KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP):

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP):
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP): Köszönöm Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim!
Élek az államtitkár úrnak az expozéban elmondott engedelmével, és nem különösebben szeretem ezt a törvényt. Nem azért, mert kiélezett helyzetben kegyetlen terápiát javasol. Ettől még észrevétel nélkül elfogadnám, hiszen e vonatkozásban is egyetértek Illyés Gyula igazságával, hogy "Növeli, ki elfödi a bajt." Azért nem szeretem ezt a törvényt, mert megítélésem szerint nem, vagy nem következetesen képviseli a munkavállalók érdekeit, illetve nem figyeli következetesen a munkavállalói érdekképviseleti szervek kötelességeit és jogosultságait.
Észrevételeimet négy pontban szeretném röviden összefoglalni a törvényhez.
1. Úgy vélem, hogy a csődeljárás, a felszámolási eljárás és a végelszámolás egész folyamatában az illetékeseknek – lett légyen ez a gazdasági vezető vagy a felszámoló – együtt kell működniük a munkavállalói érdekképviseletekkel. Ez az együttműködési kötelezettség megítélésem szerint általános szabály, tehát az általános rendelkezések között javaslom a megfogalmazását, de természetesen a magam részéről el tudom fogadni azt a döntési javaslatot is, amelyet például Varga János képviselőtársam tett.
Úgy vélem, hogy az együttműködési kötelezettségen belül különös súlya van a munkavállalók és szervezeteik információhoz és a konzultációhoz való jogának.
Ismeretem szerint a munkaügyi kormányzat most készíti elő az Európai Szociális Charta aláírását. E szociális charta kiegészítő jegyzőkönyvének a II. cikkelye szól az információhoz és konzultációhoz való jogról. Engedjék meg, hogy nagyon röviden idézzek belőle: "Az aláíró felek vállalják, elfogadják és bátorítják azon intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a munkások vagy képviselőik számára, hogy rendszeresen vagy megfelelő időközönként és érthető módon tájékoztatva legyenek az őket alkalmazó vállalkozás gazdasági és pénzügyi helyzetéről annak tudomásulvételével, hogy bizonyos – a vállalatot hátrányosan befolyásoló – információk közzétételét vissza lehet utasítani, vagy az bizalmas kezelés tárgya lehet, és időben konzultálhassanak azon javasolt döntésekről, amelyek a munkások érdekeit számottevően érintik, különösen azon döntések esetében, amelyek fontos kihatással lehetnek a vállalkozás foglalkoztatási helyzetére."
Úgy vélem, aligha kérdőjelezhető meg, hogy ez, a szociális charta kiegészítő jegyzőkönyvében rögzített jogosultság különösen érvényes a csődeljárás, a felszámolási eljárás és a végelszámolás egész folyamatában, ezen belül is különösen a csődbejelentés, a felszámolási eljárás és a végelszámolás egész folyamatában, ezen belül is különösen a csődbejelentés, a felszámolási eljárás megindítása, közzététele, ütemtervének elfogadása mozzanataiban, illetve a végelszámolás megindításakor.
Nem hiszem, hogy kellene idézni azokat a törvényi helyeket, amelyek azt bizonyítják, hogy a csődeljárásnak és a felszámolási eljárásnak ezek a konkrét részletei közvetlenül érintik a munkavállalókat és a foglalkoztatási helyzetet.
A 2. megjegyzésem. A magyar Alkotmány IV. §-a rögzíti a munkavállalói érdekképviseletek képviseleti jogát. Megítélésem szerint ennek a képviseleti jognak az érvényesülését biztosítani kell mind a csődeljárásban, mind a felszámolási eljárásban. Megint utalnom kell azokra a mozzanatokra, amikor az érdekképviseleti szervek képviseleti jogosultságának különösen fontossága van a csődeljárásban az egyezség megkötése során, hiszen itt kell dönteni a felesleges munkaerő leépítéséről.
Nem kérdőjelezhető meg az érdekképviseletek képviseleti jogosultsága a bíróság előtti szakaszokban sem, hiszen a felszámolási eljárás során a bíróság előtt lehet egyezséget kötni és a felszámolási eljárás során jogszabálysértő intézkedésekkel szemben a bírósághoz lehet fordulni. A törvény felsorolja, hogy kik fordulhatnak a bírósághoz, de ebből az érdekképviseleti szervezeteket kihagyja.
Végül a felszámolási eljárás befejezésekor sem lehet megtagadni az érdekképviseletektől a képviseleti jogosultságot akkor, amikor a vagyonfelosztási javak elfogadására kerül sor.
A 3. megjegyzésem: a törvény a felszámolási eljárás során utal arra, hogy a felszámoló érvényes szerződéseket azonnali hatállyal felmondhat. Meggyőződésem szerint e felhatalmazásból a kollektív szerződéseket ki kell venni. A kollektív szerződéseknek hatályban kell maradniuk a felszámolás befejezéséig, az utolsó napig. Természetesen a jogalkotó beleértheti a fel nem mondható szabályok közé a kollektív szerződést is, mégis úgy gondolom, hogy ennek a külön megnevesítése indokolt. Indokolt azért is, mert a felszámoló a törvény szövege szerint munkáltatói jogokat gyakorol a jogszabályok és belső szabályzatok keretei között. A kollektív szerződés nem jogszabály és nem belső szabályzat, tehát a munkáltatói jogok gyakorlásához a kollektív szerződés hatályban maradása indokolt. Természetesen tudjuk, hogy egy felszámolási eljárás megindítása előtt a kollektív szerződéskötés lehetőségével akárha vissza is lehet élni, hiszen a sajtóból értesültünk olyan példáról, amikor a felszámolási eljárás megindítása előtt a korábbinál kedvezőbb kollektív szerződést kötött a vállalatvezetés a munkavállalókkal és a kollektív szerződés hatálya alatt követelte ennek a kedvező szerződésnek a betartását.
Úgy ítéljük meg, hogy a joggal való visszaélés eshetősége vagy esélye nem válasz arra, hogy a kollektív szerződések hatályban tartásával a munkavállalóknak nagyobb biztonságot kell teremteni.
Végül a 4. megjegyzésem: a Kormány javaslatát, amelyik a munkabért és közterheit a felszámolási költségek között tartja elszámolhatónak, korrekt javaslatnak tartjuk. Úgy ítéljük meg, hogy ez a javaslat a munkavállalók számára kedvező. Mégis azt kérdezem, hogy miután a közeli jövőben feltehetően állami vállalatok felszámolására fog jelentős részben sor kerülni, vajon nem lenne-e indokolt, hogy a munkabér, a ledolgozott munka bérének kifizetésére az állam mégis garanciát vállaljon. Ugyanitt szeretném megjegyezni, hogy a végkielégítés jogintézményének megjelenése a törvényben szintén nagyon pozitív tény, de jó lenne, ha a munka törvénykönyve küszöbön álló módosításával összhangban fogalmazna a törvény.
A négy megjegyzésem után egy kiegészítő kérésem volna az előterjesztő államtitkár úrhoz: expozéjában utalt arra, hogy az Érdekegyeztető Tanács megvitatta a tervezetet és kialakította a véleményét. Szinte elképzelni sem tudom, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldal a törvény valamennyi paragrafusával kapcsolatban egyező álláspontra jutott volna, ezért arra kérem, hogy a részletes vita lezárása után szíveskedjék a döntés előtt a plenáris ülést tájékoztatni arról, hogy mely kérdésekben alakított ki a munkavállalói oldal eltérő álláspontot, illetve mely kérdésekben nem tudták az Érdekegyeztető Tanácson kialakított véleményt figyelembe venni. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi