MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ):

Full text search

MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ):
MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahhoz, hogy a csődtörvény hatékonyan és jól működjön, kettős feltétel kell: egyrészt magának a törvénynek kell koherensnek, az egyéb viszonyoknak megfelelőnek lenni, másrészt a gazdaságban meglévő külső körülményeknek, illetve a külső szabályozásnak kell olyannak lenni, hogy egy csődtörvény jól és hatékonyan tudjon működni.
Ami a törvényi feltételeket illeti, tudni kell, hogy a csődjog szabályozása már a római jogban megjelent, amelyben egyértelműen az adós és a hitelező magánviszonyának tekintették a csődviszonyt: a 12 táblás törvény szerint a pretori eljárásban, amennyiben az adós nem tudott teljesíteni 60 napon belül, abban az esetben akár rabszolgának is el lehetett adni. Lényegében ez az egyértelműen hitelezői védelem egészen a XIX. század végéig fennmaradt, és a XX. század jogfejlődése során és ezen belül is inkább a XX. század második felében alakult ki az a szemlélet, hogy egyre inkább elkezdte a jogi szabályozás figyelembe venni az adós érdekeit, és az egyértelmű hitelezői védelemről áttért arra, hogy figyelembe vette az adósnak is az érdekeit.
Ennek következtében lényegében a csődeljárás két szakaszra oszlott. Egyrészt egy reorganizációs szakaszra, amikor még a vállalatot – a fizetésképtelenség állapotába vagy a fizetésképtelenség-közeli állapotba került vállalatot – megpróbálták különböző módszerekkel talpraállítani, és amennyiben ez nem sikerült, akkor lép be az eljárás második szakasza, a tényleges csőd, a jelenlegi törvényjavaslat szerint a fölszámolási eljárás.
Ennek a törvénynek szerintünk alapvető hibája, hogy habár figyelembe veszi ezt az európai jogfejlődést, és tényleg beépít egy reorganizációs szakaszt, kicsit átesett a ló túloldalára, és a hitelezői védelmet számtalan ponton lazítja, illetve indokolatlan mértékben háttérbe szorítja.
A mai gazdasági körülmények között, amikor az egyes vállalatok, vállalkozások olyan hatalmas tőkét is képesek összpontosítani, mint akár Magyarországon, akár az európai viszonylatokban ez tapasztalható, előáll az a helyzet, hogy a csőd alá vonható tömeg mennyisége – vagyontömeg mennyisége – egyszerűen kevés arra, hogy a hitelezőket bármilyen mértékben kielégítse. Az esetek túlnyomó többségében Nyugat-Európában a csőd alá vonható vagyon a hitelezők hitelállományának 2-3%-ára, jobb esetben 10%-ára elegendő.
Ezt Nyugat-Európában a következő módszerekkel próbálják orvosolni, amit a jelen törvény megkerül, mert ténylegesen egy nagyon fájdalmas és egy nagyon nehéz eljárást takar. Az alapkérdés az, hogy mi az, ami a csődeljárás alá vonható. A magyar törvényjavaslat szerint a felszámolási eljárás teljes költsége. A felszámolási eljárás alá tartozik a törvényjavaslat szerint a felszámolási eljárás hosszú folyamatában, ami várhatóan két évet minimum ki fog tölteni, az állandó bérfizetés és az állandó egyéb járadékok és járulékok fizetése. A nemzetközi gyakorlatban elterjedt, hogy bérjellegű juttatásokat csak négy hónapig, a csőd bejelentését követő három-négy hónapig - Németországban három hónapig, Angliában négy hónapig – lehet csak fizetni. Ez egy nagyon lényeges szempont, mert ez az, ami lehetővé teszi, hogy az eljárás elhúzódása miatt a csőd alá vonható vagyon ne olvadjon el, és így a hitelezők bármilyen formában is vagy bármilyen kismértékben, de mégiscsak kielégítést nyerjenek az általuk nyújtott hitelre.
Meg kell állapítani, hogy ugyanakkor ezeknek az országoknak a csődjoga ismeri azt, hogy a munkavállalók is valamilyen szerepet kapjanak a csődeljárásban, abból a megfontolásból, hogy egyrészt igazán eredményes csődeljárást, elszámolást, reorganizációs eljárást akkor lehet végrehajtani, ha az ott dolgozó emberek is valamilyen formában érdekeltté válnak ennek az eljárásnak a sikerében, másrészt, mivel ennyire kemény az őket megillető bér- és járulékfizetés, ezért például Franciaországban arra is lehetőséget adnak, hogy amennyiben a vállalati tanács nem tud megállapodni a hitelezőkkel, illetve a vállalati menedzsementtel egy ilyen csődeljárás során, akkor rendkívüli jogorvoslattal a munkaügyi bírósághoz forduljanak.
Tehát ennek a kardinális kérdésnek a kezelésére két oldalról közelítenek a fejlett nyugati csődeljárások. Egyrészt korlátozzák a bérkifizetés lehetőségét, másrészt nagyon komoly jogosítványokat adnak az adott vállalkozásnál, vállalatnál dolgozó munkavállalók részére.
Ezt a kérdést a Kormány törvényjavaslata teljes mértékben megkerüli, semmilyen formában nem próbálja ezt kezelni, így várható, hogy a csőd-, illetve felszámolási eljárások elhúzódása következtében a csőd alá vonható vagyon szép lassan el fog fogyni, és gyakorlatilag a hitelezők csak minimális mértékben jutnak hiteleiknek a kielégítéséhez.
Következő fontos, és ebben a törvényben hiányzó jogintézmény a csődbiztos jogintézménye. Akkor, amikor egy vállalat csődöt jelent, fizetésképtelenséget jelent az esetek 95%-ában, de talán teljes egészében élő intézmények, amelyeknek van rendelése, amelyek dolgoznak, csak vagy végleges, vagy átmeneti jelleggel fizetésképtelenség állapotába kerülnek. A jelenlegi törvény teljes mértékben megtiltja nekik, hogy bármilyen formában is fizessenek, csak a már előbb említett munkabérekkel kapcsolatban ad erre lehetőséget.
Álláspontunk szerint ez egy rossz megoldás. Erre szintén csak a fejlett nyugati ország gyakorlatára tudok hivatkozni: ezt a kérdést úgy oldják meg, hogy csődbiztost állítanak a hitelezők, akikben a hitelező megbízik, és ezek biztosítják a vállalatnak azt a lehetőséget, hogy ha adott esetben ebben az időszakban egy tényleg jó üzleti lehetőség is belép, akkor szerződést köthessenek, teljesíthessenek, mert a hitelezőnek is az az érdekes, hogy a vállalat a lehető leggyorsabban túlkerüljön ezen a válságos állapoton, mert igazándiból csak ebben az esetben jut ő is a hiteleinek a megtérüléséhez.
Alapvető gond ezzel a törvénnyel kapcsolatban még az is, hogy a felszámoló kijelölését teljesen a Kormány hatáskörébe vonja. A Kormány állítja össze a listát, ő jelöli ki a felszámolási biztost, és a hitelezőknek ebbe semmiféle beleszólása nincs. Módosító indítványomban ebben a kérdésben megpróbálunk egy általunk jónak tartott megoldásra is javaslatot tenni, mert alapvető érdek, hogy a hitelező és a felszámoló közötti viszony ténylegesen bizalmi viszony legyen, és bizalmi viszony legyen – már amennyire ez egy ilyen eljárásban elképzelhető – az adós és a hitelező közötti viszony is.
További problémája ennek a törvénynek az, hogy amennyiben mi egy gyors felszámolási eljárást akarunk, akkor ki kell emelni, hogy hova telepítjük a jogosítványokat, a felszámolóhoz vagy a hitelezőhöz. Hihetetlenül lassúvá teheti az eljárást az, amikor két hitelezői választmányt is lehet alakítani, s a hitelezők egymással szemben is tudnak igazándiból menni két választmány között. Amikor a hitelezőknek két társasága megállapodásra jut, akkor ők külön-külön is tárgyalhatnak az adóssal. Ezért álláspontunk szerint csak egy hitelezői választmányt lehet alakítani, és csak így lehet ezt a kérdést kezelni, hogy a hitelezők előbb egymás között jussanak egyezségre, s így tudják az adóssal szemben is az egyezségüket megkötni.
Szintén alapvető hibája a törvénynek, hogy az egyéni csőd hiányzik belőle. Tardos Márton képviselőtársam már említette, hogy Nyugat-Európában az egyéni vállalkozók, a csak magánszemélyekből álló s nem jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok felszámolása esetén a törvény nagyon pontosan meghatározza, hogy mi az a személyes vagyon, amelyre a felszámolási eljárás nem terjedhet ki. Ezt a kérdést ez a törvény szintén teljesen megkerüli.
Ha az Európai Közösséghez szeretne csatlakozni Magyarország – ezzel itt a Parlamentben helyet foglaló hat párt egyetért –, akkor nagyon aggályos, hogy ez a törvény semmilyen vonatkozásban nem tesz említést a nemzetközi viszonylatokról. A csődeljárás Európában egységesül. Van olyan állam – pl. Ausztria –, ahol bilaterális szerződésekkel próbálják megoldani ezeknek a kétoldalú, illetve nemzetközi érdekeltséggel rendelkező vállalatok csődbe kerülésének kérdését. Várhatóan 1992-ben bizonyos nemzetközi szerződések fogják ezt szabályozni. Álláspontom szerint ennek a törvénynek erre utalni kellene.
A másik, immáron a törvényen kívüli alapvető gond a csődtörvény működésével kapcsolatban, mindenki nagyon sokat remél ettől a törvénytől, és félő, hogy nem vagy nem úgy fogja hatását kifejteni, ahogy ez a remény most a kormánypárti képviselők oldaláról megnyilvánul.
Az első alapvető akadálya annak, hogy ez a csődtörvény hatékonyan s jól működjék, a tulajdonviszonyok rendezetlensége. Itt például csak az állami vállalatok kezelői jogának a kérdésére szeretnék utalni. A törvény – egyesek vitatják – valószínűleg lehetőséget ad arra, hogy az állami vállalatok kezelői jogát kivonja a csődeljárás alól, holott ma mindannyian tudjuk, hogy jelzáloghitel esetében – döntően az állami vállalatokat tekintve – pont ez a kezelői jog bír anyagi fedezettel, így nagymértékben veszélyezteti szintén a hitelezők pozícióját az, ha ezt a kezelői jogot kivonjuk a csődeljárás alól.
A másik lényeges probléma, amit szintén nem ennek a törvénynek, hanem az egész gazdaságpolitikának kellene kezelnie, a vállalkozások születésének a mechanizmusa. Igazándiból akkor van értelme, s akkor tud hatékonyan, és a nemzetgazdaság szempontjából pozitív hatást kifejtve érvényesülni egy csődtömeg, ha a másik oldalról nagymértékben biztosítva van az új vállalkozások születésének a lehetősége, ha arra a mechanizmus rendelkezésre áll, hogy egy nagy vállalat összeomlása ne temesse maga alá az életképes fejlődő kis és közepes cégeknek az egész sorát. Álláspontom szerint ez ténylegesen nem ennek a törvénynek, hanem a Kormány gazdaságpolitikájának kellene szolgálni, s meggyőződésem szerint ezt az elmúlt egy évben a Kormány nem vette kellőképpen figyelembe, és félő az, hogy a csődtörvény úgy fog érvényesülni, hogy egyszerűen egy nagyvállalat csődje maga alá temet számtalan kisvállalkozást is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps balról.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi