hogy a licitálásos technika kidolgozásával kísérelje meg áthidalni az Alkotmánybíróság határozata és a mi megállapodásunk között keletkezett űrt. Ugyanezt az űrt lényegében a Független Kisgazdapárt azzal a módosító indítvánnyal igyekezett áthidalni, amely az 1000 aranykoronás értékhez fel kívánja emelni az egyéb kárpótlásra váró vagyontárgyak értékét, és miután a nemzetgazdaság gondjai változatlanul fennállnak, erre tekintettel a frakció a kárpótlás idejét széttolta.
Ez valóban két alkotmányos lehetőség arra, hogy a felmerült jogi problémák megoldódjanak. De legyen szabad bejelentenem: azon túlmenően, amit én már a múltkori felszólalásomban kifejtettem, hogy a kifosztottak terhére történik lényegében a licitálásos eljárás kifejlesztése, hiszen a magyar néptől valóban idegen a licitálásos, árveréses megoldás. Valóban bizarr ötlet az, hogy valakinek a saját földjéért vagy egyéb vagyonáért licitálni kelljen. És én azt hiszem, az időközi közvéleménykutatási adatok is egyértelműen bizonyítják, hogy a magyar nép ezt a fajta megoldást nem hajlandó elfogadni.
De most legyen szabad egy ennél sokkal konkrétabb adattal előállnom. Lényegében rendkívül nehézzé teszi e helyzetet az a körülmény, hogy miután ezt a licitálásos megoldást többen úgy ítéltük meg: ez egy olyan társadalmi feszültséget okozó kérdés, amelyet nekünk az országos vezetőségünk elé kell vinnünk, az országos vezetősége a Kisgazdapártnak az elmúlt szombaton megtárgyalta a Demokrata Fórum által előterjesztett módosító indítványok elfogadhatóságának kérdését, és olyan döntést hozott az országos vezetőségünk – amely a két nagyválasztmány közötti időben a legmagasabb Kisgazda fórum –, hogy a kisgazdapárti képviselők a Demokrata Fórum licitálásos megoldását kötelesek elutasítani, és a szavazás során a nem gombot megnyomni.
Ez egyértelművé teszi, hogy az alkotmányos csapda megoldására vonatkozó demokrata fórumbeli elképzelések nagy valószínűség szerint a Parlamenten belül nem kaphatják meg a kívánt többséget, hanem abban a helyzetben tovább kell gondolkodnunk, van-e vajon olyan alkotmányos megoldás, amely ezt a helyzetet áthidalhatja.
Ebben a helyzetben szíveskedjék megengedni az igen tisztelt elnök úr és az igen tisztelt Ház, hogy én egyszemélyes előterjesztést tegyek, hiszen a különböző felszólalásokat hallgatva egyértelműnek tűnik előttem, hogy ez az alkotmányos csapda Demokrata Fórum által való áthidalása nagy-nagy valószínűség szerint nem következhet be, és ebben a helyzetben azt gondolom, hogy az igazságügyi kormányzatnak egyetlen egy lehetősége van, vonja viszsza a kárpótlási törvényjavaslatát, és terjesszen elő egy olyan javaslatot, amely nemcsak az alkotmányos követelményeknek, hanem a népi elvárásnak is megfelel. Nagy miniszter úr, a Független Kisgazdapárt elnöke is helyesen mutatott rá arra, hogy a nép a tulajdonjoga visszaállítását várja és nem alkotmányos vitákat. A nép teljesen egyértelműen elveti a licitálásos megoldást, és a reprivatizáció híve ma éppen úgy, mint volt korábban. Glattfelder Béla, mint a FIDESZ-frakció szóvivője rámutatott arra, hogy a kisgazdapárti módosító indítvány teljesíthetőségnek anyagi akadályai vannak, én arra mutattam rá, hogy a Demokrata Fórum licitálásos megoldása miért nem fogadható el. Ebben a helyzetben alkotmányos megoldásként már csak egyetlen egy megoldás mutatkozik és ez a reprivatizáció… (derültség) …, miután a reprivatizáció az alkotmánybírósági határozatból kitűnően semmiképpen sem tekinthető alkotmányellenesnek, az a népi elvárásoknak megfelel, ez egyetlen egy módon teljesíthető, ha az igazságügy-miniszter úr, aki a Kormány nevében nyilatkozott, ezt a mindenki által vitatott javaslatot visszavonja és helyébe a nép és az Alkotmánybíróság által is elfogadható reprivatizációs javaslatot fog előterjeszteni. (Szórványos taps a Kisgazdapárt padsoraiból.)
Dr. Wolfgang von Geldern, a német Bundestag környezeti, természetvédelmi és reaktorbiztonsági bizottsága elnöke és kísérete köszöntése

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi