BAKÓ LAJOS (MDF)

Full text search

BAKÓ LAJOS (MDF)
BAKÓ LAJOS (MDF) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon rövid leszek. Rövid beszédem után azonnal elmegyek és beadom azt a módosító indítványt, amit a magyarországi tőkepiac érdekében próbálok benyújtani.
A módosító indítvány lényege az, hogy a 35. §-ban kétfajta adókedvezmény-megállapításról van szó.
Az egyik az, a (2) bekezdésben arról rendelkezik, hogy mely részvényekre terjed ki a megvásárláskori adókedvezmény, a (3) szakaszban pedig az, hogy hogyan írható le ez a személyi jövedelemadóból.
Az eredeti törvényjavaslat célja rendkívül világos és helyes, mégpedig az, hogy a magyarországi részvénypiacot és tőkebefektetést támogatni kell adókedvezményekkel is. A másik feltevése pedig, hogy kedvezményezni azt a részvénytulajdonost kell, aki hajlandó magánál tartani a részvényt.
Ennek egyetlen problémja van az adott javaslatban, hogy háromévi tartási kötelezettséget ír elő. Ez jó abban az esetben, hogy az újonnan kibocsátott részvények megvásárlására ösztönzi a befektetni szándékozókat, viszont a másodlagos piac kialakulását nagyban gátolja, nem teszi érdekeltté a befektetőt, hogy részvényét elidegenítse vagy más részvényre cserélje át.
A két javaslat lényege: az első, hogy javasolom bevenni a '92. január 1. után – az Állami Értékpapír Felügyelet engedélyével – kibocsátott részvényeket, ez a (2) bekezdésre vonatkozik. A (3) bekezdésnél pedig a három év tartási időre új számítási módszert javasolok, ami azt jelentené, hogy legyen arányos az adókedvezmény magának a részvény tartásának a napjainak a számával. Erre egy látszólag bonyolultnak tűnő képletet lehet javasolni, ami azt jelenti, hogy a részvény értéke, szorozva a tartott napok számával, osztva 365-tel. Tehát abban az esetben, hogyha mindössze 2-3-4 napig tartja magánál a részvényes az adott részvényt, akkor csak az erre eső adókedvezményt kapja meg. Ez egy igazságosabb és pontosabb, bár valóban sokkal bonyolultabb adó-kiszámítási módszert jelent, a haszna pedig az, hogy a tőkepiac mozgásai sokkal gyorsabbak és pontosabbak lehetnek. Nem hiszem, hogy ezt különösebben vitatni kell, hogy ez a közös érdekünk, közös érdeke az országnak és a gazdaságnak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi